Witajcie kochani jak ten czas szybko leci dzień za dniem codziennie coś do zrobienia wnuki, dom, działka, przydałoby się by dzień miał 48 godzin żeby się wyrobić za wszystkim. Obecnie jestem przeziębiona i mało przebywam na działce bo pogody tez nie ma wygląda na to, że powoli kończy się sezon działkowy. Ten rok zaliczam do ciężkich pomidory co ich uwielbiam i moja rodzina owocowały w połowie nie było tyle owoców co bym się spodziewała ale udało mi się zebrać nasionka w przyszłym roku posieję zaś te odmiany bo są smaczne orange jezz, rusian cossak, osu blonde, coper river, pitanga, ananas noire, Marinas praise, 1884, iceberg, sgt peppers blue hills, mama iren"s, artisan pink tiger, do tego zmienię te stare i dołożę trochu nowych odmian. cukinia, marchew pietruszka naciowa bo korzeniowa mi nie wyszła, sałata to jestem zadowolona ogórki tak w połowie bo pierwszy wysiew wyszedł nawet ok choć nie tyle co dwa lata temu, a drugi wysiew nie za bardzo pojedyncze sztuki do kanapki. Przypuszczam że była to wina mojej aronii strasznie się rozrosła i robiła dużo cienia, ale już nie będzie ścięłam ja na maxsa. Muszę wam powiedzieć że jestem mega zadowolona z grządki podwyższonej to co nie chciało rosnąc mi w gruncie posadziłam w tym roku do tej grządki i rośnie jak trzeba nawet ślimaki nie zaglądają do tej grządki tak bardzo jak w gruncie. Dałam tez tam pojemniczki z piwem sprawdza się to i mogę polecić z całego serducha. W tym roku robiłam remont tarasu wymieniałam deski już trzeba było to zrobić bo 8 lat zrobiło swoje teraz taras wygląda tak jak powinien. Muszę się też pochwalić u nas na ogrodzie był pierwszy raz dzień działkowca było super choć roboty do dnia działkowca było trochu. W związku że jestem w komisji rewizyjnej trzeba było iść pomóc ale w końcu to wszystko dla nas. Muszę sie też pochwalić bo zapomniałam moją cebulą. posadziłam w zeszłym roku na jesieni i urosła mi mała cebulka nie byłam z niej zadowolona, ale w tym roku posiałam z nasion cebulę i w maju posadziłam ja do gruntu urosła duża smaczna w tym roku nie sadza już cebuli nie warto mam ziemie gliniastą potem cebula gnije rośnie w mokrej ziemi i nie jest ładna co innego na wiosną gdy ziemia już przeschnie. Teraz szykuję się z nasionkami na AWN trzeba wysłać i się podzielić w związku że muszę zmniejszyć zdjęcia z działki wyślę wam po troszku później. Pozdrawiam
Witaj
Soniu te jeżówki zobaczyłam na forum i się w nich zakochałam musiałam je kupić są śliczne na żywo jeszcze inaczej wyglądają wartało kupić co do lili to zaszalałam w tym roku już nie będę sadziła mieczyków choć bardzo mi się podobają bo co roku deszcze i wiatr mi to łamie mimo, że wiążę do palika postanowiłam kupić lilie i posadzić w wzdłuż chodnika będą ładnie wyglądać i tez kolorowe pachnieć dałam 160 zł za cebulki zobaczymy jak to będzie w przyszłym roku. U mnie pomidorki jeszcze w donicach pod chmurką i w gruncie mam jeszcze 5 odmiany aurija żółta, berry crezzy cherry, Artisan pink tiger i fleistomaten, red pear reszta już pokończyła dziękuję za odwiedzinki pozdrawiam Cię serdecznie życzę zdrówka i pięknych słonecznych dni.
Witaj
Aniu dziękuję za miłe słowa i za odwiedzinki. Marchew posiałam w grudniu do grządki podwyższonej z przekonaniem że nic z tego nie będzie i że będę siała na wiosnę a tu niespodzianka na wiosnę marchew wyszła i rośnie pięknie takiej jeszcze nigdy nie miałam. W tym roku tez posieję bo warto. Pozdrawiam życzę miłego dnia i dużo słoneczka oraz samych pięknych dni.
Witaj
Halszka Dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa jest mi bardzo miło. Ten rok był bardzo trudny chyba dla każdego od maja pogoda nas nie rozpieszczała deszcze i zimno nie ma sie co dziwić że uprawy też rosły jak rosły dobrze że coś było. Ogórki u mnie też mizerne zaprawiła 4 słoje 3 litrowe i zrobiłam sałatkę oraz tak na bieżąco było do zjedzenia, pomidorów jako do zjedzenia dla całej rodzinki było i na razie jeszcze jest to do zaprawy na leczo soki i inne już nie za bardzo zrobiłam kilkanaście butelek dla męża soków z pomidorów pikantnych do picia bo bardzo lubi i nic po za tym dobrze, że mam zapasy z zeszłego roku. pozdrawiam Cię serdecznie życzę zdrówka i dużo słoneczka.
To kilka zdjęć z lata obecne pokażę jak zgram z komórki