Już nie będę wspominał o siewkach rozplenic, które będę niedługo rozsadzał oraz będę wysiewał ostnice olbrzymią, w której się trochę zakochałem
 Już nie będę wspominał o siewkach rozplenic, które będę niedługo rozsadzał oraz będę wysiewał ostnice olbrzymią, w której się trochę zakochałem 
lojka 63, ale brak słów to też miły komentarz

Locutus, mam nadzieję, że w przyszłym roku lilii będzie więcej i będą jeszcze ładniejsze

cyma2704, bez planu też ogród może być ładny ale przydaje się często wizja, jak dana roślina będzie wyglądała za rok, dwa, pięć - bo w momencie sadzenia to rośliny są z reguły małe - a niektóre przecież potrafią naprawdę szybko rosnąć.
Cane corso to olbrzym
 Ale może przez to łatwiej go zmęczyć
 Ale może przez to łatwiej go zmęczyć  Moje po kilkukilometrowym spacerze trochę poleżą, pośpią, po czym wystarczy chcieć się z nimi pobawić to szczególnie Nyks zaczyna biegać jak szalona dookoła całego wybiegu (to jest jej forma zabawy takie bieganie), a Zuva biega za nią i na nią warczy (to jest jej forma zabawy, nie ma w tym agresji). I one nie patrzą wtedy po czym biegają, nic im nie przeszkadza
 Moje po kilkukilometrowym spacerze trochę poleżą, pośpią, po czym wystarczy chcieć się z nimi pobawić to szczególnie Nyks zaczyna biegać jak szalona dookoła całego wybiegu (to jest jej forma zabawy takie bieganie), a Zuva biega za nią i na nią warczy (to jest jej forma zabawy, nie ma w tym agresji). I one nie patrzą wtedy po czym biegają, nic im nie przeszkadza 
Czyli jednak podlewanie ma znaczenie dla jeżówek

A ta czerwona trawa (teraz jest już żółto-słomkowa bo już kwiatostany zaschły) to prawie na pewno kostrzewa 'Miedzianobrody' - lub miała nią być

Margo2, ta trawa to powinna być kostrzewa 'Miedzianobrody' a przynajmniej pod taką nazwa ja kupowałem

any57, większość lilii u mnie dobrze się czuje - choć zaskakująco część cierpi z powodu suszy oraz od tego roku wiem, że przymrozki potrafią część lilii uszkodzić. Ale przy takiej ilości i tak kwitną zjawiskowo. Część z nich mi się nawet nie podoba
 Są to najczęściej pomyłki sprzedażowe i dostałem coś, czego wcale nie zamawiałem
 Są to najczęściej pomyłki sprzedażowe i dostałem coś, czego wcale nie zamawiałem 
A rabata preriowa będzie jeszcze trochę powiększona, będzie się kończyła przy oczku wodnym, które może kiedyś powstanie

A tu kolejny fragment rabaty preriowej:

I z przodu widać jak szybko potrafi część roślin rosnąć. Ta niebiesko-srebrna roślina to bylica luizjańska 'Silver Queen', która była kupiona latem rok temu, 3 małe doniczki, i składała się z kilku pojedynczych pędów. Wiosną jej podziemne pędy zaczęły się rozchodzić na duże odległości, i teraz zajmuje sporą przestrzeń. Oczywiście mnie to nie zaskoczyło, ja przeznaczyłem dla niej sporo miejsca bo wiem jak ona się rozrasta. Ale jak ktoś tego nie przemyśli to taka bylica może mu zagłuszyć inne rośliny

Na zdjęciu powyżej widać też wysokie owso podobne coś
 To jest ostnica olbrzymia, która dla mnie jest naprawdę zjawiskowa. Jest kłosy są wysokie ale bardzo delikatne, nie przytłaczają innych roślin.
 To jest ostnica olbrzymia, która dla mnie jest naprawdę zjawiskowa. Jest kłosy są wysokie ale bardzo delikatne, nie przytłaczają innych roślin.Lilia (której nazwę musiałbym odszukać) na rabacie preriowej (a w tle ta wielka bylica):

Liatry kłosowe:

Tak wygląda kupowanie białych liatr
 To miały być wszystkie białe - ale już na etapie sadzenia ich rok temu po kolorze bulw widziałem, że wcale nie wszystkie będą białe. Ale zostawiłem je tak i nawet mi się to zestawienie podoba. Ogólnie siewek liatr na rabatach wokół mam jakieś tysiące
 To miały być wszystkie białe - ale już na etapie sadzenia ich rok temu po kolorze bulw widziałem, że wcale nie wszystkie będą białe. Ale zostawiłem je tak i nawet mi się to zestawienie podoba. Ogólnie siewek liatr na rabatach wokół mam jakieś tysiące  
 Czosnek 'Millenium':

