Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Jak zwykle z przyjemnością zaglądam do Twojego ogród, Soniu :)
Trochę oko pocieszyłam czekając, aż ojca obsłużą na SORze.
Pozdrawiam cieplutko i nie życzę żadnych przymrozków ;:3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Soniu pięknego masz iryska biało - żółtego, pod nim hosty niczym fale na morzu, niemal czekoladowy ciemiernik bardzo ładny :) Pozdrawiam.

Małgorzato mam nadzieję że z tatą lepiej?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, może będzie łagodniej pogodowo niż przewidują. Przecież już mamy jakby czerwiec w ogrodzie jeśli chodzi o kwitnienia. Wszystko dużo wcześniej ruszyło. Musi więc być dobrze! Jest tak pięknie!
Trzymajmy się ciepło ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, ładnie kwitną irysy, moje nawet takie, które przesadzałam z konieczności wiosną też mają pączki.
Berberysy pięknie płoną na zielonym tle tuj ;:215
U mnie od czorajszego wieczora pada i zrobiło się chłodniej, ale nie widzę przymrozków w prognozach - minimalnie 3⁰. Oby tak było i u Ciebie.
Dobrego tygodnia :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Trochę wczoraj popadało, ale beczka napełniona w połowie, więc gleba głębiej sucha.

Martuś niestety jak prognoza podaje 2 stopnie w nocy, to u mnie w szczerym polu będzie przy ziemi poniżej zera. ;:108
Fioletowe wysokie irysy wszystkie wczoraj zakwitły, białe pewnie jutro też pokażą kwiaty.
Dziękuję, ;:196 rabaty trochę wypełnię jednorocznymi i przetacznikiem niebieskim, którego wysiałam i pikowałam ponad 30 sztuk. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wandziu filetowy irys Bourgeois rok rósł w przechowalniku, bo jak zwykle podzieliłam na najmniejsze sadzonki. ;:173 Natomiast różowawy z plamką Whydidi? mam pięć lat. Od 2023 roku obydwa kolory rosną na tej grządce. Ponieważ podarowane, to zadbane, świetnie przyrastają i kwitną. Nawet 3 osoby już obdarowałam nimi.
Niestety rośliny mocno się rozrastające wymagają odmładzania. Część zawsze sadzę u siebie, ale rabaty nie z gumy. Czasem oddam, ale chętnych nie ma wielu. Młodzi wokół mają tuje i trawnik. Tylko jeden młody sąsiad wykopał sporo traw ode mnie i ładnie mu rosną pod domem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu dziękuję. ;:196 Podziwiam Twoje drzewa owocowe i rośliny użytkowe. Moim małym warzywnikiem i kilkoma krzewami jagodowymi nie mogę się chwalić za bardzo.
Zdrowia dla taty i spokoju dla Ciebie. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Olu wszystkie irysy , które kwitną, to podarunki od miłych ogrodniczek. Biało – żółtego mam trzy lata i już rozsadziłam w dwa miejsca.
Ciemiernik to trzyletnia siewka, a jaki kwiat będzie docelowo, pewnie za rok się okaże. ;:65
Host mam pewnie koło czterdziestu kępek, ale rozrzucone po całym ogrodzie, więc mało je pokazuję. Muszę policzyć i zrobić zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko dziękuję. Ciepło i ostatni deszcz przyśpieszyły wegetację. Nawet jak będą przymrozki, to nic nie zrobię. Lilie maj po 30-40 cm, wszystkie hosty już z okazałymi liśćmi. Od lat niczego nie okrywam. Tylko pomidory, dynie, fasolkę, cukinie i cynie chowam na noc do garażu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko o irysy dbam wyjątkowo, :) podzieliłam i rozsadzam, bo ładnie kwitną i nawet podzieliłam się z znajomymi ogrodniczkami. Posadzone latem wysokie bordowe pokażą kwiaty. :tan Niskie na razie tylko ładne liście mają.
U mnie wczoraj popadało, ale dla moich piasków, stanowczo za mało. ;:222
Na aurę nie mam wpływu, więc pozostaje czekanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powojnik Asao przez trzy lata miał uwiąd. Przesadziłam pod płot, bo nie liczyłam, że coś z niego będzie. Wypuścił dwa ładne pędy, miał kilka pąków, ale sarny zjadły wszystko do poziomu murka. ;:145 Przynajmniej jeden kwiatek zobaczyłam.

