Wszystko o pomidorach cz. 20

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 20

Post »

Cóż to za eksperymentalne sposoby :cry: nadal podtrzymuję ,że to nie temperatura domowa była przyczyną nieskiełkowania wszystkich !!! nasion .
Awatar użytkownika
marenka
100p
100p
Od: 2 kwie 2012, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasia to latanie po sklepach z nasionami to normalnie nadszarpuje zdrowie. Ileż to trzeba się na oglądać, no i wybrać. Toż to całkiem jak wybór odmian do uprawy w tym roku. Ciężka sprawa.

Pelasia no właśnie nie ma opisów i trzeba szukać po necie , no albo na Forumogrodniczym :wink:

Chudziak drogo w tym sklepie.Ja bym tam nic nie kupiła :D

Czy ktoś może wie czy pomidor Cooper bardzo się różni smakiem od Cooper river? Bo wygląd to mają zbliżony.
marenka
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Coś bym wybrała , ja lubię nasiona i nie żałuję na nie pieniędzy i uważam , że im droższe tym lepsze . :shock:
Nie lubię nasion bio . Po pierwsze dlatego że są droższe od tradycyjnych a po drugie czym takie nasiono różni
się od tradycyjnych nasion ? Nie rozumiem różnicy i nie widzę powodu do przepłacania .
Dobrze kiełkowały mi nasiona w tunelu gdzie temperatura dochodziła 30 stopni przy pełnym słońcu .Ustawiałam też
na południowym parapecie przy pełnym słocu i w łazience gdzie mam najcieplej .
gman
50p
50p
Od: 10 cze 2024, o 08:25

Post »

Słuchajcie, powoli zaczynam pikować moje siewki i widzę, że będę miał problem z miejscem z dostępem do światła. Fajnie było gdy pomidorki rosły sobie w multipalecie na jednym południowym oknie. Posiałem ponad 20 odmian, mam z każdej odmiany trzy siewki (bo docelowo mam dużo miejsca w ogrodzie). Ale jak to wszystko pomieścić na jednym małym oknie? Zrobiłem dodatkową półkę we wnęce okna, ale to może być za mało miejsca na wszystkie krzaczki.

Zmierzam do pytania o wasze doświadczenia. Jak mogą rosnąć pomidorki przy innych oknach gdzie więcej światła jest tylko przez pół dnia (okno na wschód, drugie na zachód). Czy da się tak hodować pomidory? Co z nich będzie? Czy urosną na tyle, że potem po przesadzeniu w maju do gruntu dadzą jakiś plon? Czy jednak to nie da wyników i może powinienem kombinować ze zrobieniem miejsca z całkowicie sztucznym oświetleniem?
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gman mam podobną sytuację jak Ty. Kiedy pomidory mają juz za ciasno i ropychają się liśćmi daję część na wschodnie okno. Chociaż słońce świeci do południa to jest dużo światła,nie to co w lutym. Po jakims czasie robię rotację. Dają radę.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Mogę potwierdzić - wschodnie okno daje radę. U mnie dodatkowo bok sąsiedniego budynku pomaga, bo jego jasna elewacja ładnie odbija światło, które jest dostępne w późniejszych godzinach.
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

;:7

Ja mam w jednym pokoju wyższy wąski stół od strony południowej. Robi robotę , jak jest ciasno ;:215

Obrazek
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
gman
50p
50p

Post »

Ok, dzięki za opinie o wschodnim oknie. Będę musiał tak robić jak wy.
@Robert. To ty masz już tak duże krzaczki? Wpadam w kompleksy. ;:124
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No coś ty nie popadaj. ;:168

Ja będę dzisiaj wysiewał Cuban Salamiego :tan

Ogólnie mam 9 flanc bez używania doświetlenia , 10go wywaliłem , bo mi się nie podobały jego grona .
Honey Moon najbardziej wyrywny i wysoki już widać pączki kwiatowe . ;:108

Powodzenia ;:7
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Awatar użytkownika
marenka
100p
100p
Od: 2 kwie 2012, o 22:09

Post »

Mnie kilka lat temu Honey moon nie smakował. U mnie był mdły i w zasadzie bez smaku. Ale to dużo zależy od warunków uprawy.

Na jakimś filmie na YT Pani cytuje tekst ze starej książki o pomidorach. Zalecenie jest takie, żeby siewki pomidora po wykiełkowaniu przenieść do chłodniejszego pomieszczenia. Ja z częścią siewek tak zrobiłam. Wyniosłam do pomieszczenia o temp. ok 18tu stopni w dzień i 16stu w nocy ze wschodnim oknem, bo tylko tam taka temp. Tylko na 10 dni wyniosłam. Ale fakt, że te sadzonki tak mi się nie wyciągają i jakoś tak równo rosną.Może coś w tym jest.
marenka
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

chudziak pisze: 7 kwie 2025, o 23:47 Cóż to za eksperymentalne sposoby :cry: nadal podtrzymuję ,że to nie temperatura domowa była przyczyną nieskiełkowania wszystkich !!! nasion .
Piernik wie, nad ranem mogło się trafić +19 stp. no ale to chyba nie tragedia? Nasiona markowe, Plantico bodajże.
Niebieski ogrod
200p
200p
Od: 30 gru 2024, o 15:29

Post »

+19 na pewno im krzywdy nie zrobiło. Bardziej prawdopodobne, że je w termosie ugotowałeś :wink:
gman
50p
50p

Post »

@Robert
Ale ile tygodni życia mają takie twoje pomidorki? Będę miał porównanie w razie czego. :)
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7

Gman mają lekko ponad 6 tygodni bez lamp .

Już widać małe pomidorki ;:108

Obrazek

;:304
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
gman
50p
50p

Post »

To dlaczego moje mają 3 tygodnie z hakiem i nie przekraczają 10 cm i mają dopiero pierwsze liście właściwe?
Moja hodowla to multipaleta na oknie. W dzień temperatura około 20-24 stopnie tylko od słońca, wieczorem, w nocy 15-18 stopni. Może powinny być lepiej podgrzewane? Na początku rano i wieczorem to okno, gdzie stały też otwierałem do wietrzenia pokoju, więc przez kilkanaście minut dostawały powiew zimna.

Twoje pomidory mnie zszokowały. W jakich warunkach je trzymałeś? Muszę na drugi raz wszystko zmodyfikować, jeśli popełniłem błędy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”