Kompost cz.2

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kompost cz.2

Post »

Zazdroszczę hałdy zrębki. :oops: Zdradzisz jaka cena za m3 ?
Zamierzam przyłożyć się w tym roku do produkcji kompostu.
Zrobiłem dodatkowy kompostownik na 3 komory, do których planuję wiosną dołożyć dwie kolejne. Każda komora o pojemności 2m3. :tan

Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Piękny jest . ;:215 Deski od czoła nie są zdejmowane ?
Płaciłam po 100 zł. za m3 . Mam nadzieję , że wystarczy mi co najmniej na ten sezon . Kupiłam 4 metry .
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aktualnie nie są zdejmowane, jeśli będą przeszkadzały, to to zmienię.
Cena zrębki taka sobie, zależy ile się jej potrzebuje. Przy większej ilości robi się już spora kasa. :?
Mój znajomy ma rębak do gałęzi, ale chyba wychodzą dość długie kawałki. Ciekawe czy można to regulować?
Gałęzi mogę mieć nielimitowane ilości, więc może udałoby się zrobić zrębki "home made". :lol:
Pozdrawiam, Jacek
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z grubych gałęzi robię osobną pryzmę. Polewam rzadkim gołębiakiem i po 2 daję na kompostownik.
Mam pytanie: jak najlepiej spożytkować świeże próchno z powalonych starych klonów i lip ? Pod korą jasne próchno o konsystencji masła (daje się formować).
Do tej pory dawałem pod sadzonki krzewów, ale zastanawiam się czy próchno sprawdzi się w rowkach pod warzywa.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Warto zainwestować w rębak. W zeszłym roku kupiłyśmy na "spółkę" z mamą taki z nożem frezowym. Wydatek około 1000 zł. Regulacja banalna, na zasadzie dokręcania pokrętła. Mieli gałęzie i badyle z bylin, zrębki idą na rabaty. Polecam!
Pozdrawiam Lucyna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Najlepszy rębak to razem z pracownikiem . :D Mam dwa rębaki jeden mały elektryczny , drugi do ciągnika walcowy .
Walcowy robi dużą zrębkę raczej do palenia niż kompostowania . Planuję kupić tarczowy na drobniejszą zrębkę .
Materiału mam sporo , ale mało iglastego a na takim mi zależało by można było ściółkować borówkę .
Jacek , ja mam boki między komorami zdejmowane i przód też .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam tarczowy, cieszę się, że padł :wink: . Był to model koloru zielonego z Castoramy. Wiecznie się zapychał i nie szło na nim pracować. W pewnym momencie się wkurzyłam i go "tuningowałam" przy pomocy siekierki, odrąbując cały przód. Po tym delikatnym "zabiegu" w końcu dało się na nim pracować. Po trzech latach jednak odmówił dalszej współpracy i zastąpiłam go rębakiem z nożem frezowym.
U nas w Toruniu, zrębka jest w podobnej cenie, jednak jest niemal nie do dostania w większej ilości :twisted:
Pozdrawiam Lucyna
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Drzewa i krzewy wycinam i tnę na zrębki w czasie zimy przy pomocy siekiery i sekatorów. Lubię tę robotę , bo można w martwym sezonie ogrodniczym dotlenić się na działce. Bez pośpiechu, hałasu i smrodu spalin.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja mama też do zeszłego roku cięła gałązki i potem je rozdrabniała sekatorkiem. Zawsze potem słyszałam przez co najmniej tydzień: "jak mnie bardzo bolą dłonie"... No i kupiłyśmy rębak. Trochę hałasu przez chwilę, za to dłonie nie bolą ;:215 Rębak frezowy jest cichszy od tarczowego. Mówię oczywiście o rębaku elektrycznym.
Jeszcze taka mała ciekawostka entomologiczna. Warto zostawić zrębki na pryzmie do przekompostowania na rok i więcej (jeśli mamy miejsce na takie coś) W takich pryzmach lęgnie się jeden z największych rodzimych chrząszczy, przepiękny rohatyniec nosorożec ;:333
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku naścinałem sporo gałęzi z drzew za pomocą piły do gałęzi (takiej zaokrąglonej).
Po przetransportowaniu ich do ogrodu:
- pociąłem grubsze gałęzie o średnicy 1-2 cm na odcinki 20-30cm - sekatorem o dłuższych ramionach (40 cm) - tym ściółkuję pod krzewami i drzewami;
- gałązki o średnicy do 1cm, pociąłem małym sekatorem na odcinki 10-20cm, bo się zużywa mniej siły niż siekierką - te używam do kompostu oraz na ścieżki;
- długie, w miarę proste, ale nie za grube wrzuciłem na stos z tyczkami (czasem coś trzeba podeprzeć);
- pozostałe te grubsze upchnąłem w kilku miejscach, tam gdzie nikt nie chodzi. trzymam tam pniaki, karpy korzeniowe i grubsze gałęzie - ewentualnie skracam niektóre piłką. To takie miejsca/siedliska/schronienia tzw dzikie. Niech się grzyby i robale męczą z tym. Nie wnikam co się tam dzieje, tylko dokładam co roku kolejne uciążliwe odpady drewniane.

Wcześniej ciąłem wszystko na krótsze kawałki i używałem też siekiery z pniakiem, ale to cięższa praca i do tego latają kawałki w różne strony. Po co się męczyć i zużywać narzędzia, skoro i tak za kilka lat wszystko samo zgnije. W kilku miejscach podniosłem nawet poziom gruntu, zakopując grubsze gałęzie ziemią.
P.S.
Mam wrażenie, że mokre gałęzie łatwiej się tnie sekatorem, niż te wyschnięte, więc lepiej się pośpieszyć.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też kiedyś używałam prostych "kijków" jako podpór. Niestety szybko butwieją i łamią się. Wszystko, co zmieści się w baku - mielę, pozostałe tnę na kawałki 30-40 cm i suszę. Po wiosennych porządkach mam zapas drewna na ognisko.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bioy pisze: 25 sty 2025, o 18:52 Aktualnie nie są zdejmowane, jeśli będą przeszkadzały, to to zmienię.(...)
Może wystarczy postawić do góry nogami :?:
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Mam bardzo podobny tylko z kompozytowych z odzysku. Przednie szczeble zrobiłem zdejmowane ale uważam że te które zrobiłeś Ty nie będą przeszkadzały w użytkowaniu. Jedynie podmieniłbym oznaczoną na zielono deskę na jakąś stabilną kantówkę powiedzmy 7x7 cm żeby było na czym widły oprzeć przy przerzucaniu ale to zobaczysz z czasem jak Ci będzie wygodniej.

Spoko wyszło.

Obrazek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki. Ostatnio dorobiłem jeszcze dwie komory, ale te już nie wyglądają dobrze.
Obok teren mocniej się wznosi i chcąc zachować podobną wysokość ścian, konstrukcja straciła na wyglądzie.
Ważniejsze jednak walory użytkowe od estetyki. :wink:
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Tutaj masz mój. Przy czym aktualnie ściąłem 45 stopni szare kantówki na szczytach i zrobiłem daszki aby woda spływała.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”