Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Post »

Na początku przywiązałam zaszczepione pędy do kikuta podkładki.
Ale tak poszły w górę że dałam po paliku. Kikut podkładki już chyba można wyciąć. :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Farmer1111
50p
50p
Od: 1 gru 2020, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek
Co mogło być przyczyną słabego %przyjęć. Czy może być że soki mocno wypływały podczas szczepienia i zalewały zrazy a efekt mizerny wyszedł
Figiel01
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 sie 2022, o 10:28

Post »

Dziś założyłem oczka na kilku dziczkach rosnących dookoła starej śliwy. Jeden dziczek wyróżniał się od pozostałych. Do wysokości około metra posiadał kolce i drobne liście tak jak pozostałe, natomiast powyżej kolce zaczęły zanikać, a liście były podobne co na starej szlachetnej odmianie. I teraz mam pytanie czy jest szansa, że ten dziczek przejął cechy ze starego drzewa i będzie to odmiana szlachetna czy po prostu to nadal dziczek tylko o innych liściach?
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Jest to nadal "dziczek tylko o innych liściach" ;:303
Ma ma możliwości aby podkładka przejęła własności odmiany szczepionej i wypuściła taki "klon" od korzenia.
"Inne liście" to jedynie wrażenie,one są takie bo odmiana podkładki (pewno ałycza) walczy o przetrwanie i ładuje maksymalną ilość soków w ten konar, liście są wtedy większe , mniej kolców bo jest bardzo szybki wzrost tego pędu ale to tylko wrażenie, to nadal ta sama ałycza tylko z "turbo doładowaniem". ;:215
Witam, jestem Adam.
Figiel01
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za pomoc. Miałem nadzieję, że może coś z tego będzie ale człowiek tylko się łudził :roll: .
Miał ktoś problem ze słabym przyjmowaniem się oczek po okulizacji na przełomie lipiec-sierpień. Drugi rok już próbuję i na 70% oczek ogonek odpada jakoś po 2 tygodniach (tak ma być co nie?), po półtora miesiąca jak zdejmę bandaż okazuję się że rana się nie zagoiła i oczko zasycha. Okulizację zazwyczaj próbuję przeprowadzić gdy kora łatwo odchodzi i robię w literę T. Oczka zdejmuję z pędów jednorocznych. Do tej pory miejsce okulizacji obwiązywałem tylko dość mocno rafią i smarowałem pastą ogrodniczą. Wczoraj próbowałem okulizować śliwy i tym razem spróbowałem użyć folii i rafii, zobaczymy co z tego będzie 8-) .
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

FreGo pisze: 25 lip 2023, o 15:59 Jest to nadal "dziczek tylko o innych liściach" ;:303
Ma ma możliwości aby podkładka przejęła własności odmiany szczepionej i wypuściła taki "klon" od korzenia.
"Inne liście" to jedynie wrażenie,one są takie bo odmiana podkładki (pewno ałycza) walczy o przetrwanie i ładuje maksymalną ilość soków w ten konar, liście są wtedy większe , mniej kolców bo jest bardzo szybki wzrost tego pędu ale to tylko wrażenie, to nadal ta sama ałycza tylko z "turbo doładowaniem". ;:215
A ja się z tymi założeniami nie zgodzę.
Szczególnie właśnie w przypadku śliwy.

Ałycza daje odrosty głównie z szyjki korzeniowej, czyli bezpośrednio w okolicy pnia. Jeżeli "dziczki" pojawiają się dalej od pnia to jest kilka opcji:
Nie była to śliwa szczepiona, a szczególnie w przypadku węgierek dość popularna odroślówka i wyżej przy lepszym doświetleniu niektóre odrosty "szlachetnieją",
Lub, co bardziej prawdopodobne są to samosiewy śliwy z opadniętych owoców. Kolczaste, a w zasadzie cierniste pędy i małe liście są charakterystyczne dla roślin w fazie młodocianej a ich przechodzenie w fazę dorosłą czyli np. zdolność do kwitnienia i owocowania (u śliw dość wcześnie) można poznać po gładkich pędach i większych liściach.

