Ogród pod wierzbą 3
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród pod wierzbą 3
Martuś dzięki uratowałaś mnie przed błazeństwem
U ciebie jak zwykle kolorowo jak by zimy nie było a teraz podobno ma trochę przymrozić,moje tulipany już na 3 cm wychyliły się z ziemi nie zaszkodzi im mróz?Dużo zdrowia i słoneczka Martuś. 
- sauromatum

- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Ja też miałem takie braki w jednym rzędzie przebiśniegów
Miałem posadzony pas przebiśniegów - ale pobzyga cebularz sobie złożyłą w nich jajka, i z rzędu zrobiły się kępki
a kępka ładna kępka odmianowego przebiśniega obok poszła cała w zapomnienie 
Pewnie powrót zimy trochę przyhamował u Ciebie rośliny.
Czekam na kolejne wiosenne zdjęcia
Pewnie powrót zimy trochę przyhamował u Ciebie rośliny.
Czekam na kolejne wiosenne zdjęcia
- marta64

- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Loki, tak jakoś się poukładało, że miałam wiosnę w styczniu, ale za karę przyszły mroźne dni bez milimetra śniegu!
. Dzisiaj już nawet 9 stopni w cieniu, ale przebiśniegi leżą plackiem i się nie podnoszą.
Ciemierniki też wyglądają nieciekawie. Zresztą cały ogród to obraz nędzy i rozpaczy, tylko placki ranników żółcą się mimo wszystko!
Dorotko, ranniki i przebiśniegi troszkę sobie pokwitły i zaczęły się mrozy
. Może Twoje nie zdążyły jeszcze wyrosnąć i będą cieszyć oczy teraz, kiedy z każdym dniem ma być coraz cieplej.
Moje przebiśniegi wyglądają jak zwiędnięte, może jeszcze rozkwitną te, które nie zdążyły rozwinąć kwiatków przed mrozem?
Czekamy na ciepełko, chociaż porządny deszczyk też by się przydał, bo mróz i wiatr wysuszyły ziemię na popiół!
Jolu,
, nic się nie stało!
Właściwie, do tej styczniowej wiosny, zimy nie było, dopiero teraz pokazała pazurki!
Tulipany to twardziele i te mrozy, nie powinny im przeszkodzić w kwitnieniu. Gorzej mają się te maluchy, które już rozkwitły.
Życzenia zdrówka odwzajemniam gorąco
Karolu, wiosna zdecydowanie wycofała się, a ogród wygląda tak, jakby po nim przejechał walec drogowy. Wszystko przyklepane, chociaż jeszcze zielone, zobaczę co będzie, jak wszystko rozmarznie.
Mam nadzieję, że u mnie w przebiśniegach, to nie pobzyga, bo tam rosną też różne narcyzy!
To wygląda tak, jakby równy rządek cebulek, "coś" porozsuwało na boki, a nie widać jakichś kopców czy korytarzy.
Po tym suchym mrozie, może być kiepsko z wiosennymi kwitnieniami!
25 lut. 2025 , 14:25
Dobrze, że jeszcze mogę edytować, bo muszę odszczekać narzekania. Noc bez przymrozku, słoneczko świeci i taka sytuacja

Te najwcześniej kwitnące już przekwitają, za to pojawiły się już siewki.

Miłek przetrwał bez uszczerbku.

Szafirki i cebulica już niedługo.

Przebiśniegi z trudem, ale podnoszą się!

Te krokusy rozkwitały przed mrozami, to je przykryłam, a dzisiaj, w słońcu rozłożyły płatki.

Wczoraj też pierwszy szpak wygwizdywał na orzechu, to chyba znowu wiosna!
Dorotko, ranniki i przebiśniegi troszkę sobie pokwitły i zaczęły się mrozy
Czekamy na ciepełko, chociaż porządny deszczyk też by się przydał, bo mróz i wiatr wysuszyły ziemię na popiół!
Jolu,
Właściwie, do tej styczniowej wiosny, zimy nie było, dopiero teraz pokazała pazurki!
Tulipany to twardziele i te mrozy, nie powinny im przeszkodzić w kwitnieniu. Gorzej mają się te maluchy, które już rozkwitły.
Życzenia zdrówka odwzajemniam gorąco
Karolu, wiosna zdecydowanie wycofała się, a ogród wygląda tak, jakby po nim przejechał walec drogowy. Wszystko przyklepane, chociaż jeszcze zielone, zobaczę co będzie, jak wszystko rozmarznie.
Mam nadzieję, że u mnie w przebiśniegach, to nie pobzyga, bo tam rosną też różne narcyzy!
Po tym suchym mrozie, może być kiepsko z wiosennymi kwitnieniami!
25 lut. 2025 , 14:25
Dobrze, że jeszcze mogę edytować, bo muszę odszczekać narzekania. Noc bez przymrozku, słoneczko świeci i taka sytuacja

