Kolorowo owocowo 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolorowo owocowo 2

Post »

Smutny widok :(
Trzymam kciuki za ocalała owoce.
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj. Przykro, szkoda roślinek. U mnie było -4 i najbardziej oberwało mini kiwi. Też mam trochę strat ale u mnie znacznie mniejsza skala. Co ocalało to zobaczymy później. :(
Hanna
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Coś mi się wydaje że jakaś nadzieja jest.
Kwiaty na jabłonkach się mocno trzymają i wydaje się że rosną zawiązki?

Obrazek

Na gruszach podobnie.
Obrazek

Przy tym wyglądają całkiem zdrowo.
Jeszcze nie chwalę dnia ale nadzieja mi świta. ;:65

Dzisiaj nastawiłam gnojóweczkę dla moich roślinek. Na dno dałam trochę kurzaka i dopełniłam porwaną pokrzywą, przytulią i mleczem. Zalałam wodą i czekam aż się zupka ugotuje 2-3 tygodnie.
Obrazek

Niedługo zakwitną kępki bylin z mieszanki cieniolubnej. Jedna już zaczęła, Bniec czerwony.

Obrazek
Obok Wieczornik, ciekawe jaki kolor będzie.

Obrazek

Ta roślinka mi się nie kojarzy może ktoś ją rozpozna, podejrzewam tylko że to Jeżówka.

Obrazek

I czekam kiedy Złocień rozkwitnie, jakimi kwiatami. ;:65
Obrazek

Moje dynie, cudnie rosną, cieszą że hej.
Zwłaszcza że mam takie fajne nowe odmiany. :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hejka.
Mąż wyorał mi grządki i w reszcie moge zacząć wysiewy i wysadzanie.
Zasiałam marchew, buraki, fasolkę szparagową, wysadziłam sałatę, bazylię i cebulę cukrową.
Taki niepozorny sprzęcik a na prawdę robi dobrą robotę. Fajnie się sieje nie za gęsto i nie za rzadko.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szykuję też worki do uprawy niskich pomidorków.

Obrazek
Na fotce jest 2 bo to z wczoraj , dzisiaj już jest 10 worków.

I kilka fotek kwiatuszków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hejka :wit
Po wczorajszym dniu mam już 22 worki uprawowe na pomidory przygotowane.

Obrazek

Kolejne worki będę ustawiać do uprawy arbuzów. Mam sporo sadzonek i tak planuję część w gruncie posadzić i część w workach.
Po nocy z przymrozkiem -1 wszystko w ogrodzie było oszronione o 7 rano.
W pomidorkach temperatura 4,5 stopnia.
Jeszcze nie najgorzej, gorsza sprawa że mysz skubana wlazła. Do tej pory myszkowała w ciepłej grządce, zeżarła w niej zapasowe sadzonki pomidorów, część porów i cebuli .
Ale ostatnio był jakby spokój, a dziś wlazła pod namiocik skubana. Wykopała jamkę w doniczce z Ijuńskim i odgryzła Cherrolę od korzenia. Więcej strat nie znalazłam na szczęście ale Cherroli w tym roku nie będzie.

Obrazek

Zastanawiam się co robić żeby ją odstraszyć od pomidorów. Może je czymś popryskać. Można by było Miedzianem prysnąć tylko czy to ją powstrzyma od gryzienia sadzonek.
A może jakiś oprysk owadobójczy albo w ogóle coś innego np silnie pachnące perfumy?
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23

Post »