Najłatwiej to sprawdzić wykopując rośliny.
Odroślówka będzie pod ziemią połączona z rośliną mateczną (poziomy korzeń z którego do góry idzie pęd).
Siewka będzie miała swój własny system korzeniowy, trochę podobny do drzewek ze szkółki.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Możesz się nie zgadzać, ale to świadczy jedynie o tym, że nie złapałeś kontekstu tego co pisałem. ;:224
Wyraźnie piszę, że mam na myśli drzewo szczepione. Oczywiście odrosty korzeniowe będą tożsame z drzewem matecznym nieszczepionym.
Dla Twojej informacji, siewki pozyskane z upadłych owoców nie powielają raczej cech owoców.
Dlatego min. drzewa się przeczepia a nie sadzi z nasion.Tylko takie rozmnażanie gwarantuje nam cechy pożądane.
Kolejna sprawa to moje doświadczenie życiowe kontra Twoje 'niezgadzanie się". ;:215
Otóż tak się składa, że mam w pracy spory żywopłot w którym lądują tysiące nasion z drzew roznoszone przez ptaki. Nasiona te potem kiełkują i rosną z nich drzewa. Sam kilka razy się prawie nabrałem właśnie na ałyczę! :tan Tym bardziej, że od samego żywopłotu 1m rośnie Renkloda Althana, którą sam tam posadziłem a szczepiona była właśnie na ałyczy przez mnie. Tak samo są pędy takie o jakie pyta kolega wcześniej w temacie. Powiem więcej, w tamtym roku wyskoczyły takie "szlachetne" odrosty jakieś 2m od tej Renklody i jakiś "złodziejaszek" ja szybko wykopał licząc że kradnie renklodę, liście miały te odrosty bardzo podobne ale nie ma szans aby tak spadły kiedykolwiek owoce tej śliwy. Tego jestem pewien. :tan
Dlatego jedyna opcja gdy możesz mieć rację a ja jej nie brałem pod uwagę, to odrosty korzeniowe od śliwy nieszczepionej wcale. Ale wówczas wszystkie odrosty korzeniowe były by identyczne i miały te same cechy. Zgodzę się na teorię, że wiele drzew w fazie "młodocianej" ma inny wygląd liścia, ma lub nie ma kolców itp. Jednak jest też wiele cech po których można bardzo prosto poznać czy to jest ałycza, czy inna odmiana np.po kolorze kory, po jej fakturze.
Podkreślam jeszcze raz- nie ma szans wg. mojej wiedzy aby z korzenia rośliny szczepionej wybiły odrosty odmiany szlachetnej która została zaszczepiona. Taki jest kontekst mojej wcześniejszej wypowiedzi. ;:215
Witam, jestem Adam.
Figiel01
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czego używacie do zabezpieczenia miejsc po szczepieniu/okulizacji? Teraz po miesiącu od okulizacji zdjąłem paski z folii stretchowej czarnej, zawinięte dodatkowo rafią. Okazało się, że pod folię prawdopodobnie dostała się woda i rozwinęła się pleśń.
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

Ja tylko folia owijam i wszystko jest ok. Co do maści to nie polecam stosować do okulizacji. Ważny jest termin i najlepiej podkladkę (o ile to małe drzewko) podlać kilka dni przed okulizacją.
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

Czy można jeszcze okulizować dziczki czy już za późno?
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

Tydzień temu jeszcze zakładałem oczka. Wygladają dobrze. Także działaj.
GMoore
100p
100p
Od: 5 lis 2022, o 15:41
Lokalizacja: Niż Środkowoeuropejski -> Niziny Środkowopolskie -> Nizina Śląska -> Równina Oleśnicka

Post »

Czy można jeszcze okulizować gruszę?
Chcę doszczepić do istniejącej gruszy dodatkową odmianę, Konferencję.
Miejsce akcji - dolnośląskie.
Farmer1111
50p
50p
Od: 1 gru 2020, o 10:54

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rok temu szczepiłem a na wiosne zakwitła antonówka
GMoore
100p
100p
Od: 5 lis 2022, o 15:41
Lokalizacja: Niż Środkowoeuropejski -> Niziny Środkowopolskie -> Nizina Śląska -> Równina Oleśnicka

Post »

Moje pierwsze szczepienie w życiu wykonane wczoraj.
Metody chałupnicze (nóż do tapet i paski folii z worka na śmieci).
Zobaczymy czy mam szczęście.
Figiel01
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam ponownie po przerwie. W końcu po dwóch latach prób i testowania różnych metod udało mi się coś zaszczepić z powodzeniem(przynajmniej tak mi się wydaje, zobaczymy jak to będzie wyglądać na wiosnę). Na zdjęciach akurat pokazane są oczka pobrane z 2 odmian śliw założone na ałyczy. Okulizacja była przeprowadzona około 20 sierpnia. Jedno z oczek puściło już z pąka(powinno puścić dopiero na wiosnę z tego co wyczytałem), drugie natomiast chyba się zrosło i nadal jest zielone. Do tej pory miałem problem z zasychaniem oczek, gdyż rana po szczepieniu nie chciała się goić. W tym roku zamiast samej rafii użyłem też zwykłej czarnej folii.
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”