Umierające drzewko szczęścia

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
GeorgeLucas
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Umierające drzewko szczęścia :-(

Post »

ja mam kilka gruboszy i każdy był wychodowany z liścia. :D
Może wrzuce jutro zdjęcie :)
AleksandraBdg

Post »

kanapl ciekawy sposób formowania ;:333
Aby drzewko się zagęściło i wypuściło większe liście musi mieć dużo światła. Moje wszystkie Crassula stoją na południowej wystawie.
Późną wiosną/latem trafiają do ogrodu.
Trzymam kciuki,aby wszystkie Twoje plany się spełnily ;:138
grapek910
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2013, o 09:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Srki,nie bylo mnie na forum,tak jak kolega wcześniej napisał "nawóz wapniowo magnezowy" wiecej info znajdziesz w sieci;)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

grapek910 ja zadałem pytanie po co polecasz go dawać do grubosza? Jak coś radzisz uzasadniaj a nie odsyłaj do szukania w sieci. :wink:
julisia88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2023, o 20:35

Re: Umierające drzewko szczęścia

Post »

Z moim drzewkiem tez sie cos dzieje. Szukam podpowiedzi w necie, ale nie moge nic znalezc. Liscie mu nie odpadaja, sa ladne, jedrne. Za to cala roslina robi sie wiotka i zwiedla. Podejrzewam, ze to przelanie, ale moze sie myle🙈 podlewam je raz na jakis czas, moze to i tak za duzo🤔 a moze za cieplo mu? Teraz takie upaly. Mieszkanie na poddaszu🤔 Co myslicie?
Obrazek

Prosimy o poprawną pisownię, z użyciem znaków diakrytycznych/Karo
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

1. Podłoże musi być bardzo przepuszczalne, czyli mieszanka ziemi i perlitu w proporcji około 1:2.
2. Podlewasz nie jak się przypomni, tylko w okresie wiosna - lato zwłaszcza na takim stanowisku jak poddasze gdzie bywa gorąco, obficie i jak całkowicie przeschnie podłoże, musisz obserwować i sama wyczuć kiedy podlać.

Wymień podłoże, sprawdź stan korzeni. Po przesadzeniu odczekujesz tydzień z podlaniem. Do tego czasu zabierz ze słońca.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
julisia88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2023, o 20:35

Post »

Dziekuje😀 tak zrobie
Swierk kaukaski
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2021, o 12:37

Post »

Drodzy,

Moje drzewko szczęścia zaczęło 2-3 miesiące temu gubić liście - pojawił się też na końcówkach zdrewniałych łodyg biały nalot. Podejrzewałem jakąś chorobę grzybową, więc odsunąłem drzewko dalej od grzejnika, ograniczyłem podlewanie i zacząłem pryskać fungicydem dla roślin doniczkowych, ale problem dalej występuje, choć w mniejszym nasileniu (tzn. dalej gubi liście - niektóre skręcają się i zasychają, niektóre samoczynnie odpadają w niezmienionej formie - zielone i jędrne, występuje też ten biały nalot). Wygląda to jak na zdjęciach.

Szukam podpowiedzi w jaki sposób mógłbym pomóc mojemu drzewku, by nie zmarniało całkowicie.

Pozdrawiam!
Brak zdjęć /K
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Wystarczy poczytać wątek, albo wyżej masz moją odpowiedź jak powinno się pielęgnować te rośliny.

Przede wszystkim wymiana podłoża na bardzo przepuszczalne plus ograniczenie podlewania do minimum. Sukulenty to nie są typowe rośliny zielone.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”