Ogród Moni cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniu, Twój ogród już bardzo mi się podoba, a wyobrażam sobie jaki będzie cudny !!!
Masz tyle pięknych roślin i ślicznych róż :P
Bardzo oryginalny pomysł z tym ogrodzeniem, zaporom przeciw szkodznikom :lol:

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witaj Moniko ! :D

Slicznie u ciebie :P , ładne róże , chortensje , azalie ;:80 .
vertigo pisze:Tu powstaje trejaż różany - altana:
Obrazek
Jak róże urosną i sie zagęści ten trejaż , to będzie piekne i romantyczne miejsce :P .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moni, pokaż tę Aleksandrinę, prosze.
Jeśli była krzewem, to odbije.
Jeśli pienna, to tylko sadzonki z korony ( pień jest z naturalnej , " dzikiej" róży).
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Monia! obeszłam Twój powstający ogród ,który zapowiada się superowo!!A ile pracy za Tobą i przed Tobą! Jak się chce i ma pasję to można wszystko.Gratulacje!!! Twoje rośliny mają się świetnie.Bardzo mi się podobają Twoje róże .Taka różnorodność odmian i kolorów.Zajrzę
jeszcze do Ciebie.Myślę,że warto będzie .
pozdrawiam
Maria. :D
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

hanka55 pisze:Moni, pokaż tę Aleksandrinę, prosze.
Jeśli była krzewem, to odbije.
Jeśli pienna, to tylko sadzonki z korony ( pień jest z naturalnej , " dzikiej" róży).
Hanuś, muszę podjechać na działkę, żeby zobić fotki. To było drzewko wys. ok.2-2,5m. Teraz zostało 0,5m :cry: :cry: W całości póki co są George i Susan i baaardzo liczę na ich kwitnienie w tym roku :roll: Koronę Alexandriny włożyłam do ukorzeniacza, ale nie wiem czy to coś da. Złamanie miało miejsce niedawno i nie wiem co było powodem. Pień był chudziutki, bo to młode drzewko wsadzone w maju 2008. Nawet palik, do którego było drzewko dowiązane, nie pomógł :(
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze:Witaj Moniko ! :D

Slicznie u ciebie :P , ładne róże , chortensje , azalie ;:80 .
vertigo pisze:Tu powstaje trejaż różany - altana:
Obrazek
Jak róże urosną i się zagęści ten trejaż , to będzie piekne i romantyczne miejsce :P .
Trejaż jeszcze nie jest skończony - brakuje mu całego zwieńczenia, ale mojemu chłopu ciągle brak czasu :evil: Może w tym roku się uda :roll: Róż jest tam znacznie więcej, bo jesienią dosadziłam kilkanaście odmian. Jak tylko zakwitną, to zaraz wrzucę fotki :wink: Rosną tam również powojniki.
No właśnie zapomniałam wspomnieć, że mam sporo powojników, ale jakoś słabo mi kwitną. Te piękne, rasowe, które wkleiłam wcześniej pochodzą z OBI i zimują u mnie pierwszy raz. Były piękne i dobrze się przyjęły. Ciekawe czy się obudzą na wiosnę :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie Was serdecznie - Halinko, Marysiu i Tulipanie :wink:
Życzę wszystkim dobrej nocy :D Ja pracowałam do późna przy komputerze, ale miło było wpaść do Was jeszcze przed snem :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Witaj MONIU .Piękne opisy ,uśmiałam się ,jesteś niesamowita i umiesz dopiąć swego .Gratuluję ci osiągnięcia celów .Działkę masz dość sporą ,wiele pracy w nią włożyłaś ,efekty już są ,ale jeszcze wiele przed tobą .Wiosną to pewnie ruszysz jak burza ,z nowymi planami i nasadzeniami .Szkoda tylko ,że ci twoi mili gości wyrządzają tyle szkód .
Czekam na nowe fotki ,do wiosny już nie daleko .Chętnie znów do ciebie zajrzę . :wink:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A to się jeszcze może zapytam odnośnie drzew i krzewów :)
Wszystkie masz bardzo ładne a posiadasz jakieś szczególne które
Ci się najbardziej podobają albo są rzadko spotykane :D :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Joluś - miło Cię poznać :D
Masz rację - czekam na wiosnę z wielka tęsknotą, a tymczasem dzisiejszej nocy zima nam powróciła :roll:
Dopadła mnie choroba kwiatkowa, w związku z czym kupiłam kilka roślinek na allegro. Mam nadzieję, że będą dobrej jakości, bo w ubiegłym roku róznie to było z tymi zakupami. Ogólnie rzecz biorąc najbardziej lubię kupować w pobliskich ogrodniczych, ale niestety tylko jeden póki co otwarty i na dodatek same świerki mają na razie w sprzedaży :? Jesienią kupiłam mnóstwo cebulowych kwiatów i na nie też czekam tutając nogami, bo po długiej zimie i szarych dniach każdy zielony listeczek cieszy :D :lol:
No dobrze, dość mojego gadulstwa, biegnę do Ciebie z rewizytą :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krzysiek86 pisze:A to się jeszcze może zapytam odnośnie drzew i krzewów :)
Wszystkie masz bardzo ładne a posiadasz jakieś szczególne które
Ci się najbardziej podobają albo są rzadko spotykane :D :lol: :lol: :lol: :lol:
Co do drzew - uwielbiam jodły kalifornijskie i mam ich 2 szt. Jest sporo świerczków i jedną jodłę kaukaską, 2 szt. świerka Hoopsi, kilka świerków serbskich, które posadziłam na tyłach działki, ale wszystkie jeszcze małe. Marzy mi się ładne liściaste drzewo, które mocno się ukorzenia i nie zwali się na dom w razie wichur :lol: Jakie polecicie? Osobiście kocham brzozy, ale grabienie lisci z brzozy to po prostu horror :roll: :roll: :roll: :roll: Może lipa?
Krzewy - najwięcej mam cisów, tuji danica i bukszpanów, bo z nich tworzę zielone obwódki i żywopłoty, ale są też inne, które lubię - jałowiec Arnold, Blue Carpet, świerk biały Conica, świerk Daisy White, cyprysik Variegata, chyba 4 krzewuszki Nana Variegata (uwielbiam je), krzewuszka Candida (moja ulubiona), pięciorniki, piwonia krzewiasta, wisienka piłkowana (jest śliczniusia, ale nie mam fotek), 2 perukowce, 3 budleje (każda inna), lilaki 2szt. Krasawica Moskwy, 1 szt. pełnego różowo-fioletowego bez nazwy, 1szt. ciemnofioletowego o grubych wiechach - również bez nazwy. Mniej więcej takie mam roślinki (pewnie o niektórych zapomniałam). Nie umiem wskazać wyjątkowo ulubionych - wszystkie kocham, bo tworzą cudowne kompozycje w swoim towarzystwie :D :D . Polubiłam nawet moje rosochate ogrodzenie, które otacza działkę od strony sadu :lol: :lol: :lol: :lol: Ja w ogóle jestem baaardzo roślinkowa, bo odziedziczyłam tę zarazę po tacie :wink:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

