Różana hacjenda Anego cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różana hacjenda Anego cz.2

Post »

Cześć Andrzeju a ja już wczoraj miałam pisac gdzie to się podziewasz a tu takie niespodzianki.
Widzę że cieknący dach w końcu zmusił Cie do działania. ;:306
Pięknie u Ciebie.
Nadal nie wiem co to za śliwka, ważne że pyszna.
Mam pytanie odnośnie krokosmii czy ty ją masz cały rok w gruncie, czy przed zimą robisz jakieś szczególne zabiegi.
I fuksja magellanska - czy możesz mi napisać jak o nią dbasz?
Miłego tygodnia
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Przepraszam Kasiu, że tak długo nie odpowiadałem ... czasu brak :wink: ale przy porządkowaniu zdjęć znalazłem robione specjalnie dla ciebie :)
Taka jest wielkość śliwki opal
Obrazek
W tym stadium można już je jeść, a docelowo jest ciemnofioletowa niesamowicie słodka, ale wówczas osy są szybsze i większość ma wżery, a te które spadną stają się plackami. Ja zrywałem je takie jak na zdjęciu, bo jak wspomniałem nie dojrzewają jednocześnie.
Obrazek

Fuksja magellańska - po zakupie rosła w donicy, bałem się przemarznięcia więc doniczkę przechowałem w altanie. Następnego roku posadziłem do gruntu i została na zimę. Wiosną odżyła. Na patyczkach nie było pączków - wychodziły nowe z ziemi. Mając w pamięci, że pędy są wiotkie, przesadziłem w nowe miejsce (to ostatnie zdjęcie) na takiej podwyższonej rabacie, a i tak później dostawiłem ten druciany płotek, by ja trochę podnieść. Tutaj zostanie na stałe, bo na różnych zdjęciach z sieci widziałem, że bujnie rośnie.

A co u nas?
Oprócz braku czasu wszystko gra. Tylko wody brak - susza okropna, trawnika już prawie nie ma, liście lecą na potęgę, Mimo podlewania widać, jak rośliny cierpią.
Róże praktycznie bez liści ale dalej kwitną, choć nie tak bogato.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz czas zbiorów.
Jabłka zbieraliśmy jak spadały i mamy już zapas słoików z tartymi na jabłeczniki. Teraz zrywam te dojrzalsze i układam w skrzynkach, bo osom też zasmakowały i pogryzają.
Obrazek
Obrazek

A jak o osach wspomniałem ... pamiętacie pewnie płotek z kuflami na sztachetach, otóż w jednym z kufli osy zrobiły sobie gniazdo :D Chyba mnie znają, bo pozwoliły zdjąć kufel, obrócić i zrobić zdjęcie ;:224
Obrazek

Dereń leci - już nastawiłem na nalewkę :wink:
Obrazek

Pigwowiec już ładnie wybarwiony.
Obrazek
Obrazek

Aronia ładnie obrodziła.
Obrazek

Połowa pomidorów poszła do śmietnika, ale te co przetrzymały czas zarazy nadal owocują.

Obrazek
Obrazek

Teraz hibiskusy królują.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No to do następnego razu - pozdrawiam wszystkich gości hacjendy :wit
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudowne te wszystkie owoce u Ciebie. I jaka ich różnorodność!
Pamiętasz, jak rozmawialiśmy o przycinaniu azalii? Otóż poszłam za Twoją radą i teraz obserwuję, jak z przyciętych wtedy pędów powypuszczały po dwa młode przyrościki. Bardzo się cieszę i będę tak już robić co roku.
Andrzej, podziwiam Ciebie, że podchodzisz tak blisko os i robisz im zdjęcia. Ja jednak bym się bała.
Powiedz mi jeszcze przy okazji, jak długo trzeba czekać na tak duże krzewy hibiskusów jak na Twoich zdjęciach. Czy to są te tzw. bagienne?
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andrzeju
W moim ogrodzie dopiero otwierają się kwiaty ketmii syryjskich, pierwsza to fioletowa.
Jeden kwiat różowy pojawił się na siewce, pąki ma Red Heart, chiffony (pink i white) jeszcze w pączkach
Róże ładniutkie a na śliweczki brzuszek burczy. ;:108
U mnie na tarasie parę lat osy w amerykance zrobiły sobie gniazdo, dość duże.
I dopiero wieczorem jak się uspokoiły można było do nich podejść i zneutralizować je. Ukąsiły mnie wtedy i męża.
Ja ze względu na alergię trochę się bałam ale wapno i ocet (okłady) dały radę.
Jabłonka ma dużo owoców ;:224
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Wando, to są ketmie syryjskie - hibiskusy ogrodowe w trzech rodzajach.
Obrazek
Hibiskusa bagiennego z ogromnymi kwiatami też mamy - kolor różowy i właśnie zaczyna kwitnąć.
Obrazek
Jakże się cieszę, że pomogłem przy cięciu azalii :)

Ewo, jabłonki obrodziły podwójnie - w ub.r. na trzech jabłonkach było tylko 1 jabłko.
To u nas te syryjskie ketmie ciut wcześniej zakwitły, choć też się niecierpliwiłem, kiedy to będzie :wink:
Ale za to jeden winogron okazał się bardzo wczesnym. Jest niesamowicie słodki i ... już go nie ma - zjedliśmy ze smakiem.
Pozostałe winorośla jeszcze nie dojrzały.
Obrazek
A co do os ... nigdy się ich nie bałem, choć czasem, ale to tylko z mojej nieuwagi, zostałem użądlony, ale to tylko na palcach 1 ręki policzyć, przez te kilkadziesiąt lat. Jestem z pokolenia niezniszczalnych, wychowany samodzielnie w gronie mi podobnych, bez telewizji której wtedy nie było. Wodę piłem z kałuży, a rany na ciele obmywałem śliną i przyklejałem liść babki. Jak byłem głodny to jadłem szczaw z rowu, czy dzikie mirabelki. Żądlenia os i szerszeni uczyły mnie ostrożnie do nich podchodzić.

Zauważyłem, że len mi znika - od lat była ładna kępka, a teraz pojedynczymi kwiatami kwitnie.
Obrazek

Jeszcze pochwalę się hortensją ... nie wiem jaka to. Pod jednym blokiem na osiedlu rośnie jako drzewo. Urwałem kiedyś gałązkę, ukorzeniłem i ... mam drzewko. Corocznie przycina, ale ma już niemal 2 m.
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”