Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4

Post »

Ależ cicho w tym wątku :) Jak wasze maliny?
Mam pytanie do osób stosujących przegrody pionowe w ziemi - w jakiej odległości od roślin je wkopujecie? Czy umieszczacie je tylko dookoła poletka czy też między rzędami? Swoje maliny posadzilam w rzędach co 2 m, chciałabym dać pomiędzy nie truskawki, myślicie że to ma sens? Rzędy są północ - południe.

Moje maliny były kupione wiosną z Brzeznej - dość słabe sadzonki w doniczkach p9. Kupiłam Poloneza i Poemat z jesiennych, po 5 szt., a z letnich Laszkę, Sokolicę i Radziejową po 4 szt.. Sokolica i Polonez miały kiepskie korzenie - jakby zalane, ostatecznie zostały tylko 2 Sokolice, Polonez jeden też padł. Reszta dobrze. Polonez i Poemat kwitną i zawiązują owoce.

Posadzilam też moją starą Polkę wykopaną wiosną i te już zaczynają owocować, więc chyba są najwcześniejsze z tych, co mam.

I z pojedynczych mam jeszcze Suganę, Polesie i Delniwę. Wszystkie póki co bez pąków kwiatowych, a Delniwa niziutka, bo odbijała po zalaniu. I Jantara mam, ma zawiązane owoce.
Wszystkie moje sadzonki były w donicach (traktowane po macoszemu, co widać po liściach), poszły do gruntu dopiero tydzień temu, więc moje obserwacje zweryfikuję w przyszłym roku :)

Wroniarz a ty Polki posadziłeś od razu do gruntu? Jak sobie radzą?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obie Polki na zacienionym stanowisku kwitną.
Zauważyłem że szybciej startują młode, niezdrewniałe sadzonki.
Zbiory starej letniej maliny NN zakończone. Deszczowa wiosna zapowiadała duże zbiory, ale suchy i upalny początek lipca zweryfikował prognozy. Ostatnie owoce pozasychały na krzewach.
Mniej też niż się spodziewałem zebrałem z ubiegłorocznych pędów jasnoczerwonych owoców Sugany i ciemnoczerwonych Polesia.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ooo, a masz jakieś doświadczenia z uprawą malin w zacienionych miejscach? Myślałam, że owoce są wtedy gorszej jakości, ale w sumie nie próbowałam :roll:
Słabo z tą suszą, jak przekopywałam stanowisko pod maliny,było bardzo sucho, musiałam długo podlewać. Skończyłam sadzenie przed ostatnią ulewą, ale byłam rozczarowana, że wcale tak dużo tego deszczu nie spadło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”