Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
espe3sup
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2024, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Figowiec sprężysty

Post »

Hej! 😊
Chciałem zapytać, czy wszystko wygląda w porządku z moim figowcem sprężystym (Ficus elastica)? 🌿
Załączam zdjęcie – dajcie znać, czy według Was rośnie zdrowo i czy coś powinienem zmienić w jego pielęgnacji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Michał 🙋
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Figowiec sprężysty

Post »

Beznadziejne podłoże. Fikusy to nie są epifity! Więc nie może rosnąć w tak przepuszczalnym podłożu, które słabo trzyma wilgoć.
Przesadź do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 3:1.
Podlewasz obficie wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
espe3sup
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2024, o 13:57

Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy

Post »

Przesadziłem do podłoża od 'zielonego parapetu' takie jakie oni sugerowali przy zakupie. Dziękuję za informację, jutro będę przesadzał!:)
Michał 🙋
Ule Uli
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lut 2021, o 08:47

Post »

Dzień dobry,
mniej więcej 2 lata temu kupiłam moonshine, który nowe lokum ochrzcił zrzucając wszystkie liście. Po pobycie w "folii" wypuścił nowy pęd, a na czubku pojawił się liść. I tak sobie powoli wypuszczał jeden po drugim i moim jedynym zmartwieniem było, czy te liście powinne być gładkie, czy pofalowane. Ale około miesiąca temu czubek zaczął zasychać i myślałam, że w jakiś sposób go uszkodziłam. Liść się jednak rozwinął, tyle że z uszkodzeniem. Od tego czasu wszystkie liście mają jakby przysuszone czubki.

Teraz o jego warunkach lokalowych:
- rośnie w ziemi uniwersalnej z perlitem
- doniczka gliniana z otworem na podstawce
- stoi na południowym parapecie, ale że mieszkam w gęstej zabudowie, to słońce bezpośrednio operuje przez 2-3 godziny od kwietnia do września. W środku lata może z godzinę dłużej.
- podlewam go przez kulę - średnio raz na 7-10 dni uzupełniam w niej wodę
- od miesiąca dostaje nawóz w tej wodzie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobra, wywal ten szklany badziew i podlewaj normalnie obficie aż do jesieni (później możesz nieco mniejszą ilością wody) wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Wpierw sprawdź stan korzeni.
Ponadto gliniana doniczka na południowym parapecie średnio się nadaje. Posadź do ceramicznej oczywiście też z otworem odpływowym.
Podłoże, mieszanka ziemi i perlitu w proporcji około 3:1.

Nawożenie mineralnym nawozem do roślin zielonych, Agrecol żel, Florovit, co około 2 tygodnie (co drugie podlewanie) w okresie wiosna - początek jesieni. W okresie jesienno zimowym raz w miesiącu. Rośliny tropikalne nawozi się przez cały rok.

PS. Po co trzymałaś w folii???? Fikusy świetnie sobie radzą w normalnych warunkach domowych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”