Po całym ogrodzie ale w niewielkich ilościach rosną mi zajączki. Pod dębami na trawniku zawsze królują gołąbki winne. nie zbieram ich - są dla ozdoby. Latem też wyrastają takie ciekawostki jak piaskowiec kasztanowaty. Też nie zbieram, pod ochroną

Gdzie kupiłeś grzybnię? Bo pełno tego na rynku a można wcisnąć wszystko - wszak jak nic nie urośnie to zwalić na "terroir", że za sucho, że nie właściwe pH, itd. Źródło grzybni, która realnie ruszyła to fajna sprawa.dziad_Jag pisze: ↑14 wrz 2021, o 23:27 Zaszczepiłem, bez większego przekonania, w moim "lesie" osaki ( czerwony koźlak jakby kto nie wiedział), rydze i zielone gąski. I oto w sobotę patrzę, a tu piękny osak chyba ze ćwierć kilo.![]()
Szczepienie grzybów ma niejaki sens, ale trzeba pamiętać, że różne grzyby mają różne wymagania środowiskowe. Zaszczepiłem osaki w brzeźniaku i to miało sens, bo te grzyby współżyją z brzozą, osiką, itp. Gdybym tam zaszczepił rydze - byłby guzik. Rydze preferują kwaśną ziemię i pewnie dlatego się ich nie doczekam.Zobaczymy co z gąską....Zaszczepione zostały w grubej warstwie piachu wydobytej z dołu pod szambo. Piach plus sosna...Może coś z tego będzie.
Maślaków mam "od metra", ale same się pojawiły; pewnie przybyły z sadzonkami sosny.