Moja działeczka ROD zielony domek cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działeczka ROD zielony domek cz 2

Post »

Alu kolorowe kwiatki też cieszą. ;:oj
Szczypiorków dużo, a liściastych mniej. :wink: Pomidory mają profesjonalne boksy. :shock: ;:138 Świetnie, że rodzina Ci pomaga. ;:180 U mnie mało się udzielają, bo dużo pracują i mają swoje ogrody.
Słońca i ciepła na działkowe prace. ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Alu, gdzie się zgubiłaś? Koniec świętowania, czas się pokazać na forum ;:306
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu...ja też pukam i furtka zamknięta, to nie czas na urlopowanie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich serdecznie macie racje koniec urlopowania bierzemy się do roboty. U mnie wygląda to tak. Grządka podwyższona zrobiona spisuje się super marchew nie rosła mi dotąd taka ładna jak w tej grządce koperek też i cebulka już myślę o zrobieniu drugiej grządki. Ogólnie tym roku byłam zrozpaczona podobnie jak większość moje biedne sadzonki co sadze co roku do donic i idą do foliaka na początku maja w tym roku poszły dopiero końcem maja i tak jeszcze oberwały zimnem co było widać po terminie dojrzewających pomidorków bo musiały odchorować. Wyrosły okropnie na parapecie, a papryka zawiązała owoce po prostu koszmar. Teraz u mnie wszystko rośnie tylko zaś te upały dały w kość codzienne podlewanie ale i na to znalazłam rozwiązanie będę robiła nawadnianie kropelkowe bo nie chcę gonić z konewka tam i z powrotem. Na grządkach wszystko rośnie zebrałam już cebulę rodzinną i ładnie wyschła na słoneczku cukinie już 3 zjadłam, ogórki już słoiczek zaprawiłam, a i do zjedzenia też były, pomidorki z krzaczka zjadłam i smakują rewelacyjnie siberjan, blue zimmertomate, koperkowy, Bleck cherry. Mimo mrozów porzeczek czerwonych, czarnych i białych mam sporo już zaprawione soki porobione czereśni tez było sporo choć nie tyle co w zeszłym roku tak samo wiśni, ale zawsze coś się zaprawiło. Większość czasu spędzam na działce i tam nocuje bo w domu za gorąco na 4 piętrze strasznie grzeje tam nie mam dostępu do internetu muszę coś wymyślić bo w telefonie szybko się kończy. Dziś w domku odrabiam zaległości raty, pranie, sprzątanie a po południu zakupy chcę też kupić farbę do drewna bo biorę się za strych trzeba zakonserwować deski, a później chce dać wełnę by ocieplić nie wiem co z tego wyjdzie może drugi pokój czy sypialnia zobaczymy do malowania mam tez taras więc trochu pracy jest. Na działce mam nowa sąsiadkę kupiła działkę co przez lata stała pusta z walącym się domkiem fajna jest babka całymi dniami robi sadzi i remontuje i to sama nie raz z dwójka dzieci co nie raz bawią się z moimi wnukami jest z kim tez słowo zamienić bo do tej pory było jakoś pusto teraz będzie bezpieczniej bo albo jeden albo drugi zostaje na działce na noc. Razem gadamy żartujemy i pomagamy jeden drugiemu choć jak wiadomo są tez minusy, małe, ale są trzeba iść na kompromis jeden drugiemu nie ma rady. Grządka kwiatowa zrobiona w zeszłym roku na chodniku wygląda super wszystkie kwiaty się przyjęły i ładnie rosną wstawię zdjęcia jak tyko je pomniejszę trochu z tym zabawy. Rozpisałam się trochu ale chciałam wam w kilku słowach tak w skrócie napisać co u mnie bedę starała się byc na bieżąco choć z tym internetem na działce ciężko. Pozdrawiam was życzę słoneczka, a i deszczyku czasami tez byle nie za dużo.
To działeczka na wiosnę obecnie przybyło więcej światełek i dekoracji
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to grządka podwyższona wymiana desek po 7 latach
Obrazek

tak wygląda zrobiona nowa grządka podwyższona ta w oddali i ta duża z nowymi deskami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak było na wiosnę
Witaj Soniu rodzinka pomaga i chwała im za to widzę jak ta biedula sąsiadka sama wszystko robi a mąż na grilla się tylko pokaże zię już wyszukuje inna robotę bo mówi że jakoś głupio mi jak nic nie ma do roboty zawsze coś dłubał więc wymyśliłam strych. Pozdrawiam życzę miłego dnia przesyłam buziki. ;:167 ;:196 ;:3

