Tak wyglądała moja
sałatka z cukinii na zimę, cebuli, marchewki i zielonej pietruszki, z dodatkiem curry i zakonserwowana odrobiną octu
2 kg młodej cukinii - żółta lub zielona
około 500 g cebuli - 4 małe lub 3 większe
około 500 g marchewki - 4-5 średnich sztuk (można zastąpić ogórkami gruntowymi)
natka pietruszki
2 łyżki soli - do pokrojonej cukinii
Zalewa:
2 szklanki wody - 0,5 litra
1 szklanka octu spirytusowego 10 % - 250 ml
około 1/3 szklanki cukru - 80 g
łyżeczka przyprawy curry w proszku
Podana ilość składników jest na 8 słoików o pojemności 600 ml każdy.
Do szatkowania użyłam przystawki szatkującej do maszynki Zelmer. Po poszatkowaniu posoliłam, dosypałam curry i podlałam octem, wymieszałam. Miskę odstawiam w chłodniejsze miejsce naokoło dwie godziny, mieszając od czasu do czasu.
i zapakowałam do wyparzonych słoików. Proporcje mniej więcej, jak na stronie "Ania gotuje".
Sałatka zniknęła zbyt szybko. W tym roku zrobię więcej.
Zalewa wyszła z soku z cukinii i octu. Sama zalewa bardzo mi smakowała i jak mi odrobinę zostało po dopełnieniu słoików, to wypiłam
