» ndz 15 wrz 2024 13:43
Wydaje mi się, że nie będzie żadnej różnicy między sztuczną a żywą - poza tym, że nie uschnie.
» pn 16 wrz 2024 13:48
Przy okazji brzydkich zapachów - pewnie wszyscy to wiedzą, ale zapachy się kumulują w zamkniętych przestrzeniach.
Zauważyłem, że jak jest kosz na śmieci zamknięty pokrywką, to otwarcie jej np. po nocy grozi śmiercią.
Zamknięcie to nie tylko problem z ulatnianiem zapachu, ale również problem z odparowywaniem wilgoci z resztek - w rezultacie powstaje więcej zapachów poprzez gnicie.

Rozwiązaniem jest zostawienie pokrywy od kosza otwartej. Skutkuje to brakiem przykrych zapachów i gnicia, bo suche resztki nie śmierdzą. Oczywiście trzeba mieć sprawną wentylację i warto opróżniać kosz raz dziennie, bo jedzenie zwabia np. muchy.
Niedawno doświadczyłem minusów monokultury. Ta koniczyna w kilku miejscach została zjedzona do cna (moje zdesperowane nagie ślimaki w końcu mają co u mnie jeść

).
Okazało się, że ten niski rozchodnik w niej zginął, bo normalnie nic go nie ruszało. Już powolutku koniczyna odrasta, ale to pokazuje jak potrzebna jest mieszanka roślin w murawie.
Plus, że coś zjada koniczynę, a poza tym gleba nie jest naga, bo ma warstwę jakby próchnicy (łodygi koniczyny i jakieś resztki roślinne wstępnie przerobione).
» pn 23 wrz 2024 13:02
Pomyślałem, że zdjęcie utraconej koniczyny nie zaszkodzi.
» pn 23 wrz 2024 13:06
Mam kolejną roślinę, którą na razie obserwuję. Bez przeszkód leży płasko na ziemi. To chyba ślaz zaniedbany.