Witam Halszka jetem i nadrabiam od początku zapraszam i gorąco cię pozdrawiam miłego słonecznego dnia ;:196 ;:167

Obrazek

Witaj Krystynko jestem furtka już otwarta trochu szłam na działkę okrężna drogą, ale dotarłam zapraszam serdecznie. Pozdrawiam Cie z całego serducha i przesyłam ;:196

Kilka zdjęć z moimi różyczkami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

POZDRAWIAM
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu widok od furtki na domek śliczny. Widać jak działka dopieszczona w każdym szczególe. Szacunek dla M, że angażuje się w prace na działce. ;:63
Zimna wiosna dała się nam we znaki. Moje pomidory w w donicach dopiero niewielkie owoce mają.
Grządki podwyższone masz znakomicie zagospodarowane. ;:138 Jesteś wyjątkowo pedantyczna i pracowita. ;:180
Róże pięknie kwitną. ;:oj
Niech nowa sąsiadka będzie zawsze miła, łatwiej dojść do porozumienia z pracowitą i spokojną osobą.
Miłego działkowania. ;:196
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie kochani jestem ponownie i mam problem mianowicie. Jestem w komisji rewizyjnej na działce rod do nas należy kontrola zarządu i działek i tego co na nim się dzieje i tu problem bo widzę naruszenia regulaminu z działki sąsiada obok, robi co mu się podoba bo od momentu kiedy został prezesem działek przypuszcza, że mu wolno. Dobudował do altany dostawkę zadaszoną ze ścianami zamkniętą, chyba zrobił tam łazienkę bo pod nią wkopał szamo. I tu jest problem bo ta dobudówka znajduje się możne pół metra od płota sąsiada może mniej, a z tego co pisze w regulaminie ma być min 3 metry jako sąsiad z boku mi to nie przeszkadza widocznie temu co styka się płotami również nie przeszkadza bo by coś robił, ale z punktu komisji rewizyjnej widzę drastyczne naruszenie przepisów wykorzystywane przez prezesa działek. Zastanawiam się czy w takim razie zgłosił to do planów zagospodarowania działki, czy jest to wpisane do jego zeszytu w zarządzie, czy tylko sam to zrobił i koniec na tym. Myślę, że w takim razie i to na pewno przekroczył limit 35m kwadratowych altany. Doradźcie mi co robić według komisji rewizyjnej powinnam się tym zająć i zgłosić dalej do sprawdzenia jego dokumentach mimo, że jest prezesem, drugiej strony czy się odzywać i psuć atmosferę sąsiedzką na działce. Jestem teraz wielkim kłopocie jeśli by to było na innej działce nie byłoby problemu zbiera się komisja sprawdza i ktoś musi się dostosować do regulaminu działki w najgorszym razie musi rozebrać to co zrobił, a tu dość, że to prezes to jeszcze mój sąsiad.
U mnie dalej robienie przetworów soki z białej porzeczki i ogórki bo się coraz bardziej pokazują. Na razie zaprawiłam 3 słoje 3 litrowe na zupkę do zjedzenia gdyż wszyscy czekają na ogóraski, a tak to mizeria i kanapki. W sobotę czas spędziłam na plewieniu super się teraz robi bo fajnie popadało i trzeba to wykorzystać. Podczas plewienia nawet nie wiem kiedy coś mnie ugryzło myślałam, że to mrówka, ale to chyba nie to, swędzi okropnie mam bąbla jak od komara i spuchła mi stopa tragedia ostatnio miałam kleszcza tez nie wiem kiedy go załapałam i podczas plewienia ugryzła mnie osa albo pszczoła siedziała na kwiatku i jak sie schyliłam przy plewieniu to mnie dziabła tez mam spuchnięty policzek coś mnie w tym roku lubią robale, ale ja je nie. Posadziłam sałatkę masłowa, lodową całoroczna i przepikowałam kapustę pekińską. na grządce rośnie rzodkiewka całoroczna oraz koperek i pietruszka na natkę. Jednym kłopotem po tych deszczach to ślimaki, a taki był spokój i zaś łażą.
W weekend odwiedził mnie taki gość chodził po działce robił inspekcje nawet do altany poszedł widać było, że oswojony bo nie bał się nikogo
Obrazek

