Pelargonioza FikuMiku cz. 1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pelargonioza FikuMiku cz. 1

Post »

Wiosna powoli zagląda do okien, gerania cieszą się dłuższym dniem. Nawet zaniedbana, stojąca u mnie w pracy "anginka", o której podlewaniu zapomniano w okresie dwutygodniowej przerwy bożonarodzeniowej - ma się całkiem całkiem :) Nawieziona, zobaczymy, jak się rozkrzewi.
Tak w ogóle zastanawia mnie, co to za odmiana, taka najczęściej spotykana w większości domów - ale na stronie Ogrodów Ziołowych jako anginka wystawiona jest do sprzedaży roślinka o zupełnie innym kształcie liści niż ta zwana potocznie anginką.

Obrazek
Regulamin viewtopic.php?p=6446132#p6446132 zmniejszyłam. Iwona

Obrazek
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze pelargonie zaczynają kwitnąć :)
Kupiona od przemiłego pana jako Deco Choco Caramel urzeka delikatną urodą jasnozielonych liści z przebijającym brązowym kolorem. Zostanie na lato w obecnej donicy i trafi na zewnętrzny parapet tarasu.
Obrazek
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stadko pelargonii mimo chłodu wyszło na taras troszkę się pohartować. Ekspoycja jest południowa, więc słoneczko mimo zachmurzenia mocno działa, dlatego cała ferajna została ustawiona w zacienionym kąciku.
Rośliny nie wyglądają bardzo źle mimo zimowych zaniedbań i braku opieki. Dzisiaj pobrałam sadzonki z dwóch najwyższych, w tym z Lovely Wery. Jutro może znów coś ciachnę i wepchnę do mini doniczki, jeśli czas pozwoli. Gerania muszą się podzielić uwagą z innymi roślinami - dwa lata olewania prac ogrodowych zemściło się straszliwie i teraz nie wiem, w co włożyć niewprawne łapy.

Zmoderowałam nie umieszczamy na forum żadnych ofert. K

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Pelargonioza dopada każdego, wcześniej lub później.... potwierdzam słowa Krysi/KaRo. Pelargonie to takie ponadczasowe mają swój urok jeszcze z dzieciństwa pamiętam musiały być w każdym domu. Ponad miesiąc temu kupiłam dwie doniczki z pelargoniami nie ma nazw ale są piękne. Z tego co pamiętam nie są to trudne w uprawie no może przechowywanie, pilnowanie aby ich ie ugotować i nie zasuszyć ale to praktycznie dotyczy wszystkich roślin. Przez dwa sezony miałam za oknem czerwone i jaśniejsze pnące połączenie z komarzycą wprost bajka, nie powtórzyłam tego a teraz żałuję.

Anginka miałam rośnie jak szalona, jednak w mieszkaniu nie mogę jej mieć, mocny zapach.

Mam pytanie czy próbowałaś wysiewać? wysiałam dwa opakowania i mam 9 szt, ale nie ma szału, mizerota czy z nich coś będzie czas pokaże.
A tak nie mogę doczytać Twojego imienia chyba że wolisz FikuMiku też pięknie, pozdrawiam wiosennie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34

Post »

Piękne pelargonie ;:138
Zaciekawiła mnie ta afrykańska - cudna jest! Będę szukać ;:173
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

FikuMiku pisze: 10 mar 2025, o 15:25 (...)
Tak w ogóle zastanawia mnie, co to za odmiana, taka najczęściej spotykana w większości domów - ale na stronie Ogrodów Ziołowych jako anginka wystawiona jest do sprzedaży roślinka o zupełnie innym kształcie liści niż ta zwana potocznie anginką.

Obrazek
(...)
Obrazek
Pelargonia pachnąca Pelargonium graveolens - Twoja wygląda na czysty gatunek. Mam taką samą.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pelargonia_pachnąca
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”