Te najwcześniej kwitnące już przekwitają, za to pojawiły się już siewki.

Miłek przetrwał bez uszczerbku.

Szafirki i cebulica już niedługo.

Przebiśniegi z trudem, ale podnoszą się!

Te krokusy rozkwitały przed mrozami, to je przykryłam, a dzisiaj, w słońcu rozłożyły płatki.

Wczoraj też pierwszy szpak wygwizdywał na orzechu, to chyba znowu wiosna!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Martuś nasyciłam oczy kolorami. Przebiśniegi cudowne, tyle kwiatów.
Krokusy piękne, moje śpią. Ranniki urocze, w masie wyglądają wspaniale. Swoje powoli wykopuję, bo posadziłam cisy od południa, więc nie będą miały światła, jak iglaki urosną.
Ciemiernikowe kwiaty uwielbiam, ładnie Ci kwitną.
Moje odmianowe mróz poturbował i miały sucho. Podlałam i powoli wstają, choć część pąków chyba wytnę.
Dużo słońca na kolejne dni.

Krokusy piękne, moje śpią. Ranniki urocze, w masie wyglądają wspaniale. Swoje powoli wykopuję, bo posadziłam cisy od południa, więc nie będą miały światła, jak iglaki urosną.
Ciemiernikowe kwiaty uwielbiam, ładnie Ci kwitną.
Dużo słońca na kolejne dni.
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja tam nie widzę żadnej nędzy ani rozpaczy, ale piękną wiosnę. No ale fakt, zazwyczaj na fotkach chwalimy się sukcesami, nie porażkami.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Martuś, pięknie wszystko odżyło 
Łączka rannikowi jest przepiękna.
Łączka rannikowi jest przepiękna.
- marta64

Soniu, przebiśniegi są piękne, zwłaszcza kiedy kwitną w słoneczku. W tym roku bardzo się pospieszyły i pogoda im się nie udała.
Ranniki też najpiękniej prezentują się w słoneczne dni.
Soniu, nie musisz ich zabierać spod cisów, tam, w cieniu, też będą kwitły, tylko później niż te na słonecznym miejscu
i może, w suche lato, trzeba je będzie trochę podlać. Na tle zieleni cisów, będą świecić w ogrodzie. U mnie kwitną nawet przy schodach od północy, gdzie słońca wiosną nie ma, a nawet przed tujami w doniczkach i one w doniczkach, bo wolno rosnące przy tujach w gruncie, "uciekają" od nich na trawnik. Na pewno im tam zbyt sucho, a i gleba kwaśna.
U mnie, wyrośnięte łodygi kwiatowe ciemierników, w większości leżały plackiem i nie wszystkie zamierzają się podnieść.
Na razie znowu powrót zimy
, ale w tygodniu już wiosna!
Loki, jak pisałam, to uwierz mi, była nędza! Zdjęcia dodałam po dwóch słonecznych dniach, kiedy było już lepiej.
Małgosiu, dzięki!
W pozimowej szarości, nawet jeden rannik rzuca się w oczy, ale w grupie im dużo lepiej.
Zdjęcia z wczorajszego przedpołudnia. Po południu się zachmurzyło i ochłodziło, a w nocy spadł śnieg
, jednak w prognozie już od wtorku wiosna!

