trzyary pisze: ↑17 wrz 2024, o 11:33
vYVYv pisze: ↑9 wrz 2024, o 17:16
Ja do przesiewania używam samoróbki
Ile to waży?
Moja ulubiona skrzynka bez kompostu waży 514 g.
Z ciekawości wrzuciłem na wagę – waży prawie 2kg.
Wymiary 45x45x10cm, bo wymyśliłem zrobić kwadrat, a kupiłem siatkę szeroką na 50cm i po te 2cm jest zagięte na boku żeby zszywki ścinało a nie wyrywało.
Masa własna sita jakoś nigdy nie zwróciła mojej uwagi skoro i tak jak coś kopię w miejscu gdzie wcześniej nic nie robiłem to pakuję tam po 6-8kg ziemi naraz żeby odsiać zardzewiałe gwoździe, pobite szyby, połamane płytki i inny ogólny gruz.
W sumie przy samoróbce sam decydujesz ile to waży i jak jest solidne. Jakbym dał plastikowy siding (aka panel ścienny pcv) zamiast desek to masa całości by spadła może i poniżej 0.5kg, bo w tej konstrukcji głównie deski ważą, ale całość przestałaby być pancerna ;-) Podpowiadam głównie materiał na sito i podaję przykład jak i do czego go zamocować, pewnie każdy majsterkowicz i tak dostosuje to do tego co ma pod ręką.
Co do wydajności – samo przesiewanie idzie szybko, ale trzeba na sito ziemię wrzucić i potem ją z powrotem zebrać. To jednak jest dodatkowa robota i dopóki to jest jakieś 100/200 litrów, to się człowiek nie zniechęci. Na większe objętości to archeolodzy grzebiący w Poznaniu na rynku mieli "patent" – całą ziemię którą już przejrzeli wrzucali na duże solidne sito z burtami potrząsane (w poziomie) silnikiem wyglądającym jak ukradziony betoniarce.