Storczykowe początki karpka.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Byłem dzisiaj w 3-ch marketach, opisałem to tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=112.
Kompletna klapa. Trzeba czekać do wiosny, lub przynajmniej do nowej dostawy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

może teraz tak nie przywożą storczyków... wiosną może będzie więcej. no i wiosną będzie wystawa, ciekawe tylko, kiedy... oczywiście muszę jechać.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jest początek roku, niedawno były święta i dlatego w sklepach nie ma nowych dostaw. Ale pewnie juz niedługo się pojawią. Może nawet w tym tygodniu :roll: Kupowałam sporo storczyków zeszłej zimy i jakoś to przeżyły. Choć pewnie dlatego, że nie było tak dużych mrozów jak w tym roku.
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Witajcie:)
Dziękują za miłe słowa na temat mojego pupilka. Już otworzył się drugi pączek, jest śliczny teraz.
Co do dyskusji o mrozach i przenoszeniu storczyków. Ja kupiłam w zeszłym roku w grudniu dwa śliczne phalenopsisy na giełdzie w Poznaniu. Bez problemu przetrwały podróż samochodem, w domu potrzymałam je trochę w papierze w chłodnym miejscu i do teraz cieszy oczy. Drugi, prezent dla Mamy, właśnie zaczyna trzecie kwitnienie.
Każdy z nas, storczykomaniaków ;:114 wie, iż w okresie świątecznym kwiaty są drogie, zaraz Walentynki i kolejny uroczy okres dla kwiaciarzy, potem Dzień Kobiet.
Poczekajmy do wiosny!
Pozdrawiam :D
Ania
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nowego - trzeciego. Miał być biały lub żółty (białe były) ale wybrałem fioletowego (biskupi kolor) i tak go też nazwałem: "biskupek":
Obrazek Obrazek
Wiem, że zalecacie nie podlewać nowo kupionych storczyków - ale jest on już u mnie 5 dni a korzenie zrobiły się prawie białe no i stoi przecież nad kaloryferem.
Więc chyba podlać ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Gratuluję Nowego- śliczny kolorek. Z podlewaniem Phalaenopsis to jest tak, jak gdzieś wyczytałam- jeśli wydaje Ci się, że już powinno się go podlać, to poczekaj dwa dni i wtedy podlej, ale nie dotyczy to innych storczyków. :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękny, ale na zdjęciach chyba wyszedł nieprawdziwy kolor, bo wyszedł fioletowy. a jak korzonki są białe i w doniczce nie ma rosy to raczej można podlać.
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

Świetny kolor :!: :D Też się przymierzam do takiego falka. A poza tym fiolet chyba ostatnio modny? hihi :lol:
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak najprawdziwszy - właśnie tego jednego wybrałem, chociaż nie był (jest) najurodziwszy - ale zachwycił mnie właśnie ten biskupi ciemnofioletowy kolor.
Czy jest możliwe, że te podłoże tak szybko wysycha ? - jak go kupiłem miał właśnie zaparowane ścianki doniczki wewnątrz i momentalnie zrobiły się suche. Fakt - kaloryfer odkręcony, może nie na maksa ale jest powiedzmy ciepły.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bierze mnie z tymi storczykami na całego...
Dzisiaj trafiłem w Auchan na świeżą dostawę. Stałem tam chyba z godzinę i przebierałem... Chyba już się zaraziłem ta chorobą...
Wybrałem jednego (chciałem 3...), bardzo skromniutkiego, tylko z jednym rozwiniętym kwiatem. Ale za to był jedyny w takim kolorze, dla mnie niepowtarzalny:
Obrazek Obrazek
Mam nadzieję, że pozostałe pąki na moim "cytrynku" też się rozwiną. Były jeszcze dendrobium o białych kwiatach, ale o ich hodowli nie mam pojęcia.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękny... a inne Phalaenopsisy jakie były?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Janusz, gratuluje wyboru, piękny cytrynek, niech mu się ładnie wszystkie pączki otworzą i długo kwitną.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki - taką też mam nadzieję.
Co do kolorów - przeważały - to już powoli standard - zdecydowanie biel i fiolet (raczej: lila). Całe białe (największe kwiaty) z warżkami żółtymi i filetowymi, lilowe nakrapiane i "żyłkowane". Były też takie o odcieniu, powiedziałbym przybrudzonego różu, ale ten kolor mi się nie podobał.
Dzisiaj Walentynki - więc storczyki są chyba wszędzie. U mnie jest tych marketów kilka, tylko pogoda kiepska, niezbyt zachęcająca do spacerów.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

bardzo piękny ten wybór!

ja miałam obiecanego storczyka walentynkowego, ale odpuszczam. śniegu u nas po kolana :( co się odwlecze ... ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Janusz, sliczny ten zoltasek :lol:
Ja tez mam zawsze problem z wyborem niby to wiem jaki chce ale wybor zawsze ogromny i mam kolorowy zawrot glowy ;:50
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”