MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.9
Bucik rozmiar 44 jak utnę rurkę na 20 cm to jeszcze mi 30 cm zostaje 

Pozdrawiam zagiel
-
Pozdrawiam zagiel
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Błonkówka z ździeblarzowatych, może to być szkodnik upraw ździeblarz pszeniczny https://insektarium.net/hymenoptera-2/c ... zieblarze/
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%B9dzieblarzowate
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%B9dzieblarzowate
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ciekawe, jakby pszczoły zagospodarowały taką rurkę gdyby kolanko było pośrodku? I odpadów byś nie miał

Do mnie już dotarła paka z rurkami, szybko- w poniedziałek zamówiłam i wczoraj kurier przytargał. Nawet nie śmierdzą stęchlizną, tylko wydaje mi się, że mają zbyt dużą średnicę . Chociaż pamiętam , chyba dwa lata temu takie właśnie rurki były preferowane przez moje pszczoły. Może to były takie co to przyzwyczajone są do salonów a nie do klitek.

Pozdrawiam! Gienia.
-
gienia1230 Wieszałem na tarasie pakiety z kolankiem w środku ale nie wszystkim gościom się podobały latające owady
Ale zrobiłem już 3 pakiety rurek bez kolanka i bardzo mało mam teraz odpadów za to łupania mam jeszcze sporo sama rogata na razie a gdzie do ogrodowej 

Pozdrawiam zagiel
-
Pozdrawiam zagiel
Ile rurek wystawiasz ?
Ja podobnie, jak w tym roku około 600. Na dwóch małych działkach po 2 ary miałem w czterech ulikach po 5 pęczków z około trzydziestoma rurkami w każdej. W maju latały przy nich takie chmary, że trudno było przejść.
Borówek przy murarkach zebrałem trochę więcej niż w poprzednich latach. Jagoda kamczacka w tym roku owocowała średnio. Spowodowane to było chyba kwietniowymi przymrozkami bo to samo było z wiśniami i porzeczkami.
Ja podobnie, jak w tym roku około 600. Na dwóch małych działkach po 2 ary miałem w czterech ulikach po 5 pęczków z około trzydziestoma rurkami w każdej. W maju latały przy nich takie chmary, że trudno było przejść.
Borówek przy murarkach zebrałem trochę więcej niż w poprzednich latach. Jagoda kamczacka w tym roku owocowała średnio. Spowodowane to było chyba kwietniowymi przymrozkami bo to samo było z wiśniami i porzeczkami.
-
Ja na przyszły sezon wystawiam mniej niż w tym roku bo ogarnąć ciężko, myślę że jeszcze z 4 pakieciki dozbieram do tych na zdjęciu i to już będzie wszystko . Co do zbiorów to borówka i i kamczatka się udała reszta to lipa pomarzła u mnie . Przypominam jak się chce mieć coraz więcej murarek to łupanie wszystkiego to podstawa

Pozdrawiam zagiel
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
Pozdrawiam zagiel
Wyłapujecie wiosną wlotki ?
W średnio co trzeciej rurce miałem po jednym lub dwa kokony zniszczone przez białe larwy o długości 2-3mm. Doczytałem, że jest to sprawka wlotki murarkowej.
Zdanie zaczerpnięte z https://www.dionp.pl/wlotka-murarkowa-c ... -samotnic/
Może się zdarzyć sytuacja taka, że wlotka murarkowa zniszczy do 30% komórek lęgowych murarki.
Założę na początku kwietnia pułapki z słodkim sokiem na wlotki, to może i wejdzie kilka matek szerszeni.
W sierpniu w pułapki przy dojrzewających winogronach wchodziła masa czarnych much (wielkości muchy domowej), sporo szerszeni, trochę os a nawet pojedyncze ćmy i motyle.

W średnio co trzeciej rurce miałem po jednym lub dwa kokony zniszczone przez białe larwy o długości 2-3mm. Doczytałem, że jest to sprawka wlotki murarkowej.
Zdanie zaczerpnięte z https://www.dionp.pl/wlotka-murarkowa-c ... -samotnic/
Może się zdarzyć sytuacja taka, że wlotka murarkowa zniszczy do 30% komórek lęgowych murarki.
Założę na początku kwietnia pułapki z słodkim sokiem na wlotki, to może i wejdzie kilka matek szerszeni.
W sierpniu w pułapki przy dojrzewających winogronach wchodziła masa czarnych much (wielkości muchy domowej), sporo szerszeni, trochę os a nawet pojedyncze ćmy i motyle.

-
- 200p
- Od: 11 cze 2018, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie rozumiem ludzi niszczących czyjeś życie dlatego tylko że im przeszkadzają .
-
- 200p
- Od: 11 cze 2018, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tyle lat hoduję owady zapylające i jeszcze nie widziałem żeby szerszeń atakował murarkę, a niektóre ćmy i motyle są pod ochroną, rozumiem wlotka to pasożyt.Nie powinieneś w ogóle wstawiać tego zdjęcia z potopionymi szerszeniami nieładnie to wygląda.