Borówka amerykańska - 14 cz.

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 14 cz.

Post »

U mnie na starym Duke korzenie gniły 2-3 lata. Borówka przestała rosnąć, słabo owocowała a niektóre liście były żółte i czerwone. Dopóki nie zauważyłem łuszczącej się nisko kory, to podejrzewałem dające podobne objawy przenawożenie.
Korzenie żrą karczowniki i norniki. Nornice ryjąc omijają korzenie. Bywały jednak próby zakładania gniazd centralnie pod nimi.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie centralnie w korzeniach nornice ryły kanały. W nory od góry wchodzi czasem po kilka szklanek piasku żeby to uzupełnić. Latem przy młodych sadzonkach to może być duży problem podczas upałów jeśli ktoś dojeżdża na działkę okazyjnie. Jakiś czas temu ponownie zacząłem uprzykrzać im życie. Trzeba to robić regularnie ,bo wcześniej czy później wrócą. Na stronie doradcy j. Duke jest opisana jako wrażliwa na gnicie korzeni. U nas rośnie na piasku i tam problemu z tym nie ma.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O budowie gniazda pod borówkami, malinami czy porzeczkami świadczy duży kopiec w pobliżu. Jesienią dysponując większą ilością deszczówki zalewam takie gniazda. Na płaskim terenie do zalania gniazda z przyległymi korytarzami wchodzi 5-7 wiader wody. Ubytek ziemi uzupełniam pulpą ziemi leśnej.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Wroniarz pisze: 30 lip 2025, o 12:44 korzenie gniły 2-3 lata. Borówka
Właśnie, to nie fytoftoroza.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Dariusz2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2025, o 20:24

Post »

Wroniarz pisze: 29 lip 2025, o 23:12 Brak chociażby kilku zielonych liści źle rokuje. Dla prawidłowego zdiagnozowania przyczyny szybkiego zaschnięcia przydatne byłoby zdjęcie korzeni.
Tak mi się właśnie wydawało... W najbliższym czasie ją wykopię i prześlę zdjęcie (dla mojej pogłębionej edukacji :wink: ).
Dariusz2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2025, o 20:24

Post »

karion pisze: 30 lip 2025, o 09:29 Fytoftorozie sprzyja zbyt głęboko posadzona borówka, zbyt wysoko ściółkowana i przelana.
Co do krzaka ze zdjęcia to dla mnie jest kaput do usunięcia.
Dzięki. Co prawda żadna z wymienionych przyczyn w tym wypadku nie miała miejsca, ale -jak czytam- są też inne możliwe powody. Tak czy tak w najbliższym czasie krzaczek (oraz sporo ziemi z jego okolicy) pójdzie na wysypisko, a na jego miejsce chyba pojawi się inny - polecano mi tu Patriota lub Nelsona, zdam się na wiedzę polecających.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja padniętym krzewom skracam pędy i próbuję je reanimować w postawionej w cieniu donicy z ziemią dedykowaną.
Przyczynę uschnięcia borówki wstępnie można ustalić na podstawie kolorów zasychających liści.
Liście szybko zasychające na brązowo od góry krzewu świadczą o wysuszeniu korzeni z powodu braku wody lub ściółki.
Szybkie zasychanie liści na kolorowo spowodowane jest uszkodzeniem korzeni przez pędraki, spaleniem nawozem lub utopieniem.
Awatar użytkownika
AleOla
100p
100p
Od: 31 lip 2024, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy należy zastosować nawozy jesienne? Coś mi w głowie kołacze, że w sierpniu, ale jak się rozpoczęło uprawę tylu różnych roślin jednocześnie wszystko się miesza :(

Podpowiedzcie proszę kiedy i czego najlepiej użyć do zasilenia borówki po sezonie (dodam tylko, że moje jeszcze nie owocowały, bo to 3-letnie krzewy pierwszy sezon u mnie).
Ola
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Nawóz jesienny można wysypać już od sierpnia. Ja już swoje borówki podsypałem, nawozy jakich można użyć to np:
- GREEN ORO Nawóz Jesienny ACID AKI do Borówki Amerykańskiej, Hortensji Rododendronów Magnolii, Azalii, Wrzosów (tego aktualnie używam);
- Nawóz jesienny FLOROVIT do roślin kwaśnolubnych (tego używałem przez kilka lat, ma w składzie trochę azotu ale niewiele);
- OGRÓD START jesienny nawóz na rośliny kwaśnolubne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”