Was równiez zapraszam w wolnej chwili do mnie będzie mi bardzo miło. Pozdrawiam wszystkich serdecznie z całego serducha życzę miłego dnia, pogody i odpoczynku na swoich działeczkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witaj Soniu dziękuję Ci bardzo za odwiedzinki i miłe słowa. Mój m.. ostatnio ma bojowe zadanie obiera porzeczki i obrywa ogonki ja na to nie mam zbytnio czasu bo wole coś innego zrobić, a w domu tylko zaprawiać. Dziś poszłam spać dopiero o 3 w nocy, ale soki zrobiłam. Pozdrawiam Cie kochana życzę miłego dnia zdrówka i pogody ;:196

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Alicjo ale Ty masz pięknie na działeczce. A co masz w tych podwyższanych grządkach pod piramidkami? Jakieś sałaty?
Róże masz bajeczne ale i piwonia z ostatniego zdjecia śliczna.
Teraz czas zapraw, też już trochę zrobiłam, kompotów z wiśni, soków z czarnej i czerwonej porzeczki, dżemów z czarnej porzeczki a dziś ogórków na kiszone.
Pozdrawiam serdecznie i miłego ogrodowania
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kasiu dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa które dają siłę i chęć do pracy w ogrodzie nie raz po niepowodzeniach. W grządce podwyższonej posadziłam to co nie chciało rosnąc w gruncie najpierw cebula rodzinna urosła rewelacyjna potem koperek i marchew z której jestem bardzo zadowolona bo takiej nigdy nie miałam. To ona
Obrazek
Potem miałam posianą rzodkiewkę, która też mi ładnie wyrosła, a pod tymi piramidkami miałam najpierw sałatki, a teraz mam papryki. Tak mi wszystko ładnie rośnie, że zastanawiałam się nad zrobieniem nowej grządki podwyższonej niestety musiałabym osunąć dwa krzaki czarnej porzeczki trochu mi szkoda mimo, że słabo już plonuje ale zawsze coś tam rośnie. Pozdrawiam cię serdecznie życzę miłego dnia.

Oto kilka moich jeżówek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensji

Obrazek

Obrazek

hortensja anabel biała
Obrazek

Obrazek

Hortensja anabel czerwona
Obrazek

Obrazek

clematis botaniczny flammula
Obrazek

Obrazek

Lilie pięknie i pachnące nie raz słyszę jak ktoś przechodzi alejka ależ tu pachnie, a ja jeszcze dokupiłam 21 cebulek pachnących lili żeby było bardziej kolorowo maja przyjść we wrześniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A te kwiatki jak najbardziej pasują do obecnej jesiennej pogody. Chryzantemy już zaczynają powoli kwitnąć.

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich uciekam robić placki z cukinii bo przyniosłam z działki. ;:167 dla wszystkich
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżówki z serii Sun Seekers pięknie kwitną. ;:215
Lilie trąbkowe oglądam z przyjemnością, bo zakochałam się w nich. :)
Niebieska hortensja ogrodowa cudnie kwitnie. ;:oj
Nostalgicznie się robi, jak chryzantemy kwitną, śliczna. U mnie też powoli pąki najwcześniejszej Starlet się kolorują.
Alu spokojnego działkowania. ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”