Różanka na słonecznym ranczo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różanka na słonecznym ranczo

Post »

Bufo-Bufo, aż trudno mi uwierzyć. A może nie rozpoznałaś siewek? U mnie lwie paszcze opanowały każde miejsce, w którym kwitły w zeszłym roku. No a może bardzo dokładnie wypieliłaś wiosną rabatki?

Sezon różany w pełni. Na ten czas czekam zawsze z utęsknieniem i co roku zachwycam się pięknem tych iście anielskich kwiatów. Moje róże są w tym roku wyjątkowo zdrowe. Nigdy tak dobrze nie było. Nie ma na nich póki co plamistości ani mączniaka. Listki są zielone, zdrowiutkie. Nie wiem, czemu to właściwie przypisać i nie wiadomo, jak to długo potrwa. Zakwitają wciąż nowe odmiany, Trzeba często przycinać przekwitnięte kwiatostany, żeby krzewy wytwarzały wciąż nowe pąki. Ale to przecież taka przyjemna praca, gdy ma się z bliska do czynienia z zapachami i różnymi barwami. Po prostu chwilo trwaj...

My Love
Obrazek
Bailando
Obrazek
Pomponella
Obrazek
Hansestadt Rostock
Obrazek
Polonica
Obrazek
Obrazek
Impala
Obrazek
Lady of Shalot
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W środku Angela
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Aphrodite
Obrazek
Obrazek
Hansestadt Rostock
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pastella
Obrazek
Obrazek
La Villa Cotta
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Piękne róże, Wandziu :)

Na RODos też sieją mi się wyżliny. Nie w takiej obfitości, jak u Ciebie, ale zawsze jest sporo siewek. Pewnego razu jedna z takich siewek obdarzyła mnie mocno karbowanymi kwiatami. Skąd się wzięła? Nie mam pojęcia. Żałuję, że fotki nie zrobiłam. Żałuję, że nasion nie zebrałam. Życzę Ci więc takich niespodzianek z siewek :)
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne róże Wando - ja aż boję się jutrzejszego widoku naszych. Nie zdążyłem poprzycinać największych krzaczorów po kwitnieniu, a dzisiejsza ulewa zrobiła pewnie solidny bałagan.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu ach te Twoje róże, cudne. Pastella zjawiskowo piękna. ;:oj Zdrowe, bo gleba nie wyeksploatowana i dobrze się zakorzeniły. Mają z czego czerpać składniki pokarmowe.
Spokojnego działkowania. ;:3 ;:167
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Hansestadt Rostock piękna róża, ale czy pachnie? Impala to róża pnąca? Ja dzisiaj szalałam z sekatorem przy różach. Jutro je nawiozę.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

kuneg, Małgosiu, kwitną już moje siewki lwiej paszczy i chociaż jest ich wiele kolorów, to jednak karbowanej nie zauważyłam. Ale nawet gdyby się trafiła, to w takim ich gąszczu byłaby niewidzialna.
any, już z pewnością u Ciebie po obfitych burzach i róże znowu się odrodziły. Takim mocnym krzewom jak Twoje nich nie zaszkodzi, są mocarne. :)

cymciu, Pastella zawsze należała do moich ulubionych. Lubi być leciutko ocieniona, wtedy kwitnie dłużej i nie bieleje na słońcu.

Bufo-Bufo, ja już nie będę nawozić róż w tym sezonie, ale z sekatorem działam nieustająco. Róża Hansestadt pachnie, ale ledwo, ledwo, za to kwitnie przez cały sezon na kolor bursztynowy. Jest bardzo radosna. A Impala nie jest pnąca. To odmiana rabatowa, chociaż moja wyrosłą na pokażny krzew i w sumie można by ją zaliczyć do parkowych. Możliwe też, że trafiła na wyjątkowo pasujące jej miejsce. Kwitnie aż do zimy, właściwie bez przerw.

Teraz rządzą głównie lwie paszcze. To są wszystko samosiejki z zeszłorocznych. Tamte były same białe, ale ich "dzieci" okazały się rozmaite.
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Róże cudne, lwie paszcze szalejące - no lato piękne i kolorowe ;:215
Kosmosy też Ci się same wysiały czy wysiewałaś je, Wando, wiosną?
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Świetnie wygląda taki łan lwich paszczy, Wandziu ;:333
U mnie telko w jednym roku pokazał się 1 egzemplarz karbowanej. Później już takiej nie widziałam.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wando piękne łany kwitnących roślin u Ciebie. ;:138
Super wygląda taka ilość różnokolorowych kwiatów, widzę też i floksy, bardzo je lubię, choć na mojej glinie nie chcą rosnąć, może na wsi będą lepiej rosły.
Miłego dnia
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Łan lwiej paszczy jeszcze w takiej ilości to jej nie widziałam, kolorowe to musiała być niespodzianka, nic tylko zapylacze zadziałały :) Zdrowe róże to dopiero radość :) Ostatnio mam problem z przycinaniem przekwitniętych kwiatów, jak je ciąć pod kwiatem czy niżej (róże wielokwiatowe)?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”