Kati jaką mieszankę wysiewałaś? Taką zwyczajną ze sklepu?
Kaktusiki i sukulenciki Kati
Jeśli możemy to pomożemy
. Ostatnio robiłem takowy eksperyment z niezaprawianymi nasionami, właściwie zrobiłem ten eksperyment z Astrophytum, jest na moim temacie ten wysiew, ten ostatni, nie zaprawiałem nasion i specjalnie plastikowe przegródki między poletkami zamieniłem na drewniane patyczki do szaszłyków, cel był trafny, na patyczkach jeśli jest zbyt duża wilgotność rozwija się pleśń i stąd wiadomo precyzyjniej kiedy siewki poddać wietrzeniu, patyczki podobnie jak substrat wysychają i pleśń znika. To doświadczenie mojego autorstwa. Mogę powiedzieć, że żwirek przeciwdziała rozwojowi pleśni, jak na patyczkach pojawia się pleśń, to oznaka że za jakiś czas pojawi się na substracie jeśli nie odkryjemy siewek. Bardzo dobra sprawa. Tak na marginesie z moich obserwacji wynika, że metoda wysiewu ,,na żwirek" jest o wiele lepsza. Pozdrawiam.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy 
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basieńko, Darku dzięki wielkie.
Pewnie na tym nie koniec, bo pytania i problemy co krok to nowe. W miarę możliwości sama je rozwiązuję. Jak coś, to znowu do Was po pomoc przybiegnę.
Agii , próbuj swoich sił. Trzymam kciuki. Jeśli chodzi o substrat, to tak jak napisał Darek-jak najbardziej mineralny. Dużo kamyczków i żwirku. Do litopsów trochę zwietrzałej gliny lub potłuczonej cegły warto dodać do podstawowego podłoża
Pewnie na tym nie koniec, bo pytania i problemy co krok to nowe. W miarę możliwości sama je rozwiązuję. Jak coś, to znowu do Was po pomoc przybiegnę.
Agii , próbuj swoich sił. Trzymam kciuki. Jeśli chodzi o substrat, to tak jak napisał Darek-jak najbardziej mineralny. Dużo kamyczków i żwirku. Do litopsów trochę zwietrzałej gliny lub potłuczonej cegły warto dodać do podstawowego podłoża
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- kati-1976

Elu, Marynia również sle buziaczki dla Ciebie
Dziękuję za miłe słowa.Cieszy mnie ogromnie, że moje kolczaste wzbudziły Twoje zainteresowanie.
Oczywiście pokażę sieweczki. tylko do tego dojrzeję. Troszkę mi wstyd pokazywać te trzy kaktusiki na krzyż
Dziękuję za miłe słowa.Cieszy mnie ogromnie, że moje kolczaste wzbudziły Twoje zainteresowanie.
Oczywiście pokażę sieweczki. tylko do tego dojrzeję. Troszkę mi wstyd pokazywać te trzy kaktusiki na krzyż
Kasiu, nie do końca mineralny, warstwa żwirku powinna mieć 0,5-1 cm grubości, a pod nią powinien być substrat, w przypadku asterków była to mieszanka z ziemi liściowej, żwirku, wapienia, cegły, piasku i węgla drzewnego. Jak o czymś zapomniałem, to przepraszam
. Fachowiec wysiewa na ziemię dla pomidorów i jest oki
. Bez żwirku
. Pozdrawiam serdecznie.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy 
- kati-1976

Oczywiście Darku, to miałam na myśli - nie same minerały
Moje podłoze do siewek skaładało się z ziemi do kaktii, ziemi liściastej, piasku, potłuczonej cegły, odrobiny węgla, potłuczonego grysu. Na wierzch piasek, bo żwirku nie miałam
Moje podłoze do siewek skaładało się z ziemi do kaktii, ziemi liściastej, piasku, potłuczonej cegły, odrobiny węgla, potłuczonego grysu. Na wierzch piasek, bo żwirku nie miałam
- kati-1976

- kati-1976

Ależ Darku, one są przykryte
Zdjęłam pokrywkę tylko dla wymogów fotki