Kompost cz.2

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompost cz.2

Post »

anulab pisze: 3 wrz 2024, o 07:34 Nie przesiewam kompostu na grządki
Ja przesiewam.
Pozwala to wyłapać pędraki.
Mam ich w kompoście po kilka - kilkanaście na metr sześcienny.
Wczoraj przesiewałem ziemię na jesienny rozsadnik.
Używałem do tego poniższej plastikowej skrzynki:
Na ściankach bocznych stylizowana pieczarka.
Wymiary skrzynki 40x30x12 cm.
Otwory 1x1 cm.
Skrzynka jest delikatna, leciutka
Aby jej nie uszkodzić sypię do nie jednorazowo tylko kilka litrów przesianego zgrubnie kompostu - sianego wiosną i czekające na użycie.
Dzisiaj jak pójdę na działkę obmierzę skrzynki używane do zgrubnego przesiewania kompostu.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z pędrakami to fakt , trzeba być czujnym . Najczęściej się zagnieżdżają w starym kompoście . Przy przesypywaniu sprawdzam ,
ale można przeoczyć .
W swoich notatkach mam informację , że oprysk w maju Confidorem ogranicza takie szkodniki . Ja nie stosowałam .
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Pędraki z kompostu nie są szkodnikami, bo żywią się wyłącznie martwą materią roślinną, a więc pomagają w kompostowaniu. Ja je wrzucam z powrotem do kompostu - tego jeszcze nie przerobionego.

Internety twierdzą, że pędraki kompostowe, to Kruszczyca złotawka, czyli nieszkodliwe.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś czytałam o tych szkodliwych i nieszkodliwych , przyznam się , że ich nie rozróżniam .
Teoretycznie wiem o tym , ale w praktyce mam z tym problem .
trzyary
200p
200p

Post »

Skrzynka bez kompostu waży 242 g.
Aby jej nie uszkodzić trzymam ją od spodu, a nie za górne wzmocnienie, bo pęka ze zmęczenia w tym miejscu.
Szarpię nią na boki o jakieś 5 cm.

Do przesiewania dwuletniego kompostu używam plastikowej skrzynki:
Wymiary skrzynki 50x30x18 cm.
Otwory 3x2 cm.
Skrzynka bez kompostu waży 514 g.
Jednorazowo trafia do niej do 10 litrów półsuchego dwuletniego kompostu lub 5 litrów mokrego dwuletniego kompostu.
Zbyt mokry kompost zakleja otwory.
Trzymam ją za górne wzmocnienie.
Szarpię nią na boki tak aby kompost przelatywał po długości od jednej ścianki bocznej do drugiej.

Żona i dorosłe dzieci do przesiewania dwuletniego kompostu używają plastikowej skrzynki:
Wymiary skrzynki 40x30x15 cm.
Otwory 1x2 cm.
Skrzynka bez kompostu waży 476 g.
Jednorazowo trafia do niej do 10 litrów półsuchego dwuletniego kompostu lub 5 litrów mokrego dwuletniego kompostu.
Zbyt mokry kompost zakleja otwory.
Trzymają ją za górne wzmocnienie.
Szarpana jest na boki tak aby kompost przelatywał po długości od jednej ścianki bocznej do drugiej.

Do 10 litrowych wiaderek nakładam górną warstwę kompostownika, już nieco podsuszoną tak aby nie zaklejała otworów w dnie skrzynki.
Kompost przesypuję z wiaderka do skrzynki.
Jego ilość zależy od tego z czego jest ten kompost i od stopnia jego wilgotności.

Co jakiś czas trzeba oskrobywać skrzynkę z przyklejonego do niej kompostu.
Trzeba też usuwać kompost zaklejający otwory.
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

Ja do przesiewania używam samoróbki – ramki z czterech desek z naciągniętą na to stalową siatką. Wygląda to jak szuflada która zamiast dna ma siatkę. Siatkę kupiłem w markecie budowlanym z zielonym logo jako "siatka zgrzewana hodowlana ocynk". Ta konkretna ma oczko ok. 1¼ cm, przez internet można kupić podobne praktycznie z dowolnym oczkiem. Przesiewam nad losowym banerem wyborczym, bo to w sumie fajne kawałki (chyba 2mx1m) wytrzymałej plastikowej płachty są.
Przycięte na wybrane wymiary dechy skręciłem długimi "czarnymi" wkrętami do drewna (po 2 na każde spotkanie się desek), po prostu przewiercając na brzegu jedną deskę na wylot i wkręcając te wkręty szczytowo w drugą. Siatkę przymocowałem takerem. Dużo to wytrzymalsze niż takie kupne plastikowe sita.
Ale przesiewam w sumie tylko to co ma trafić do donic, albo to z czego chcę się pozbyć gruzu budowlanego (miejscami w ogrodzie ktoś po jakimś remoncie zakopał albo wywalił gruz na glebę i teraz znajduję kawałki cegieł, dachówek, płytek, biedabetonu, etc. :-/).
Awatar użytkownika
doras
50p
50p
Od: 27 lip 2019, o 19:41

