Doktor Loki i jego dżungla, część następna (od 2023.)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doktor Loki i jego dżungla, część następna (od 2023.)

Post »

Jerzy
Co Ty piszesz ;:124
Niechcący się Tobie ''wymkło'' o tej dżumie dla ślimaków ;:oj
Sama jestem chętna bo to już z Jeźdźców Apokalipsy ;:124
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Loki pamiętaj tylko, że choroby ze zwierząt na ludzi przechodzą. Żebyś nie wyprodukował nowego korona- ślimako- dżumusa. :wink: ;:oj
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Pelagia – No widziałaś bratki w zeszłym tygodniu. Widziałaś przecież. A było to w tydzień po posypaniu ferramolem. O*****ć można! Pomarzyć zawsze można…

@ Neferet – choć o chorobach odzwierzęcych wiem doskonale, to jednak o chorobach odślimaczych jeszcze nie słyszałem… Chociaż… Pseudomonas aeruginosa, po polsku romantycznie zwany pałeczką ropy błękitnej, potrafi infekować i ludzi i owady i rośliny a i też żyć sobie spokojnie w glebie nie wadząc nikomu (no dobrze… Wadząc, bo to zawadiaka jest i z innymi bakteriami też potrafi walczyć na śmierć i życie)…

Agrostemma githago
Obrazek

Centranthe ruber
Obrazek

Cicer arietinum
Obrazek

Cirsium vulgare
Obrazek

Clematis sp.
Obrazek

Dactylicapnos scandens
Obrazek

Dahlia x pinnata
Obrazek

Datura stramonium
Obrazek

Delphinium ajacis
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Echium plantagineum
Obrazek
Obrazek

Erythranthe cuprea
Obrazek

Iris foetidissima
Obrazek
Obrazek

Kniphofia uvaria
Obrazek

Lathyrus latifolius
Obrazek
Obrazek

Lathyrus sativus
Obrazek

Lathyrus tingitanus
Obrazek

Lilum sp.
Obrazek

Salvia glutinosa
Obrazek

Schizanthus pinnatus
Obrazek
Obrazek

Tropaeolum majus
Obrazek
Obrazek

Veronica spicata
Obrazek

Vicia cracca
Obrazek

Viola spp.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Określenie "tylko" w stosunku do bobu użyłam w kontekście postrzegania go przez większość ludzi, jako przystawkę do obiadu :wink: Roślina jest rzeczywiście piękna, a szczególnie kwiaty, które są bardzo chętnie odwiedzane przez pszczoły.

Tak w ogóle, to wszystkie rośliny są dla mnie piękne i fascynujące. "Zwykły" ziemniak mający wyprostowany pokrój, błyszczące liście i kwiaty, które mają ciekawą budowę, sprowadzony został do Europy, jako roślina ozdobna :lol: ... albo kwitnąca fasola - miałam taką o dużych, fioletowo-czarnych nasionach i gronach czerwonych kwiatów, która smakowała, jak "zwykła" fasola... "Piękny Jaś" ma równie obfite kwiaty, tylko białe. Soczysta zieleń kukurydzy z pędzlem męskich kwiatów na szycie, koronkowa budowa kopru, czy rozłożyste, pstrokate liście cukinii - świat roślin i jego różnorodność zawsze mnie fascynowały :) Mam jednak utylitarne podejście do roślin. Nie chce coś rosnąć, to nie. Są inne, które przy okazji dadzą się zjeść, dodadzą smaku i aromatu obiadowi, czy będą lekiem w razie potrzeby. :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku
Fiołeczki urocze :!:
Aż dziw bierze ,że wynalazłeś nieobgryzione ;:oj
Przetacznik piękny :D
Mam pytanie natury osobistej dotyczące włosów.
Czym spinasz je w kitek /jak musisz/ ,jaką gumką :?: Masz jakiś patent ,żeby nie wyrywało włosów :?:
Mam bardzo długie włosy /ale cienkie/wszystko z nich spada ,więc zwijam i upinam inaczej.
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Centranthus ruber tak obficie się sieje u Ciebie? Zazdroszczę, bo u mnie niewielki samosiew i każda siewka na wagę złota.
O ostróżce jednorocznej pisałeś, że do 2m dorasta? :shock: Niesłychane! Miałem ją kiedyś ale z każdym rokiem była słabsza. Muszę do niej wrócić, bo mimo wszystko jest łatwiejsza w uprawie od ostróżki bylinowej.
Czy dobrze poznałem - żmijowiec o białych kwiatach? :shock:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kuneg – No ja mam parę roślin uprawianych przez większość ludzi na ziemi ze względu na walory kulinarne, które trzymam wyłącznie dla piękna ich kwiatów – choćby właśnie bób, groch, fasolę czy ciecierzycę.

