Jak pozbyć się trawy z kory .

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
jankess
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2013, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak pozbyć się trawy z kory .

Post »

Witam , posiadam kilkadziesiąt sosenek posadzonych wzdłuż ogrodzenia które 8 lat temu przykryłem dużą ilością kory z tartaku lecz bez geowłókniny .Problem polega na tym że w okresie od wiosny do jesieni rośną w tej korze różne rodzaje chwastów ,mlecze ,trawy .Tak jak pisałem jest tego dużo jakieś 60 mb a na pielenie brakuje czasu (jestem kierowcą tira ),a gosposi nie mam :) Pomyślałem czy sprawniej i skuteczniej mogę użyć jakiegoś preparatu rozpylanego opryskiwaczem np.mniszkiem lub randapem .Mam tylko obiekcję czy jeśli lekko prysnę w pogodny bez wieczny dzień na same ( intruzy) to sosny nie ucierpią .Widziałem że w sadach spryskują trawy bezpośrednio przy drzewach owocowych.
Proszę o poradę w tej kwestii za co z góry dziękuję . Obrazek
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Jak pozbyć się trawy z kory .

Post »

Wyrwać.
Zamontować obrzeża wzdłuż sosen.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jakie obrzeża skoro jest tam krawężnik?
Opiel po prostu opiel te miejsca.
Dosyp kory jeśli jest jej za mało...
jankess
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za odpowiedz . A czy ktoś robił oprysk na te intruzy ? Czy trzeba ekologicznie podejść do sprawy tak jak piszą w odpowiedzi .
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Możesz użyć Fusilade Forte, działa na jednoliścienne więc na trawę również.
Poczytaj na przykład tutaj.
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bez problemu możesz pryskać nawet roundapem. Mam w tym pewne doświadczenie. Pryskałem i wokół iglaków i pod nimi.

A potem dosyp kory. Bo sam oprysk nie pozbędzie się chwastów na amen. Odrosną ponownie i będziesz pryskał w nieskończoność. Trzeba więc też rozwiązać przyczyny.

Przed krawężnikiem widzę trawnik, pamiętaj więc aby trzymać jedną ręką jaką płytę w pionie, by nie leciało na trawnik.

Aczkolwiek ja bym to inaczej zagospodarował, posadził bym pod tymi sosnami jakiegoś rozchodnika. Mnie się taki widok podoba. Albo nasadzić konwalii, to ich klimaty :uszy

No ale jak chcesz mieć samo runo, to musi być bardzo gruba warstwa by nic nie rosło z nasiona.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
jankess
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Xellos dałeś mi dobry pomysł z tymi konwaliami .Będzie pewnie ciekawie wyglądało tylko czy jeśli bym posypał nasiona na korę i przegrabił da to rezultat w postaci kwiatków ?
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Nie da rezultatu, bo konwalii nie sieje się w ten sposób, sadzi się kłącza. Trzeba by najpierw trochę przekopać, dołożyć ziemi, posadzić - no i na początku pielić, żeby nie zarosly. Za to potem, jeśli miejsce będzie im odpowiadało, to konwalie nie dadzą szansy niczemu innemu.

Dobą rośliną okrywową jest barwinek - niskie kobierce, trzeba tylko potem przycinać bo próbuje się rozłazić, ale łatwo go ograniczyć. Trawa też mu nie da rady.
Zielonym do góry!!!
MalgorzataMD
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sty 2022, o 21:15

Jak pozbyć się trawy?

Post »

Dzień dobry, mam dwie sprawy:

- rok temu firma posiała mi trawę. Zanim trawa wzrosła stwierdziliśmy z mężem, że wzdłuż ogrodzenia posadzimy tuje. Nasiona trawy na pasie pod tuje usunęliśmy, wsadziliśmy tuje, przysypaliśmy korą i super. Problem taki, że 3 tyg później trawa a najlepsze wyrosła i teraz mam tuje, korę i spod kory wyrastającą trawę :D komedia. I teraz pytanie - jak to ogarnąć? Myślałam o zdjęciu kory i porządnym usunięciu trawy i nasion, ale to sporo roboty, tuje są posadzone na pasku 17m na 0,6m. Myślę zatem aby korę z trawą przykryć agrowłókniną (albo czymś podobnym) i na to wysypać korę. Efekt estetyczny będzie, tylko pytanie czy ta trawa i kora pod włókniną nie zrobi krzywdy glebie i tujom?

- na trawniku chcę zrobić rabatę na kwadracie 3x5m. Pytanie zatem podobne - jak usunąć trawę? Tu już jest bez kory ;) czy mogę zrobić podobnie - przykryć czymś, zrobić otwory, wsadzić krzewy i przysypać? Czy ta trawa pod włókniną nie zrobi krzywdy krzewom? Jeśli to zły pomysł to co zrobić aby było dobrze? Usunąć trawę? Tylko jak? Usuwać szpadlem, przelecieć glebogryzarką?
Artysta1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2025, o 13:06

Prace porządkowe

Post »

Dzień dobry :)
Nowo powstała zabudowa, za płotem pole więc rzecz która sama się nie zrobi.
Cel: usunięcie na jak najdłuższy możliwie okres traw, chwastów itp zza płotu, które będą się rozrastać i szpecić.
Jakieś pomysły? Nie chce opryskiwać bo zamierzam przy płocie podsadzić na całej długości krzaki owocowe.
Przesyłam kilka zdjęć tego jak to wygląda.

Dzięki :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”