Ranniki też najpiękniej prezentują się w słoneczne dni.
Soniu, nie musisz ich zabierać spod cisów, tam, w cieniu, też będą kwitły, tylko później niż te na słonecznym miejscu
U mnie, wyrośnięte łodygi kwiatowe ciemierników, w większości leżały plackiem i nie wszystkie zamierzają się podnieść.
Na razie znowu powrót zimy
Loki, jak pisałam, to uwierz mi, była nędza! Zdjęcia dodałam po dwóch słonecznych dniach, kiedy było już lepiej.
Małgosiu, dzięki!
Zdjęcia z wczorajszego przedpołudnia. Po południu się zachmurzyło i ochłodziło, a w nocy spadł śnieg

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- sauromatum

- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Nie zazdroszczę tego mrozu bez śniegu. Ale mam nadzieję, że ta prognozowana wiosna dzisiaj do Ciebie dotarła
Z resztą na zdjęciach widać już wiosenne widoki
Ale ładny ten pełny, jasny ciemiernik w kropki
Ranniki w takiej masie naprawdę super wygladają
Miłek też super 
Z resztą na zdjęciach widać już wiosenne widoki
Ale ładny ten pełny, jasny ciemiernik w kropki
Ranniki w takiej masie naprawdę super wygladają
- marta64

Karol, dziękuję bardzo w imieniu ciemiernika
. One, niczym nie okryte, mocno oberwały od mrozu, ale w większości dają radę.
Przebiśniegi i ranniki, okazały się twardzielami, a miłek, skoro wyjątkowo ładnie kwitł, był przykryty przezroczystym wiaderkiem.
Wiosnę przyniosły wracające żurawie.

Przebiśniegi w pełnej krasie, pewnie długo już nie pokwitną w tych, prognozowanych, wysokich temperaturach.

Elwesa też dają radę.

A te wyglądają na ich siewkę, liście mają tak samo szerokie, tylko plamki o wiele jaśniejsze, ale kępka już jest większa niż mamusie, posadzone wiele lat temu.

Ranniki też szybko przeminą, jak będą upały.

W tej kępce, znalazł się jeden ośmiopłatkowy.

Śnieżyce się rozkręcają.

I przylaszczki

Krokusów przybywa.

Te najcenniejsze
, od śp. Lucynki.

Wawrzynki tak sobie rozwijają pączki praktycznie od jesieni.

Ciemierniki bardzo różnie.

Pozdrawiam wiosennie.

Wiosnę przyniosły wracające żurawie.

Przebiśniegi w pełnej krasie, pewnie długo już nie pokwitną w tych, prognozowanych, wysokich temperaturach.

Elwesa też dają radę.

A te wyglądają na ich siewkę, liście mają tak samo szerokie, tylko plamki o wiele jaśniejsze, ale kępka już jest większa niż mamusie, posadzone wiele lat temu.

Ranniki też szybko przeminą, jak będą upały.

W tej kępce, znalazł się jeden ośmiopłatkowy.

Śnieżyce się rozkręcają.

I przylaszczki

Krokusów przybywa.

Te najcenniejsze

Wawrzynki tak sobie rozwijają pączki praktycznie od jesieni.

Ciemierniki bardzo różnie.

Pozdrawiam wiosennie.

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Martusiu, piękna wiosna już u Ciebie 
Skoro znalazł się 1 rannik z 8-ma płatkami, to może jego potomstwo też będzie miało więcej płatków? Ja bym go zaznaczyła i zebrała nasiona z niego
Może wyhodujesz własną odmianę? 
Skoro znalazł się 1 rannik z 8-ma płatkami, to może jego potomstwo też będzie miało więcej płatków? Ja bym go zaznaczyła i zebrała nasiona z niego
- jarha

- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Witaj Martusiu
Ale pokazałaś bogactwo wiosennego kwiecia
Aż trudno uwierzyć, że tak licznie zakwitły
Moje szafirki i cebulice jeszcze śpią, iryski ledwie wystawiły szczypiorki, nawet ciemierniki sie ociągają.
Ale nacieszyłam oczy u Ciebie I czekam cierpliwie.
Życzę zdrówka dla Ciebie i męża i dużo radości z ogrodowania.
Ale pokazałaś bogactwo wiosennego kwiecia
Ale nacieszyłam oczy u Ciebie I czekam cierpliwie.
Życzę zdrówka dla Ciebie i męża i dużo radości z ogrodowania.
- marta64

Małgosiu, wiosna wróciła po drzemce, ciekawe czy już wyspała się porządnie, czy jeszcze będzie ziewać.
Podejrzewam, że ośmiopłatkowy kwiatek rannika, to jednorazowy występ, ale oznaczę go i jeśli zdążę, to zbiorę z niego nasionka i wysieję w doniczce.
Halszko, witaj z wiosną i dobrymi życzeniami
Iryski pokazały po jednym kwiatku z kępki, a reszta jeszcze śpi
, ale one potrafią wyskoczyć znienacka
.
Cebulica tubergena zawsze pierwsza, tak samo szafirek błękitny, najwcześniejszy spośród szafirków. Może nie masz akurat tych odmian, a to szybko da się zmienić.
Pierwiosnki rozkwitające w styczniu, mocno ucierpiały w mrozy, ale walczą dzielnie.