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Bajkowo pięknie u ciebie!!! Ogród pokazowy z żurnala! ;:333 Te łany irysów cudowne a także innych piękności i wszystko w super porządeczku; chwasta nie znajdziesz!!! Super przemyślany design. :D
Jesteś ok. 2 miesięcy w przodzie w porównaniu ze mną. Piękna orlaya; ja znalazłam 2 sadzonki z jesieni ale te wysiane w domu nie wzeszły. Te hosty są niesamowicie duże a te białe cudowne wysokie kwiatostany przed nimi to co to jest?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, dziś zachwycił mnie ten szerszy kadr z rabatami na bliższym i dalszym planie ;:167
Przetacznik goryczkowaty jest śliczny - mój od Ciebie pięknie się rozrósł i wystrzelił kilkunastoma zapączkowanymi kłosami, lada dzień zakwitnie ;:65 ;:168 Po przekwitnięciu podzielę go, bo to piękna bylinka.
Powojniczkowi musisz chyba dać jakąś podporę w pewnej odległości od siatki, niech sarny szukają pożywienia w dzikim terenie, a kwiaty niech podziwiają z daleka :D
Szybkiego powrotu ciepła Soniu, miłego wieczoru ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pojawiły się trzy czerwone truskawki, dzieciaki dostaną po jednej, ale będzie radość. :D

Obrazek

Iguś dziękuję. ;:196 Ogród niekoniecznie z żurnala, ale odzwierciedla trochę mój pedantyczny charakter. Stale porządkuję świat wokół siebie, to i ogród trochę uładzony. ;:173
Chwasty są, ale mało przez korę się przebija, a wyrywa się łatwo, bo są wyciągnięte i ze słabym korzeniem.
Orlaja z samosiewu najładniej kwitnie i lepiej jej nie przesadzać. Rozrzuć świeże nasiona w wielu miejscach ogrodu, powinno być więcej jesiennych siewek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halszko dziękuję. ;:196 Lubię się bawić różnymi kolorami zieleni i fakturami liści. Niestety znowu napadło mnie na przeróbki ;:124 i muszę dokupić kory, bo nasiona chwastów wyciągnięte na wierzch będą kiełkować.
Dla powojnika już przygotowałam podporę, liście i pąki będą bezpieczne przed sarnami. Oby już wyleczył się z choroby grzybowej. ;:131
Przetacznik też wreszcie rozsadziłam i na razie pojedyncze kwiaty pokazał. Na zdjęciu z Twoją brunerą. ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rabata do przeróbki po oddaniu synowej hortensji Bobo, ale pomysłu brak. :roll:

Obrazek

Radykalnie przycięty klon Globosum ładnie się prezentuje. Trochę byłam w strachu, bo długo nie pokazywał liści.

Obrazek

Żywopłot cisowy przy tarasie też ładnie przyrasta.

Obrazek

Zimno, nic nie robiłam, więc policzyłam hosty. :) Mam 46 sztuk kilkunastu odmian, w tym trzy siewki.

Obrazek

Obrazek

Siewka

Obrazek

Obrazek

Jedyna myszka uratowana po ataku gryzoni.

Obrazek

Wide Brim

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U Ciebie Soniu ;:196 jak zwykle rośliny dopieszczone ,dorodne i wyeksponowane! ;:138 ;:215
Truskaweczki zapewne ucieszą wnuki ,jak moje dzieci i potem wnuczki były małe to też je uprawialiśmy.Od lat już nie bawię się z ich uprawą jeszcze tylko trochę malin zostało z tych lat.
Mam nadzieję,że przymrozku nie było minionej nocy.

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Fakt, potwierdzam - bardzo dopracowany i dopieszczony ogród. ;:180
To jak mam postępować z irysami, tymi najokazalszymi? Może mogę jakoś je jeszcze bardziej wspomóc?
Ale chyba nie tylko irysom poświęcasz więcej uwagi, myślę, że wszystkie roślinki mają u Ciebie chody i przywileje. :D
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, truskawki apetyczne, z pewnością wnuki już zaglądają za następnymi :D
Ta odmiana brunery trochę mniej się rozsiewa i wolniej przyrasta od tych srebrzystych.
U mnie dziś rano było siwo od mrozu,najbardziej się obawiam o lilie, no i niezabezpieczone hosty też pewnie ucierpią, ale przecież nie sposób okryć wszystkiego.
Miłego dnia Soniu ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

U Ciebie truskawki, u Marty róże, gdzie W macie te ogrody, na równiku?