Rozsiewałem nasiona tego czosnku ale wykiełkowało bardzo mało nasion, chyba tylko kilka - ale zawsze

Przegorzan:

Rozplenica perłowa:

Niestety jednoroczna choć przepiekna, na tej rabacie jest po prostu chwilowym wypełniaczem. To, czego tu jeszcze nie widać to tu rośnie lasek magnoliowy
 tu jest 8 magnolii z czego 7 to jakieś moje siewki (z prawej strony zdjęcia widać jedną z nich). Docelowo będzie tu półcień a nie pełne słońce jak teraz.
 tu jest 8 magnolii z czego 7 to jakieś moje siewki (z prawej strony zdjęcia widać jedną z nich). Docelowo będzie tu półcień a nie pełne słońce jak teraz.Ketmie zaczęły już kwitnąć jakiś czas temu ale jak zawsze najlepiej wyglądają podczas pochmurnych dni:

Ta druga to moja kilkuletnia już siewka.
To są chyba najbardziej jaskrawe rośliny w ogrodzie czyli koleus Blumego:

A tę czeremchę pokazywałem wiosną:

To jest czeremcha zwyczajna w odmianie 'Nowosibirskaja'. Młode liście ma zielone ale starsze robią się ciemnopurpurowe.
Dzikie kocanki piaskowe rosnące w ogrodzie:

To są 2 największe kępy ale jest ich więcej w całym ogrodzie.
Jakiś liliowiec:

Pomyłkowe lilie:

W zeszłym roku liczyłem na jaką odległość czuć ich zapach i doliczyłem się ponad 20 metrów. Ale w tym roku czasem je czuć na drugim końcu ogrodu czyli ponad 40 metrów

Jeżówka, którą z zebranych nasion wysiała moja mama:

Ma super kolor i obficie zakwitła.
I na koniec fragment rabaty iglastej:

Wiem, że ona wydaje się na razie dość pusta ale na ten moment staram się zrobić wyższe piętro roślin ale one muszą urosnąć
 Dodatkowo obsadzenie takiej rabaty to jest duży koszt więc kupuję naprawdę małe rośliny, które potrzebują czasu żeby dały efekt. Priorytetem dla rabat jest kora - bez ściółki z kory to ja mogę zapomnieć, że coś tam urośnie - a to jest dopiero koszt
 Dodatkowo obsadzenie takiej rabaty to jest duży koszt więc kupuję naprawdę małe rośliny, które potrzebują czasu żeby dały efekt. Priorytetem dla rabat jest kora - bez ściółki z kory to ja mogę zapomnieć, że coś tam urośnie - a to jest dopiero koszt  Dwa lata temu ta rabata wyglądała jak pustynia, nie było widać żadnych roślin. Prawie w środku zdjęcia widać 2 jaśniejsze cyprysiki Lawsona 'Summer Snow' - ja je kupiłem jako mini sadzonki po 4zł. Za nimi rośnie 5 jałowców kolumnowych, które miały z 10cm i kosztowały 2zł
 Dwa lata temu ta rabata wyglądała jak pustynia, nie było widać żadnych roślin. Prawie w środku zdjęcia widać 2 jaśniejsze cyprysiki Lawsona 'Summer Snow' - ja je kupiłem jako mini sadzonki po 4zł. Za nimi rośnie 5 jałowców kolumnowych, które miały z 10cm i kosztowały 2zł  2 lata wystarczyły aby te rośliny naprawdę ładnie wyrosły.
 2 lata wystarczyły aby te rośliny naprawdę ładnie wyrosły.

Niedługo większość ogrodów będzie zmieniać wygląd na preriowe.
  Niedługo większość ogrodów będzie zmieniać wygląd na preriowe.  Wysiewa się jak inne? Trochę się boję miliona siewek.
 Wysiewa się jak inne? Trochę się boję miliona siewek. nie miał roku, jak trafił do domu.
 nie miał roku, jak trafił do domu.

niewiarygodnie dużo
 niewiarygodnie dużo   
  )
 ) 

Już wszyscy obdarowani, więc wszystkie lądują w kompostowniku.
 Już wszyscy obdarowani, więc wszystkie lądują w kompostowniku.