@ Pelagia
– Kilogram ferramolu tygodniowo przez dwa tygodnie z rzędu chwilowo powstrzymał inwazję ślimaków, ale jak widzę w całej dzielnicy ich hordy wieczorami pracowicie wspinające się po murach do ogrodów setkami, to wiem, że nie na długo… Jeśli chodzi o spinanie włosów – tak z osiemnaście lat temu kupiłem sobie zestaw najtańszych gumek do włosów w Leader Price, kosztowało mnie to bodajże dwa euro za dwadzieścia gumek – i gumek z tego zestawu używam z powodzeniem do dziś.

@ Florian Silesia
– tak, ostrogowiec nie dość, że sam się przyplątał zupełnie znikąd, to odkąd już jest, sieje się na potęgę. Samosiejki ostróżki jednorocznej osiągają naprawdę imponujące rozmiary… Zawsze mnie to śmieszy, jak sam też posieję z kupnego opakowania nasion – i patrzę na te trzydziestocentymetrowe pokurcze i porównuję je z na wpół zdziczałym rodzeństwem dobijającym do dwóch metrów… Tak, dobrze poznałeś żmijowiec o białych kwiatach. Co roku sieję mieszankę żmijowca prosto do gruntu i w zasadzie co roku niezawodnie się udaje – i cieszą potem kwiaty niebieskie, białe oraz różowe.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Mówi się trudno, muszę więc co rusz przeskakiwać z Twojego wątku do Google aby rozszyfrować co tym razem za cudeńko wstawiłeś, którego nie rozpoznaję po wyglądzie ;:306
Ale sympatyczne mordki fiołeczkowe rozpoznałam i po łacińskiej nazwie i po wyglądzie :lol:
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Jarha – nie może być tak źle. Jako wytrawna ogrodniczka na pewno większość roślin rozpoznajesz. A jak czegoś nie rozpoznajesz, to pewnie nawet ja nie wiem jak to się po polsku nazywa.

A tymczasem pora na porcję świeżych fotek.

Alcea rosea
Obrazek

Borago officinalis
Obrazek

Buddleja davidii
Obrazek
Obrazek

Calendula officinalis
Obrazek
Obrazek

Chrysanthemum indicum
Obrazek

Cylindropuntia imbricata
Obrazek

Dahlia x pinnata
Obrazek

Delphinium ajacis
Obrazek

Digitalis lutea
Obrazek

Erythranthe cuprea
Obrazek

Fuchsia x standishii
Obrazek

Lathyrus odoratus
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Lonicera periclymenum
Obrazek

Papaver rhoeas
Obrazek

Papaver somniferum
Obrazek

Phaseolus coccineus
Obrazek

Schizanthus pinnatus
Obrazek

Tragopogon dubius
Obrazek

Vincetoxicum nigrum
Obrazek

Viola spp.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zinnia elegans

Obrazek
Obrazek

I taka mała fotka poglądowa:
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Loki,
Zakochałam się w Borago officinalis, choć nie mam pojęcia co to może być :twisted: :twisted:
Zaletą Twoich perfekcyjnych zdjęć są szczegóły budowy kwiatów, o które by się ich nie podejrzewało, a które są są po prostu fascynujące. Miłością nr 2. byłyby groszki pachnące. Są urocze z każdej strony.
Łuk Triumfalny fajny, tylko coś po nim powinno się piąć. Czyżby nasturcje? A gdzie legendarne wilce???
Bardzo plastycznie opisałeś szturm ślimaków na okoliczne ogrody. Zwłaszcza podoba mi się to, jak stadami wspinają się na mury ogrodzeń. To zaiste przypomina oblężenie średniowiecznych twierdz. Powinniście z góry tych murów lać na nie gorącą smołę ;:306
A jak tam z pogodą? U nas aktualnie "ciepły grudzień", czyli + 13 stopni, przenikliwy wiatr i zimna mżawka.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy
Piękne kwiatostany :!:
Zazdroszczę najbardziej nagietków - cudne :!:
No i widok buszu w ogrodzie :D