Pszczoły znajdują każdy kwiatuszek, leszczynowe kotki też są oblegane.

Oczar jeszcze czaruje swoimi frędzelkami.

Miłek już gubi płatki

Pod magnolią też za chwilę będzie zielono, ale cóż chcieć, skoro pierwsze pokazały kolorek 7 tygodni temu?

Słonecznego dnia!
Podejrzewam, że ośmiopłatkowy kwiatek rannika, to jednorazowy występ, ale oznaczę go i jeśli zdążę, to zbiorę z niego nasionka i wysieję w doniczce.
Halszko, witaj z wiosną i dobrymi życzeniami
Iryski pokazały po jednym kwiatku z kępki, a reszta jeszcze śpi
Cebulica tubergena zawsze pierwsza, tak samo szafirek błękitny, najwcześniejszy spośród szafirków. Może nie masz akurat tych odmian, a to szybko da się zmienić.
Pierwiosnki rozkwitające w styczniu, mocno ucierpiały w mrozy, ale walczą dzielnie.

Pszczoły znajdują każdy kwiatuszek, leszczynowe kotki też są oblegane.

Oczar jeszcze czaruje swoimi frędzelkami.

Miłek już gubi płatki

Pod magnolią też za chwilę będzie zielono, ale cóż chcieć, skoro pierwsze pokazały kolorek 7 tygodni temu?

Słonecznego dnia!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- lojka 63

- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Piękna ,kolorowa wiosna u ciebie Martuś a ja jeszcze nie mogę z domu wyjść tak mnie jakieś choróbsko przysiadło,kaszel taki jak przy krztuścu już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła wyjść i pospacerować choćby ,odszukiwać oznaki wiosny
Dzisiaj był piękny dzień ale jeszcze się doczekam ciepła...
Na razie podziwiam niesamowite obrazy wiosny w innych ogrodach,niesamowity klucz żurawi. 
- marta64

Jolu , to przykre, chorować w taką pogodę
, zwłaszcza, że podobno długo ta wiosna nie potrwa.
.
Od dwóch dni, co chwilę słychać klangor lecących na północ kluczy żurawi. Bardzo je lubię kiedy wracają
.
Rozkwitają krokusy i iryski, ale nie nacieszę się długo ich kwiatuszkami, bo mam w ogrodzie nowego szkodnika - bażancicę! Urządza sobie "kąpieliska" w rabatkach i objada kwiatki krokusów i irysów.
W żaden sposób nie daje się wypłoszyć
, ganiamy się po ogrodzie i bawimy w chowanego, ale to ona ciągle wygrywa! Całą zimę jest u mnie i nie chce wracać do stada, mieszkającego w pobliskim zagajniku. Myślałam, że jest jakaś chora i nie może fruwać, ale wystraszona przez kota, całkiem sprawnie poszybowała mi nad głową.
Wracaj szybko do zdrowia, Jolu
, a na razie zostawiam zdjęcia do pooglądania.

Balkonowy szafirek

A to już ogrodowy, pierwszy narcyzowy kwiatek
jest lekko uszkodzony , ale przetrzymał lutowe mrozy!

Od dwóch dni, co chwilę słychać klangor lecących na północ kluczy żurawi. Bardzo je lubię kiedy wracają
Rozkwitają krokusy i iryski, ale nie nacieszę się długo ich kwiatuszkami, bo mam w ogrodzie nowego szkodnika - bażancicę! Urządza sobie "kąpieliska" w rabatkach i objada kwiatki krokusów i irysów.
Wracaj szybko do zdrowia, Jolu

Balkonowy szafirek

A to już ogrodowy, pierwszy narcyzowy kwiatek

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Piękna wiosna! Najbardziej zachwycił mnie krokus żółty od środka a biały na zewnątrz no i nakrapiany ciemiernik o kwiatach pełnych.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI