MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
markonix to nie ja zbudowałem ten domek tylko miasto ja go tylko ożywię swoimi kokonami 

Pozdrawiam zagiel
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ciekawe czy jest tam ktoś ( w mieście), kto zajmie się tym na serio? Czy to tylko taki kaprys jakiegoś urzędnika przed wyborami? Oby nie przyszpilili na tym domku jakiegoś plakatu wyborczego!
Pozdrawiam! Gienia.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiem , ale post poszedł , że dokładasz się do miejskich inwestycji

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 gru 2021, o 18:36
Gieni wystawka więcej warta dla zapylaczy jak ten cały piękny domek za miliony , jest na to kasa to trzeba wydać ,a może lepiej było by kupić kontener trzciny razem z kontenerem w tej cenie.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Widziałam ostatnio z bliska taki "kupny" hotel dla owadów, postawiony w zeszłym roku. Zajęte pojedyncze otwory nawiercone w pieńkach. Trzciny było w nim od groma, ale średnica rurek za mała dla murarek. Pewnie słono kosztował a efekt mizerny. Moje rogate chłopaki już latają po ogrodzie, dziewczyny jeszcze w kokonach. Ogrodowe jeszcze w lodówce. W tym tygodniu doszły też trzmiele ziemne. Krokusy już powoli przekwitają ale zaczęły kwitnąć jagody kamczackie i miodunki, więc będą miały co jeść.
Dzisiaj chodząc po ogrodzie, wszędzie słyszałam bzyczenie i widziałam latające owady. Taki widok cieszy, szkoda tylko, że musiałam w "sposób sztuczny" sprowadzić owady do ogrodu. Jeszcze kilka lat temu było ich sporo, potem nagle znikły.
Dodam, że pochwaliłam się zakupem kokonów jednej pani z pracy. Tego samego dnia zamówiła kokony i poszła po trzcinę
Dzisiaj chodząc po ogrodzie, wszędzie słyszałam bzyczenie i widziałam latające owady. Taki widok cieszy, szkoda tylko, że musiałam w "sposób sztuczny" sprowadzić owady do ogrodu. Jeszcze kilka lat temu było ich sporo, potem nagle znikły.
Dodam, że pochwaliłam się zakupem kokonów jednej pani z pracy. Tego samego dnia zamówiła kokony i poszła po trzcinę

Pozdrawiam Lucyna
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Wiem o tym że rozleciały się pszczółki po mojej okolicy , lata sporo samców ale widziałem też samiczki , które gdzieś się zadomowiły i przygrzało im słoneczko , latają też samice trzmieli , ale ich nie sposób zaprosić do mnie.. 

-
Byłem w sobotę na działce u mnie latają samce rogatej samicy nie zobaczyłem ,ogrodowa śpi , trzmieli nie widziałem tylko sporo miodnej na kwitnącej wierzbie.
Pozdrawiam zagiel
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Można jeszcze kupić rurki, jak się murarki nie wygryzły?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Oczywiście, sam dokładam czasem w środku sezonu, jak kończą się wolne miejsca.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Kontakt:
Sory, nie zauważyłam co się napisało,
slownik mi przekłamał sens pytania.
Chodziło mi o łupanie rurek, wyciąganie kokonów o tej porze roku
Asia

Chodziło mi o łupanie rurek, wyciąganie kokonów o tej porze roku
Asia
-
Nigdy nie łupałem w marcu .Zawsze miałem już połupane i tylko wystawiałem kokony i rurki.Pogoda jest nietypowa rogata się wygryza ogrodowa jeszcze nie to jak masz ogrodową to można łupać tylko nie w domu bo za cieplo 

Pozdrawiam zagiel
-
- Kontakt:
Mam ogrodową. Zostało mi jeszcze trochę rurek , szkoda mi było i łupałam dzisiaj.
Mają już białe czubki , to pewnie nie długo
Będą się wygryzać
Łupałam na działce i schowałam je do lodówki na działce.
W sobotę je wystawię( muszę je przymocować sensownie) koło ulika z pozostałymi .
Asia
Mają już białe czubki , to pewnie nie długo
Będą się wygryzać
Łupałam na działce i schowałam je do lodówki na działce.
W sobotę je wystawię( muszę je przymocować sensownie) koło ulika z pozostałymi .
Asia
Też z wystawieniem czekam na słoneczne dni. Nawet rogata nie zaczęła się wygryzać. Chyba dlatego że całą zimę były w domku na działce.
Pójdą do ulików zabezpieczonych siatką. W tym roku po jednej warstwie w płaskich pojemnikach nad pakietami rurek, (po wygryzieniu dokładam rurek).
Trzmiela jeszcze w tym roku nie widziałem, natomiast w zeszłym tygodniu zaobserwowałem pierwszego rogacza na patrolu.
Wykopałem też przy wysiewie cebuli jakiegoś niemrawego ogrodnika lub ogrodniczkę. Gdy w ubiegłym roku pod koniec marca w podobnych okolicznościach i w tym samym miejscu obserwowałem wykopaną, niemrawo poruszającą się pszczółkę po minucie wylądował na niej chłopak.
Niedawno wrony albo sroki rozdziobały spróchniałą kłodę. Okazuje się że liczne otwory średnicy około 0,5cm w ziemi i starych kłodach to sprawka pszczół samotnych. Do niedawna uważałem, że te dziury robią mrówki.
Pójdą do ulików zabezpieczonych siatką. W tym roku po jednej warstwie w płaskich pojemnikach nad pakietami rurek, (po wygryzieniu dokładam rurek).
Trzmiela jeszcze w tym roku nie widziałem, natomiast w zeszłym tygodniu zaobserwowałem pierwszego rogacza na patrolu.
Wykopałem też przy wysiewie cebuli jakiegoś niemrawego ogrodnika lub ogrodniczkę. Gdy w ubiegłym roku pod koniec marca w podobnych okolicznościach i w tym samym miejscu obserwowałem wykopaną, niemrawo poruszającą się pszczółkę po minucie wylądował na niej chłopak.
Niedawno wrony albo sroki rozdziobały spróchniałą kłodę. Okazuje się że liczne otwory średnicy około 0,5cm w ziemi i starych kłodach to sprawka pszczół samotnych. Do niedawna uważałem, że te dziury robią mrówki.