Maliny - rozmnażanie ,odrosty,cięcie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Maliny - rozmnażanie ,odrosty,cięcie

Post »

Z mojego doświadczenia w uprawie malin powtarzających, pod chmurką, kiedyś w gruncie, ostatnich ok. 10 lat w donicach:
Zostawienie 10-20 cm kikutów powoduje wyrastanie z nich słabych pędów z minimalnym owocowaniem w terminie wiosenno-letnim i osłabienie wyrastania pędów na owocowanie letnio-jesienne.
Przycięcie poniżej strefy zeszłorocznego owocowania skutkuje w miarę normalnym owocowaniem w okresie wiosenno-letnim ale spore osłabienie wyrastania pędów na owocowanie jesienne a co za tym idzie dużo gorsze owocowanie jesienne.

Dlatego odmiany "powtarzające", a w zasadzie odmiany owocujące na pędach jednorocznych wiosną przycinam przy ziemi.
Na owocowanie latem mam odmiany letnie - owocujące na pędach zeszłorocznych.

W tym roku, przez przypadek miałem Suganę owocującą w tunelu.
Wiosną kupiłem rośliny, przyjechały już rosnące, w związku z tym że był okres przymrozkowy schowałem je do tunelu i tak zostały do jesieni.
Pozostawienie ich w tunelu przyspieszyło owocowanie, pierwsze owoce zebrałem w zasadzie z ostatnimi owocami odmian letnich. Potem miały przerwę i od połowy października zaczęły dojrzewać owoce na pędach bocznych wyrastającym nisko na pędzie głównym. Na przyszły rok nie zostałoby nic z długości na której miałyby ew. zaowocować wiosną.

Tunelowe odmiany uprawiane na tzw 3 zbiory są z reguły późne. Późno zaczynają owocować, w związku z tym zostaje spory fragment pędu który może zaowocować w kolejnym sezonie, jak nie przemarznie.

Intensywne nawadnianie i nawożenie malin na plantacjach towarowych może powodować że uda się uzyskać wystarczająca liczbę silnych pędów jednorocznych na owocowanie letnio-jesienne pomimo zostawienia pędów zeszłorocznych na owocowanie wiosenno-letnie. Deserowe maliny w tunelach uprawiane są 2 lata, potem wchodzą następne.
Pozdrawiam,

J
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Też zauważyłam , że po wczesnym owocowaniu krzewy są osłabione . Kusi mnie jednak by przy tym systemie
pozostać bo owoce miałam wcześniej niż z malin owocujących na 2-letnich pędach .
Nie zapisałam dokładnej daty , ale to było w czerwcu .
By nie osłabiać krzewów pozostawiłam po jednym pędzie w krzewie , resztę przytnę przy ziemi .
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawa jestem jak maliny prowadzą za granicą . Będę szukała dla siebie optymalnego sposobu .
Dodam , że ze zbioru wczesnego miałam dużo więcej owoców niż z jesiennego . Zbierałam wtedy nie mniej niż
wiaderko 3-litrowe .
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anula, na jakiej glebie masz maliny i jak nawozisz?
U mnie 6 klasa piach i cudów nie ma.
kuba560x
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 lis 2024, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie maliny rosną na piaszczystej glebie. W miejscu gdzie osiadała woda wymarły. Dobrze jest im na piachu i daleko od terenów podmokłych.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ziemia III klasy ilasta . pH za wysokie dla jagodowych . Uprawiałam maliny i truskawki na piaskach i rosły mi lepiej niż teraz .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”