Kompost cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kompost cz.2
Od ubiegłego roku zaczęłam dużo resztek kuchennych i ogrodowych zakopywać zamiast kompostować .
Robię tak by zabezpieczyć się prze robactwem , ale nie tylko .
Zakopywanie mi się sprawdziło . Odpady bardzo szybko w ziemi się rozkładają .
Robię tak by zabezpieczyć się prze robactwem , ale nie tylko .
Zakopywanie mi się sprawdziło . Odpady bardzo szybko w ziemi się rozkładają .
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
A gdzie zakopujkesz?
Pod roślinami czy w przypadkowym miejscu ?

-
Teraz zakopuję pod drzewkami , jesienią i zimą w miejscu przyszłych grządek warzywnych .
Dużo zakopałam w skrzyniach gdzie teraz uprawiam ogórki i papryki . Wiosną prawie się
wszystko rozłożyło .
Zimą dołki robię w czasie odwilży i od razu na zapas .
Dużo zakopałam w skrzyniach gdzie teraz uprawiam ogórki i papryki . Wiosną prawie się
wszystko rozłożyło .
Zimą dołki robię w czasie odwilży i od razu na zapas .
Rodzice w sumie od lat zakopują dużo resztek kuchennych. Mogę potwierdzić że działa. Tylko mocno osiada.
I mogę dodać że potem wyrasta z tego trochę ziemniaków. I pomidorów. I jedno awokado. I ponad dwieście siewek winorośli, których pestkom kilka dni fermentacji na miazdze widać nie zaszkodziły. I dynia. I dwie brzoskwinie (jedna już owocuje).
Dlatego sugeruję robić selekcję tego co leci do przekopania, żeby przy okazji nie zasiać/zasadzić mniej pożądanych roślin.
I mogę dodać że potem wyrasta z tego trochę ziemniaków. I pomidorów. I jedno awokado. I ponad dwieście siewek winorośli, których pestkom kilka dni fermentacji na miazdze widać nie zaszkodziły. I dynia. I dwie brzoskwinie (jedna już owocuje).
Dlatego sugeruję robić selekcję tego co leci do przekopania, żeby przy okazji nie zasiać/zasadzić mniej pożądanych roślin.
-
Zakopuję bez selekcji , nawet jeśli coś wykiełkuje to można ściąć . Gorzej jeśli nawiezie się grządki kompostem robionym metodą na zimno i
wykiełkują miliony siewek chwastów .
Kompost robię tylko metodą na gorąco . Nawet stary kompost przed rozwiezieniem ponownie zagrzewam .
Ziemniaki uważam za szczególnie problematyczne , ale dobrego pomysłu nie mam .
wykiełkują miliony siewek chwastów .

Kompost robię tylko metodą na gorąco . Nawet stary kompost przed rozwiezieniem ponownie zagrzewam .
Ziemniaki uważam za szczególnie problematyczne , ale dobrego pomysłu nie mam .
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Możesz np. ugotować.
-
Wielkości zielonego groszku , zielone , uszkodzone - z takimi mam problem . 

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Obierki ziemniaków nie daję do kompostu. Boję się zawlec jakąś chorobę grzybową lub wirusową 

-
Z tym jest faktycznie problem , ale jesienią większość resztek roślinnych ze zmianami
chorobowymi lub z mszycą czy przędziorkiem .
chorobowymi lub z mszycą czy przędziorkiem .
W tym roku pod wczesny wysiew marchwi, pietruszki i cebuli wykopałem rowki głębokości 20cm. Wypełnione nie przerobionym całkowicie kompostem przysypałem cienką warstwą ziemi próchniczej. Mocno się zdziwiłem, gdy pierwsze zaczęły wschodzić ziemniaki.
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
A u mnie się zapełniły obie komory w kompostowniku i sam się zdziwiłem, że rozrzucam kompost w sierpniu.
Czy suche liście opadające już z magnolii nadają się na kompost? Magnolia jest zdrowa, nie zauważyłam na liściach żadnych chorób ani szkodników.
Anulab pisała, że większość resztek jesiennych jest czymś porażona. Czyli raczej nie wrzucać do kompostu tego co wygrabię lub wytnę ogarniając rabaty na zimę?
Anulab pisała, że większość resztek jesiennych jest czymś porażona. Czyli raczej nie wrzucać do kompostu tego co wygrabię lub wytnę ogarniając rabaty na zimę?
Pozdrawiam, Dorota
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
Na kompost 2 letni daję wszystko, w tym też opadłe liście.
Co dwa lata przesiewam kompost i daję go na warzywnik.
Jak coś zostanie trafia pod karłowe drzewka owocowe.
To co nie przeleci przez skrzynkę o małych otworach trafia z powrotem do kompostownika.
Co dwa lata przesiewam kompost i daję go na warzywnik.
Jak coś zostanie trafia pod karłowe drzewka owocowe.
To co nie przeleci przez skrzynkę o małych otworach trafia z powrotem do kompostownika.
-
Nie przesiewam kompostu na grządki bo tym się zarobiła a niewiele zrobiła .
Odrzucm bez przesiewania nieprzerobione większe frakcje z powrotem do kompostowania .
Kilka lat temu kupiłam ramkę do przesiewania , okazała się być zbędnym gadżetetm . Czasami
przesiewam kompost do doniczek i to wszystko .
Do kompostu wrzucam wszystko jak leci , ale szczepię probiotycznymi bakteriami by kompost był zdrowy i
staram się go zagrzać by zniszczyć nasiona chwastów , szkodniki i inne patogeny .
Na grządki rozwoże tylko taki przegrzany .
Odrzucm bez przesiewania nieprzerobione większe frakcje z powrotem do kompostowania .
Kilka lat temu kupiłam ramkę do przesiewania , okazała się być zbędnym gadżetetm . Czasami
przesiewam kompost do doniczek i to wszystko .
Do kompostu wrzucam wszystko jak leci , ale szczepię probiotycznymi bakteriami by kompost był zdrowy i
staram się go zagrzać by zniszczyć nasiona chwastów , szkodniki i inne patogeny .
Na grządki rozwoże tylko taki przegrzany .
A te bakterie daje się o określonej porze roku? Czy teraz też można byłoby je zaszczepić?
Ja do swoich dwóch kompostowników wiosną wpuściłam dżdżownice kalifornijskie. I wydaje mi się, że one odwalają kawał dobrej roboty
bo mimo, że ciągle coś dokładam do kompostowników, to ich objętość się zmniejsza.
Ja do swoich dwóch kompostowników wiosną wpuściłam dżdżownice kalifornijskie. I wydaje mi się, że one odwalają kawał dobrej roboty

Pozdrawiam, Dorota