Hej Kasia. U mnie taką robotę to robią turkucie. Podgryzają korzonki młodych roślinek. W ubiegłym roku niszczyły mi głównie ogórki i paprykę a teraz dobrały się do rzodkiewki. Sporo mam podgryzionych :(
Hanna
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm, turkucie to też nieprzyjemne pasożyty. U mnie na sto procent mysz, stanęłam z nią oko w oko.
I znalazłam gniazdo które zrobiła pod kołkami do pomidorów które składuję w szczycie tunelu.
Dziś o 6 rano było jedynie 1,5 stopnia w pomidorkach, mrozu dużego w nocy nie było ale długo się trzymała niska temperatura. Wrzuciłam świeżo zalane gorącą wodą butelki pod namiocik i temperatura migiem podniosła się do 6 stopni. Dziś zapowiadają większy mróz więc nie chcę ryzykować i pomidorki zabrałam do domu. Śpią dzisiaj ze mną. ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak nie było mrozu ale zimno jak diabli. Zostawiam pomidorki w domu na dwa dni, myślę że im nie zaszkodzi a ja odetchnę trochę od tego ciągłego nakrywania, rozkrywania, biegania z butelkami i patrzenia w termometr, głowa już rozbolała. ;:14
Noce jeszcze co najmniej dwie z przymrozkiem, masakra, nie pamiętam takiego zimnego maja.
Dzisiaj wbiłam część kołków do pomidorów i papryki. Rozciągnęłam siatkę bo pies sąsiada włazi na grządki i robi porządki. :roll: Chyba marchew będę musiała odsiać. Kurde belek. ;:134 ;:134 Jakbym złapała tego psa w swoje łapy to bym mu chyba wszystkie kłaki z dupy wyrwała. Tyle miejsca do biegania a on moje ogrody upodobał.
Mam nadzieję że ta siatka go powstrzyma bo jak nie to chyba trzeba będzie iść do sąsiadki na ,,miłą rozmowę,, ;:155

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, jak "miła rozmowa" nic nie da, to zainwestuj w pastucha elektrycznego. Zawiesisz 2 linki na ok 25 i 50 cm, to mu się odechce wizyt na Twoich grządkach :D

Ja goniłam moją psicę, żeby nie ryła pod młodymi drzewkami owocowymi, to zdychają mi teraz 2 jabłonki. Chyba gryzonie się tam zadomowiły. Jak nie jeden szkodnik, to drugi :twisted:

Ja za tydzień będę wysadzała pomidorki i papryki. Od połowy tygodnia noce mają już być zdecydowanie cieplejsze :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu to powinnaś kota przygarnąć. :D
Pastuch byłby dobry gdyby był ale nie będę inwestować bo oprócz patucha musiałabym kupić kołki i ze 100 metry drutu albo i więcej.
Mam taki odstraszacz dźwiękowy z czujnikiem ruchu, jak grodzenie siatką nie pomoże to zawieszę go na ścianie kurnika.
36 worków już napełnionych ziemią, te obok tunelu są na arbuzy.

Obrazek

Odstraszacz można by zawiesić na ścianie kurnika tylko kur mi szkoda, bo to cholerstwo tak wyje i skrzeczy że diabli biorą.

Obrazek

Byłam dziś u sąsiadki ale nie tej od psa tylko tej bliższej z którą żyję w przyjaźni. U niej też ten pies wyrządza szkody, głównie kradnie i niszczy buty.
Nie mogą zostawić na schodach bo przychodzi w nocy i bierze. Pogryzł adidasy, trampki, klapki i 3 pary piankowych gumowców. Chodziła do tej sąsiadki ale nic nie wskurała. Tamta twierdzi że ona psa nie będzie pilnować to ty pilnuj swoich butów. Nie ma więc sensu iść do kretynów tylko działać na własną rękę. ;:134

Dzisiaj jeszcze pomidorki nocują w domu ale jutro już wywiozę do tunelu.
A , przy tunelu znalazłam martwego szczura, może on też brał udział w niszczeniu sadzonek, najadł się różowych granulek i padł.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może spryskiwacz na czujnik ruchu trzeba zainstalować. W nocy kury nie chodzą, a psiakowi zimny prysznic nie zaszkodzi. To by się kundel zdziwił :;230
Albo wystaw stare trampki (takie, co już na śmietnik się nadają) na schodki i przywiąż do nich jakieś puszki po groszku, czy kukurydzy, albo coś, co spadnie po pociągnięciu za but. Może taki hałas go zniechęci. :wink: Dobrze by było, jakby zabrał takie śmieci ze sobą na posesję swojej pańci. Może wtedy zacznie go pilnować :D

