Jod na mikroba metalem silniejszem , a tańszy niż srebro i złoto, ledwie kilkaset/kilo...

Na twoich glebach to nawet warto na kilogramy https://www.researchgate.net/publicatio ... in_berries

Nie znam stosowania jodu, niestety. Będę trzymać się srebra. No i pomyślę o mikroorganizmach, co może pomoc zmniejszyć opryski.Rysie pisze: ↑15 lis 2024, o 09:37 A jak już o antyseptykach - czemu nie jodyną?
Jod na mikroba metalem silniejszem , a tańszy niż srebro i złoto, ledwie kilkaset/kilo...![]()
Na twoich glebach to nawet warto na kilogramy https://www.researchgate.net/publicatio ... in_berries
![]()
No właśnie u mnie wyeliminowałem problem mączniaków.bioy pisze: ↑15 lis 2024, o 12:28 Vitisan w Czechach kosztuje niecałe 50 zł za kg. Na znanym portalu kilogram wodorowęglanu potasu można kupić za 37 zł, z darmową dostawą.
Stosowałem go kilka lat temu, przez zdaje się dwa sezony, ale u mnie na rzekomego nie pomógł.
Prawdziwego, jak najbardziej ogranicza.
Jolu, stosowałem od 2019 r. jedynie węglan potasu z adiuwantem i siarką, ale nie było dobrych efektów. Dopiero od roku 2022 nauczyłem się stosować Vitisan naprzemiennie z Lecitec i nie mam problemu chorób grzybowych. No, ale ten rak, jak pytałaś, to na 100 %.jokaer pisze: ↑15 lis 2024, o 10:48 No to ciekawe z tym Vitisanem.
Mnie doskwiera, a raczej winoroślom, rzekomy.
Późnym latem pojawia się czasem na liściach prawdziwy,
ale nie jest już żadnym zagrożeniem.
U Ciebie rak bakteryjny / a na 100% ? /, a u mnie czarna zgnilizna z kolei zaczęła się panoszyć.
edit
Poczytałam o tym Vitisanie.
To jest praktycznie czysty wodorowęglan potasu / na etykiecie informacja mówi, że:
Zawartość substancji czynnej: wodorowęglanu potasu – 994,9 g/kg (99,5 %)
Nie wiem po ile go kupujesz na tych Czechach,
ale znalazłam sklep pl. gdzie 25 kg wodorowęglanu potasu kosztuje 340 plus 24 zł przesyłka.
Jakby byli chętni to bym kupiła cały worek do podziału.
Michał- w jakim stężeniu stosujesz vitisan= wodorowęglan potasu i siarkę jako dodatek?Dodatkowe informacje
Dla zwiększenia skuteczności VitiSan może być stosowany z adiuwantem WETCIT (0,1-0,3%)
Nie można mieszać z preparatami ochrony roślin zawierającymi Bacillus thuringiensis, (Lepinox PLUS), a także z preparatem pomocniczym Myco-Sin.
Jest bezpieczny dla ludzi i środowiska naturalnego.
Kolego szanowny, Jola pisze o wodorowęglanie potasu, Ty jej odpowiadasz o węglanie potasu. Niby działanie podobne, ale inne stężenia się stosuje. Może stosowałeś za małe stężenie węglanu potasu?Dolnoslonzok pisze: ↑16 lis 2024, o 05:51Jolu, stosowałem od 2019 r. jedynie węglan potasu z adiuwantem i siarką, ale nie było dobrych efektów. Dopiero od roku 2022 nauczyłem się stosować Vitisan naprzemiennie z Lecitec i nie mam problemu chorób grzybowych. No, ale ten rak, jak pytałaś, to na 100 %.jokaer pisze: ↑15 lis 2024, o 10:48 (...)
Poczytałam o tym Vitisanie.
To jest praktycznie czysty wodorowęglan potasu / na etykiecie informacja mówi, że:
Zawartość substancji czynnej: wodorowęglanu potasu – 994,9 g/kg (99,5 %)
Nie wiem po ile go kupujesz na tych Czechach,
ale znalazłam sklep pl. gdzie 25 kg wodorowęglanu potasu kosztuje 340 plus 24 zł przesyłka.
Jakby byli chętni to bym kupiła cały worek do podziału.
Trzymam się zatem Vitisan, bo u mnie sprawdza się świetnie. Wprowadzę jeszcze na raka czosnek. Świetnie sprawdza się w przypadku brzoskwiń i nektaryn (podlewanie i opryski).
Małgorzato, stosowałem węglan, później Armicarb, a wszystko wg zaleceń przekazanych przez dr. Mazurka. Armicarb zaczął się sprawdzać, ale został wycofany. W wypowiedzi do Joli wyjaśniałem, że stosowałem węglan, choć dopiero dzisiaj spojrzałem do notatek i stąd teraz wspomniałem o Armicarb.
Jacku, Obydwa środki stosuję naprzemiennie. Vitisan co 10-14 dni, zależnie od pogody, a w przypadku większej ilości opadów co tydzień, zatem i co tydzień Lecitec. Z siarką (0,2%) mieszam Vitisan. Co do ostatniego Twojego pytania, to niestety nie umiem Ci odpowiedzieć, ale chyba Jola już coś o tym wspominała.
Jolu, Vitisan stosuję w stężeniu 0,075%, czyli 75g/10 l lub 100g/15l. Do tego mieszam z siarką w stężeniu 0,2% (siarka płynna). Obydwa środki stosuję łącznie od fazy pierwszego liścia (BBCH 10-11). Do roku 2022 winorośl wchodziła w tę fazę na początku maja (majówka), a oprysk był w pierwszej dekadzie miesiąca. W roku 2023 był to ostatni tydzień kwietnia, a w tym roku winorośl weszła w tę fazę już 30 marca/1 kwietnia i zaraz w pierwszym tygodniu kwietnia zastosowałem obydwa połączone środki.