I kradnę patent na liczenie roślin, żeby zabić nieogrodowy czas, genialne. Też sobie coś policzę!
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, Twoim rabatom niczego nie brakuje :tan , one zawsze są piękne! ;:108
Twój charakter pedantki, już powinien dać chwastom do myślenia, że szkoda im się wysilać na kiełkowanie, bo i tak ich źywot będzie krótki! :heja
Pięknie przycięty żywopłot, przy rabacie, bez zniszczeń w bylinach, ciągle mnie zadziwia ;:oj
Słoneczka dla Ciebie i dojrzewających truskawek. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Soniu twój ogród powala na kolana,chciała bym być choć w 1/10taka dokładna jak ty,ale niestety w dokładności lepszy jest mój M ale nie lubi bawić się w zielone,syn rolnika jakiś przesyt chyba ma😃wszystko jest niesamowicie piękne a powojnik u mnie tak samo się zachowywał daj mu czas a gdzie mu będzie lepiej jak nie u Ciebie👍A odpowiem tam komuś za ciebie ogród pięknie kwitnie bo ogrodniczki wspaniałe mam swój nie daleko od Soni i Marty ale u mnie o wiele biedniej,jaki pan taki kram,przyznaję się bez bicia 😀Soniu wielkie dzięki za te piękne widoki.🤗
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakaś wczesna odmiana truskawek, posadzone jesienią. Nawet aktualna pogoda nie przeszkadza w dojrzewaniu.

Obrazek

Cebuli już nie kupuję. Wyrywam co drugą, specjalnie gęsto posadzona.

Obrazek

Obrazek

Maryniu dziękuję. ;:196 Dostałam truskawki od sąsiadki jesienią. Nie mam pojęcia jaka odmiana.

Beatko irysów mam pewnie ze trzydzieści sztuk, ale tylko sześć odmian, więc stale te same pokazuję. ;:173 U mnie to najmniej pilnowane byliny. Jak przesadzam, zaprawiam dołek kompostem, czasem obornikiem granulowanym i dwa lata tylko czyszczę kwiaty i liście. Dopiero od trzeciego roku sypnę wiosną jakiegoś nawozu z potasem.
Pewnie rozczaruję, nie tylko Ciebie, :wink: ale mało zajmuję się ogrodem. Nawożę raz wiosną i oczywiście odmładzam co roku dwie byliny, za rok kolejne i tak dalej. Mam też takie, które rosną po sześć, siedem lat i jakoś sobie radzą. ;:215 Takie są żurawki Marmalade i zielone NN.

Halszko brunera jest piękna. Nawet jakby się rozsiewała nie płakałabym. :D
U mnie tylko koło zera bywa nocą, ale nic nie podmarzło na razie.
Niestety truskawki dzisiejsze dla mnie, bo dzieciaki na urodzinach w rodzinie synowej.

Ewelinko truskawki miesiąc były pod włókniną, ale to chyba jakaś wczesna odmiana. Podarowana bez nazwy.
Licz, licz, masz tego dobra ogrodowego trochę. ;:138

Martuś od żywopłotu jest trochę wolnego miejsca. Tylko kilka krzewów i bylin posadzonych w pierwszym roku ogrodu rośnie blisko, bo nie nadają się do przesadzenia. Pan, który tnie żywopłot z żywotników jest bardzo uważny. Pozostałe małe tnę sama, więc strat nie może być. :)
Z potrzebą porządkowania świata wokół walczę, ale nie zawsze się udaje. ;:173

Jolu dziękuję. ;:196 Nie każdy złapie bakcyla ogrodowego i trzeba to uszanować. Mój M też nic nie robi, chyba że poproszę o jakieś techniczne, albo cięższe prace. Na szczęście mam wolną rękę, nie wtrąca się w moje ogrodowe pomysły.
Powinnaś sama siebie docenić. ;:168 Podziwiam Cię, że mimo przeciwności, masz piękny ogród. ;:108 Nie musisz go porównywać do innych. Każdy ma inne warunki i pomysły.

Helsinki University zahibernowane od dwu tygodni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czosnki, pomieszane odmiany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ulubione białości.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żurawki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szałwie zaczynają.

Obrazek

Obrazek

Jak nie nornice, to krety szaleją. Chyba cała rodzina się wprowadziła, bo na każdej rabacie kopce. ;:145

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”