Fakt. Nie dyskutuj z kretynem, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem w byciu kretynem.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie Gosiu z kretynami trzeba walczyć ich własną bronią. Nie sądzę żeby pomogły puszki czy prysznic to pies tępy jak but z lewej nogi. Napier..la jak czołg i nic go nie powstrzyma.
Myślę raczej żeby go złapać i na przykład dziegciem wysmarować. Będzie pańcia zaskoczona że hej. Jak coś to powiem żeby pilnowała swego psa bo ja swego dziegcia nie będę pilnować. ;:306 :;230
;:112
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Kasiu , podczytuję sobie Ciebie :D . Może sposób jaki zrobiła moja sąsiadka będzie dla Was też skuteczny. Mamy sąsiada który wilczura luzem wypuszczał na noc i w weekendy. Podchodził pod dom, obsikiwał co się dało, parę kurek pyknął, ale człek się bał tym bardziej , że nieraz straszył moje psy, nieraz spode łba krzywo patrzył, aż człek gęsią skórkę dostawał jak znienacka pojawiał się przy mnie. Pomimo zwracania uwagi sąsiadowi nic sobie z tego nie robił. Sąsiadka porobiła zdjęcia i ja, jak przebywa luzem pod naszymi domami. Zgłosiła to pisemnie do Straży Miejskiej. Od tamtego czasu skończyły się niechciane psie wycieczki. Sąsiad zainwestował w płot. Nawet jeśli ucieknie gdy moja ma cieczkę to zgłaszam mu ten fakt i nie robi problemu. Na nasze szczęście sąsiad zrozumiał , że się boimy jego psa.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi Jolu. Dobrze że u Ciebie tak się skończyło. U mnie jest tak że mieszkamy w środku pól i łąk, daleko od wsi , tu żadne siedlisko nie jest ogrodzone i jak ma się psa to od małego trzeba uczyć żeby się nie szlajał i nie włóczył się. Mądry pies tam siedzi gdzie go karmią i rozpieszczają.
A tamci sąsiedzi to patologia, oni do policji są przyzwyczajeni. Ten sąsiad jest psychicznie chory, odwala czasem takie maniany że policja jest u nich częstym gościem i wrażenia nie robi. :D
Zabrali mu prawo jazdy za jazdę po spożyciu alkoholu a on nadal jeździ autem. Lepiej z nimi nie zaczynać bo za blisko mieszkają. :lol: Pies nie jest duży, taki średni, raczej nie groźny ale młody i durny.
Ja swoje psy uczę od maleńkiego że na ogród wstęp wzbroniony. Mój Bubuś najmłodszy ma pół roku i dochodzi za mną do kurnika i tam się kładzie i obserwuje co robię, czeka cierpliwie kiedy skończę . Starsze psy od razu wiedzą kiedy idę na ogród, nie wiem jak to poznają i nie idą w tedy za mną.

Pomidorki przez dwa dni w domu jakoś poszły w górę. Przetransportowałam je z powrotem do tunelu , chyba nie będzie już przymrozków.

Obrazek

Obrazek

Ijuński ładnie się rozrusł.
Obrazek

Obrazek

Chciałabym zacząć wysadzać ale pogoda odstrasza. Może jutro chociaż kilka do worków wysadzę.

Jeszcze jedno mi nie daje spać, czy piwonie powinny już mieć pąki kwiatowe? Na moich jakoś nie widać na razie , albo kolejny rok bez kwiatów będzie. :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Kasiu, podglądam u Ciebie warzywnik i sąd z podziwem ;:138 , ale to nie moja bajka, najwięcej miejsca w ogrodzie zajmuje to co kwitnie, a zjeść się nie da. ;:306
Piwonie powinny już mieć chociaż maleńkie, ale widoczne pączki kwiatowe, skoro Twoje ich nie mają, to, niestety, w tym roku kwiatów nie będzie. ;:185
Jeśli nie są zbyt głęboko posadzone, to spróbuj je zasilać potasem i fosforem do końca lipca, może to pomoże im utworzyć kwitnące pędy, bo krzaczki już spore. ;:333
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”