Wszystko o pomidorach cz. 20
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 20
Cóż to za eksperymentalne sposoby
nadal podtrzymuję ,że to nie temperatura domowa była przyczyną nieskiełkowania wszystkich !!! nasion .

Kasia to latanie po sklepach z nasionami to normalnie nadszarpuje zdrowie. Ileż to trzeba się na oglądać, no i wybrać. Toż to całkiem jak wybór odmian do uprawy w tym roku. Ciężka sprawa.
Pelasia no właśnie nie ma opisów i trzeba szukać po necie , no albo na Forumogrodniczym
Chudziak drogo w tym sklepie.Ja bym tam nic nie kupiła
Czy ktoś może wie czy pomidor Cooper bardzo się różni smakiem od Cooper river? Bo wygląd to mają zbliżony.
Pelasia no właśnie nie ma opisów i trzeba szukać po necie , no albo na Forumogrodniczym

Chudziak drogo w tym sklepie.Ja bym tam nic nie kupiła

Czy ktoś może wie czy pomidor Cooper bardzo się różni smakiem od Cooper river? Bo wygląd to mają zbliżony.
marenka
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Coś bym wybrała , ja lubię nasiona i nie żałuję na nie pieniędzy i uważam , że im droższe tym lepsze .
Nie lubię nasion bio . Po pierwsze dlatego że są droższe od tradycyjnych a po drugie czym takie nasiono różni
się od tradycyjnych nasion ? Nie rozumiem różnicy i nie widzę powodu do przepłacania .
Dobrze kiełkowały mi nasiona w tunelu gdzie temperatura dochodziła 30 stopni przy pełnym słońcu .Ustawiałam też
na południowym parapecie przy pełnym słocu i w łazience gdzie mam najcieplej .

Nie lubię nasion bio . Po pierwsze dlatego że są droższe od tradycyjnych a po drugie czym takie nasiono różni
się od tradycyjnych nasion ? Nie rozumiem różnicy i nie widzę powodu do przepłacania .
Dobrze kiełkowały mi nasiona w tunelu gdzie temperatura dochodziła 30 stopni przy pełnym słońcu .Ustawiałam też
na południowym parapecie przy pełnym słocu i w łazience gdzie mam najcieplej .
Słuchajcie, powoli zaczynam pikować moje siewki i widzę, że będę miał problem z miejscem z dostępem do światła. Fajnie było gdy pomidorki rosły sobie w multipalecie na jednym południowym oknie. Posiałem ponad 20 odmian, mam z każdej odmiany trzy siewki (bo docelowo mam dużo miejsca w ogrodzie). Ale jak to wszystko pomieścić na jednym małym oknie? Zrobiłem dodatkową półkę we wnęce okna, ale to może być za mało miejsca na wszystkie krzaczki.
Zmierzam do pytania o wasze doświadczenia. Jak mogą rosnąć pomidorki przy innych oknach gdzie więcej światła jest tylko przez pół dnia (okno na wschód, drugie na zachód). Czy da się tak hodować pomidory? Co z nich będzie? Czy urosną na tyle, że potem po przesadzeniu w maju do gruntu dadzą jakiś plon? Czy jednak to nie da wyników i może powinienem kombinować ze zrobieniem miejsca z całkowicie sztucznym oświetleniem?
Zmierzam do pytania o wasze doświadczenia. Jak mogą rosnąć pomidorki przy innych oknach gdzie więcej światła jest tylko przez pół dnia (okno na wschód, drugie na zachód). Czy da się tak hodować pomidory? Co z nich będzie? Czy urosną na tyle, że potem po przesadzeniu w maju do gruntu dadzą jakiś plon? Czy jednak to nie da wyników i może powinienem kombinować ze zrobieniem miejsca z całkowicie sztucznym oświetleniem?
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
gman mam podobną sytuację jak Ty. Kiedy pomidory mają juz za ciasno i ropychają się liśćmi daję część na wschodnie okno. Chociaż słońce świeci do południa to jest dużo światła,nie to co w lutym. Po jakims czasie robię rotację. Dają radę.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Mogę potwierdzić - wschodnie okno daje radę. U mnie dodatkowo bok sąsiedniego budynku pomaga, bo jego jasna elewacja ładnie odbija światło, które jest dostępne w późniejszych godzinach.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
Ok, dzięki za opinie o wschodnim oknie. Będę musiał tak robić jak wy.
@Robert. To ty masz już tak duże krzaczki? Wpadam w kompleksy.
@Robert. To ty masz już tak duże krzaczki? Wpadam w kompleksy.