Post »

Mam pytanie totalnego nowicjusza w temacie ziemi kompostowej.
W jednym z moich trzech kompostowników, najstarszym, założonym wiosną 2023r., widzę już na dole ładną, czarną ziemię. Myślę, że jest gotowa do użycia. I co teraz? Czy rozsypać ją teraz jesienią, po uprzątnięciu krzaków pomidorowych, na rabatę warzywną oraz podsypać rośliny ozdobne? Czy tę ziemię trzeba wymieszać z podłożem, czy wystarczy po prostu rozsypać ją po wierzchu? Czy może lepiej poczekać do wiosny i dopiero wtedy użyć kompostu. Czy rozsypać po całości rabaty, czy np. tylko do dołków pod pomidory.
Wiosną będę też obsadzać skrzynki i donice na taras. Czy ta ziemia kompostowa może być użyta do donic w czystej postaci, czy mieszać ją z ziemią z rabaty?
Pozdrawiam, Dorota
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Komost można dawkować według własnych potrzeb to nie obornik , że może popalić .
trzyary
200p
200p

Post »

vYVYv pisze: 9 wrz 2024, o 17:16 Ja do przesiewania używam samoróbki
Ile to waży?
Moja ulubiona skrzynka bez kompostu waży 514 g.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

A jaką Twoja ulubiona skrzynka ma wydajność?
Co roku zużywam kilka m3 kompostu. Skrzynką przesiewalbym to tydzień...
Pozdrawiam, Jacek
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

trzyary pisze: 17 wrz 2024, o 11:33
vYVYv pisze: 9 wrz 2024, o 17:16 Ja do przesiewania używam samoróbki
Ile to waży?
Moja ulubiona skrzynka bez kompostu waży 514 g.
Z ciekawości wrzuciłem na wagę – waży prawie 2kg.
Wymiary 45x45x10cm, bo wymyśliłem zrobić kwadrat, a kupiłem siatkę szeroką na 50cm i po te 2cm jest zagięte na boku żeby zszywki ścinało a nie wyrywało.
Masa własna sita jakoś nigdy nie zwróciła mojej uwagi skoro i tak jak coś kopię w miejscu gdzie wcześniej nic nie robiłem to pakuję tam po 6-8kg ziemi naraz żeby odsiać zardzewiałe gwoździe, pobite szyby, połamane płytki i inny ogólny gruz.
W sumie przy samoróbce sam decydujesz ile to waży i jak jest solidne. Jakbym dał plastikowy siding (aka panel ścienny pcv) zamiast desek to masa całości by spadła może i poniżej 0.5kg, bo w tej konstrukcji głównie deski ważą, ale całość przestałaby być pancerna ;-) Podpowiadam głównie materiał na sito i podaję przykład jak i do czego go zamocować, pewnie każdy majsterkowicz i tak dostosuje to do tego co ma pod ręką.

Co do wydajności – samo przesiewanie idzie szybko, ale trzeba na sito ziemię wrzucić i potem ją z powrotem zebrać. To jednak jest dodatkowa robota i dopóki to jest jakieś 100/200 litrów, to się człowiek nie zniechęci. Na większe objętości to archeolodzy grzebiący w Poznaniu na rynku mieli "patent" – całą ziemię którą już przejrzeli wrzucali na duże solidne sito z burtami potrząsane (w poziomie) silnikiem wyglądającym jak ukradziony betoniarce.
trzyary
200p
200p

Post »

Sądzę, że masz rację, albo niewiele się mylisz.
Ja mam ten tydzień rozłożony na kilka wiosennych miesięcy.
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Z gruzu można usypać skalniak albo rozdrobnić i zmieszać z ziemią pod lawendę. Zardzewiałe gwoździe, blachy lub druty zakopuję pod krzewem czy drzewem, żeby miały zapasy żelaza.
Awatar użytkownika
doras
50p
50p
Od: 27 lip 2019, o 19:41

Post »

W tym tygodniu będę likwidowała krzaki pomidorów. Pomidory miałam zdrowe w tym roku. Czy te krzaki można w całości wrzucić na kompost? Czy jednak istnieje jakieś ryzyko zawleczenia do kompostu chorób grzybowych?
Pozdrawiam, Dorota
trzyary
200p
200p

Post »

Można
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”