To masz pokaźną kolekcję która na pewno się zwiększy. Ja polecam z drzew na przykład klona zwyczajnego odmianę drummondii wspaniałe drzewo. Albo ładnie prezentuję się odmian royal red, polecam też tulipanowca bo ma piękne kwiaty, ambrowiec za to ma wspaniałe jesienne ubarwienie. Miłorząb ma wiele odmian a grujecznik pachnie piernikami albo cukierkami a najlepiej po deszczu jesienią :lol: :lol: :lol:
I tak mogę wymieniać masę drzew. :D Ale nie wiem jakie preferujesz i ile będą miały miejsca :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krzysiek86 pisze:To masz pokaźną kolekcję która na pewno się zwiększy. Ja polecam z drzew na przykład klona zwyczajnego odmianę drummondii wspaniałe drzewo. Albo ładnie prezentuję się odmian royal red, polecam też tulipanowca bo ma piękne kwiaty, ambrowiec za to ma wspaniałe jesienne ubarwienie. Miłorząb ma wiele odmian a grujecznik pachnie piernikami albo cukierkami a najlepiej po deszczu jesienią :lol: :lol: :lol:
I tak mogę wymieniać masę drzew. :D Ale nie wiem jakie preferujesz i ile będą miały miejsca :D
Ja potrzebuję drzewo, które wyrośnie w miarę wysokie, bo wtedy bedzie pasowało do domu (dom w stylu dworku). Nie znam za bardzo tych drzew, które wymieniasz, więc muszę poszukać fotek w necie :oops: Chyba, że masz jakieś na zdjęciach, to jeśli to nie kłopot to wrzuć, proszę :wink:
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Witaj Monia, tu Monia :wink:
Powiem wprost: sliczny ogrod, przepiekny, cudowny :shock:
Duzo pracy wlozylas i serca, co widac
Lubie historie typu: tak bylo, tak jest...
Zycze powodzenia!

P.S roze przepiekne!
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci, Moniu :D Pracy dużo, to prawda. W ogóle wkładam w ten ogród dużo więcej pracy niż ktokolwiek na normalnym terenie, ponieważ ten kamień doprowadza mnie czasami do obłędu :roll: Rośliny rosną dużo wolniej, a grunt słabo zatrzymuje wodę. Z kolei przed domem mam glinę i stoi tafla jeziora, bo nie chce sie wchłaniać :evil: Koszmar :? . Mimo wszystko nie poddaję sie, walczę kilofem i sadzę roślinki. To nic, że te same rosną o połowę wolniej niż u bratowej mojego męża, to nic :lol: :lol: Kiedyś będzie pięknie :D :wink: Takie są moje marzenia :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”