Joasiu
Pozwolę sobie za Lokiego odpowiedzieć - to ogórecznik lekarski. :D Jego młode liście można spożywać , nalewki też.
Roślina znana od Średniowiecza. :)
Moje linki
Awatar użytkownika
neferet
200p
200p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Ach, ogórecznik, miłość mojej młodości :) Pamiętam jak potężnie byłam zdziwiona, kiedy babcia moje cudne, niebieskie kwiatki zerwała do surówki. :;230
Kolejne dowody widzę na piękno kwiatów groszku.
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Lisica – jak już Pelagia wyjaśniła, Borago officinalis to po polsku ogórecznik lekarski. Ciekawa anatomia kwiatu z wyjątkowo pięknym odcieniem niebieskiego. Groszki pachnące też są moją miłością. Duże, kolorowe, wesołe kwiaty motylkowe (a na punkcie motylkowych mam hyzia niewiele większego niż na punkcie powojowatych) w dodatku cudownym zapachem raczące. Co do łuków – patrząc tak jak to widzimy na zdjęciu, po lewej stronie mają się piąć byliny – na pierwszym z nich świeżo dokupiony chobot bulwiasty (jak mi Pelagia dwa lata temu zasunęła tą nazwą, to za cholerę nie wiedziałem, o czym mówi – a tu się okazało, że chodzi o poczciwy Apios americana) – bo ten w oryginalnej lokalizacji przegrywa z kokornakiem. Na drugim dwa miliny oraz Bignonia capreolata – też odkupione, bo miliny mi zjadła gilicynia, a bignonię znowuż ten nieszczęsny kokornak. Na trzecim zaś już pną się groszki szerokolistne. W okolicy czają się też serduszka pnące, aczkolwiek one kompletnie ignorują łuki i inne takie i wspinają się po tym, po czym mają ochotę, a nie po tym, po czym ja miałbym ochotę, żeby się wspinały. Po prawej zaś są jednoroczne pnącza. Na pierwszym łuku mają być co bardziej pospolite wilce (purpurowe i trójbarwne), kobea i parę bobowatych, jeśli raczą wyrosnąć – na razie wilce dopiero co zaczęły się wspinać. Pomiędzy łukami na drabince jest sobie groszek siewny. Potem na drugim łuku rzeczywiście jest nasturcja, ale także fasola – w tym roku wyrosła mi cała jedna sztuka, toteż słabo ją widać na fotce poglądowej. Ale dalej, na trzecim łuku, jest już plątanina trzech gatunków z rodzaju Lathyrus oraz wyki ptasiej – z czego zarówno wyka jak i groch siewny wyrosły już ponad łuk (takich gigantów jeszcze nie widziałem)… Za łukiem zaś są tyczki, po których miały rosnąć bardziej wyszukane wilce, ale w tym roku pogoda im nie sprzyja. W ostatnie dwa miesiące niektóre zgniły, niektóre ciągle tkwią w stanie dwóch liścieni, jakby nie mogły się namyślić, czy rosnąć, czy umierać, a te najbardziej zaawansowane puściły ze dwa liście właściwie, ale piąć się jeszcze nie zaczęły. Ten ślimaczy szturm to mnie cokolwiek przeraża. Serio, takich ilości nigdy nie widziałem. Jeśli chodzi o pogodę, to jest porąbana. Poprzedni tydzień lało dzień w dzień tak, że gleba już jak gąbka była nasiąknięta. W tym tygodniu na odmianę mieliśmy piękne słońce i parszywy upał. Co przyniesie następny? Kto wie?

@ Pelagia – Nagietki są jedną z ogrodowych miłości mojej żony. A widok buszu – jedną z moich. :;230 Co do ogórecznika – przede wszystkim jego cudnej urody kwiaty można podziwiać. Kto by tam chciał go niszczyć konsumpcją?

@ Neferet – kwiaty się podziwia, kwiatów się nie zrywa! :;230 A groszki są cudowne – zresztą, jak już pisałem tuż powyżej w odpowiedzi do Lisicy, motylkowe są jednym z moich ogrodowych fetyszy, obok powojowatych. A gdzież lepiej widać anatomię kwiatu motylkowego niż u groszku, gdzie kwiat ten jest imponujących rozmiarów?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Groszki piękne kolorki a ten drobniutki to motylek czy nemezja?
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Na zdjęciu poglądowym widać te olbrzymy - ostróżki letnie. Gratuluję i zazdroszczę ;:108 Każdy ogród ma warunki idealne do rozsiewania się jakiegoś gatunku i nie wszystko się da kopiować w innych ogrodach.
Dotąd ignorowałem groszek pachnący i wystarczał mi groszek szerokolistny. Pod Twoim wpływem może to się zmieni :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”