- Robert25 +
No coś ty nie popadaj.
Ja będę dzisiaj wysiewał Cuban Salamiego
Ogólnie mam 9 flanc bez używania doświetlenia , 10go wywaliłem , bo mi się nie podobały jego grona .
Honey Moon najbardziej wyrywny i wysoki już widać pączki kwiatowe .
Powodzenia

Ja będę dzisiaj wysiewał Cuban Salamiego

Ogólnie mam 9 flanc bez używania doświetlenia , 10go wywaliłem , bo mi się nie podobały jego grona .
Honey Moon najbardziej wyrywny i wysoki już widać pączki kwiatowe .

Powodzenia

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
Mnie kilka lat temu Honey moon nie smakował. U mnie był mdły i w zasadzie bez smaku. Ale to dużo zależy od warunków uprawy.
Na jakimś filmie na YT Pani cytuje tekst ze starej książki o pomidorach. Zalecenie jest takie, żeby siewki pomidora po wykiełkowaniu przenieść do chłodniejszego pomieszczenia. Ja z częścią siewek tak zrobiłam. Wyniosłam do pomieszczenia o temp. ok 18tu stopni w dzień i 16stu w nocy ze wschodnim oknem, bo tylko tam taka temp. Tylko na 10 dni wyniosłam. Ale fakt, że te sadzonki tak mi się nie wyciągają i jakoś tak równo rosną.Może coś w tym jest.
Na jakimś filmie na YT Pani cytuje tekst ze starej książki o pomidorach. Zalecenie jest takie, żeby siewki pomidora po wykiełkowaniu przenieść do chłodniejszego pomieszczenia. Ja z częścią siewek tak zrobiłam. Wyniosłam do pomieszczenia o temp. ok 18tu stopni w dzień i 16stu w nocy ze wschodnim oknem, bo tylko tam taka temp. Tylko na 10 dni wyniosłam. Ale fakt, że te sadzonki tak mi się nie wyciągają i jakoś tak równo rosną.Może coś w tym jest.
marenka
Piernik wie, nad ranem mogło się trafić +19 stp. no ale to chyba nie tragedia? Nasiona markowe, Plantico bodajże.
-
- 200p
- Od: 30 gru 2024, o 15:29
+19 na pewno im krzywdy nie zrobiło. Bardziej prawdopodobne, że je w termosie ugotowałeś 

@Robert
Ale ile tygodni życia mają takie twoje pomidorki? Będę miał porównanie w razie czego.
Ale ile tygodni życia mają takie twoje pomidorki? Będę miał porównanie w razie czego.

- Robert25 +
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
To dlaczego moje mają 3 tygodnie z hakiem i nie przekraczają 10 cm i mają dopiero pierwsze liście właściwe?
Moja hodowla to multipaleta na oknie. W dzień temperatura około 20-24 stopnie tylko od słońca, wieczorem, w nocy 15-18 stopni. Może powinny być lepiej podgrzewane? Na początku rano i wieczorem to okno, gdzie stały też otwierałem do wietrzenia pokoju, więc przez kilkanaście minut dostawały powiew zimna.
Twoje pomidory mnie zszokowały. W jakich warunkach je trzymałeś? Muszę na drugi raz wszystko zmodyfikować, jeśli popełniłem błędy.
Moja hodowla to multipaleta na oknie. W dzień temperatura około 20-24 stopnie tylko od słońca, wieczorem, w nocy 15-18 stopni. Może powinny być lepiej podgrzewane? Na początku rano i wieczorem to okno, gdzie stały też otwierałem do wietrzenia pokoju, więc przez kilkanaście minut dostawały powiew zimna.
Twoje pomidory mnie zszokowały. W jakich warunkach je trzymałeś? Muszę na drugi raz wszystko zmodyfikować, jeśli popełniłem błędy.