Zakątki na Dębowym 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zakątki na Dębowym 4

Post »

marta64- Martuniu To prawda maj jest cudny wszędzie ale i czerwiec nam się rozkręca pięknie. Wszak to w czerwcu najwięcej róz, powojników kwitnie. Iryski też są. Może u mnie nie tak jeszcze dużo..Ale przecież jest jeszcze całe mnóstwo innych roślin.

Bardzo dziękuję za te cenne rady co do irysów. To może i swoje przesadzę ( po kwitnieniu ?) i dam im więcej miejsca w dalszych rabatach. Ja mam kilka i to też wcześniejsze, starsze odmiany. Nie wiedziałam, że falbaniaste takie kapryśne.
Nie nie doczytałam tego, A popatrz myślałam ,że mam lak. A to pszoniaki. To właśnie on jest już 3 rok i jest coraz szerszy. To w sumie fajnie, że mi nie zginie. No taką mam nadzieję, że nie zginie.
Hmm nie wąchałam mojego czy pachnie. Już przekwita ale jutro jak nie zapomnę to spróbuję go obwąchać ;:306
Dziękuję bardzo za te wszystkie informacje. Dla mnie ciekawe i cenne.
A dziękuję . Wernisaż był udany. Mam tylko takie zdjęcie z koleżankami na tle moich obrazów.
2 pierwsze od lewej to moje :)
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jarha- Halszko Z roku na rok cieszę się i ja piwoniowymi kwiatami. Mam kilka sadzonek czy też krzaczków. Niektóre jeszcze małe i w tym roku jeszcze mi nie zakwitną. Ta koralowa miała 1 kwiatek. ale jaki piękny. Na wiosnę ją przesadzałam. bo pod lasem szkoda było trzymać taką piękność.
Oj moje już tylko 2 rodki to katastrofa. 2 już mi wypadły i te pewnie też to czeka. Bryłę miały rozluźnioną. Może moja gleba im nie służy. Trochę nawozu im dałam .A może za mało takie dla nich.
To jeden , który zakwitł , ale jak widać kiepski stan. Dawałam im też jakiś nawóz przeciwko zżółknięciu liści dla rododendronów. Ale coś nie pomogło. Przy posadzeniu ich dałam trochę ziemi torfowej ale widocznie to za mało ??

Obrazek
Obrazek
Obrazek
I drugi...ten nawet nie zakwitł w tym roku

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH- Jadziu Kochana witaj wreszcie. A ja tyle myślałam już o tobie i się martwiłam. Cieszę się, ze już zaglądasz tutaj i piszesz.
Wernisaż był bardzo udany. Fajna impreza. Wprawdzie obrazy jeszcze w galerii wisza przez cały miesiac.
Wyzej pokazałam zdjecia z wernisażu i ten drugi obraz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bardzo ci Jadziu dziękuję za miłe słowa. Kwiecia u mnie nie brakuje. Nowy pigwowiec zawiązał owocki. Fajnie.
Pozdrawiam serdecznie i dużo zdrówka życzę ;:196 ;:167
I trochę kwiecia czerwcowego :) :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Ojej Aniu, przykro patrzyć na te biedaki :( A nie czytałaś porad tu na forum na temat przygotowania podłoża dla rododendronów? Zwłaszcza użytkownik Asprokol pisał dużo na temat podłoża. On zalecał sadzenie ich w samym kwaśnym torfie litewskim. Inni ogrodnicy sugerują mieszanie kwaśnego torfu z glebą rodzimą, korą przekompostowaną.
Przyznam, że ja wybrałam tę drugą opcję i dwa z trzech rodków mają się dobrze, tylko Nova Zembla ma objawy chlorozy.
Przejrzyj m. in. wątek viewtopic.php?t=3880
I ten viewtopic.php?t=21683
Tu znajdziesz dużo porad na ten temat. Może Ci się uda jakoś pomóc swoim rodkom. Powodzenia ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jarha- Halszko No przykro patrzeć i to jak przykro .Dałam im trochę ziemi torfowej i tyle. I to wszystko za mało chyba było.
Aż sobie wyguglowałąm ten torf litewski :roll:
Bardzo dziękuję za ten link i informacje.
Może wyjmę go i wymienię podłoże. A może gdzieś go też przesadzę i zmieniając podłoże.
Ale teraz brak czasu.I to musi poczekać minimum 2 tygodnie.
Ale coś spróbuję robić jeszcze z nimi. Dziękuję za te informacje. ;:196

Dużo żabć się u mnie namnożyło w ogrodzie :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazki włoskie w końcu mi zakwitły..2 kwiatkami. po 7 latach. Czyli doczekam się czerwonych koralików na jesieni ??
Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć Aniu nie wiem czy cię tym pocieszę ale u mnie rodki też dużo gorsze niż w tamtym roku kiedy to był jeden kwiat ,teraz liście podchorawe podżółknięte i popodgryzane z jednym kwiatkiem.Podejrzewam opuchlaka o tę złą robotę bo nawóz dostał albo suche dni mogły tez zaszkodzić tak że też go próbuje ratować powodzenia będzie lepiej. :wit
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję Aniu wernisażu ;:138 i współczuję rododendronom :(
Każdy narzeka na suszę, a jednak żaby u ciebie się mnożą :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Miło Cię widzieć uśmiechniętą ;:196 ;:63 takie spotkania w doborowym towarzystwie zawsze są mile.Kwiatów mnóstwo kwitnie u mnie raczej tylko róże zaczynają szaleć ,bo orliki już mają nasionka .Sporo roślin się wyzbyłam ,więc jest trochę mniej kolorów.Trudno zadowalam się tym co mam mogło być gorzej .Ja każdemu swojemu różanecznikowi dawałam mikoryzę pod korzenie dedykowaną tylko dla nich . Miłego tygodnia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lojka 63 Może moje rodki za mało tej kwaśnej ziemi mają. Szkodników nie zauważyłam.
Spróbuję je poratować jeszcze.
Moze nam się uda. :)
any57- Andrzeju A dziękuję bardzo, wernisaż był bardzo udany.
Oj, rododendrony są w opłakanym stanie. spróbuję je jeszcze poratować. a czy mi się uda...zobaczymy.
W sobotę u mnie prawie cały dzień popadało to ulga. Suszy na razie nie mam. a żabć się coś naplęgło. ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH- Jadziu A dziękuję ;:196 . wiesz, takie rzeczy jak malarstwo sprawia mi dużo radości. A wernisaż to wyjątkowe przeżycie i wydarzenie. Sama radość. :D
Umnie też orliki przekwitają, i dużo w nasionka już zawiązane.
A kwiecia, dużo, dużo. Fajnie, wszystko cieszy.
Może mniej zielsko, które rośnie jak głupie.
Widzisz jaka jestem do tyłu z tymi rododendronami. Hmm mikoryzę pod korzenie .muszę coś o tym poczytać. I wszystko masz z nimi już dobrze ?
Dziękuję i tobie miłego tygodnia życzę ;:196

Coraz więcej róż. coraz więcej ich kwitnie :)
Obrazek
LO na siatce z Gizelką
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Eden Rose wśród goździków brodatych . U mnie w domu kiedyś na te goździki mówili kamienne. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Anuś nie narzekam na moje Rh a one też nie protestują cudnie kwitną każdego roku ,prócz jednego Kali ten typek co drugi rok zakwita . Moje rosną już w zagęszczeniu i przede wszystkim to pijaki i wiecznie mają kaca :;230 Mnie doradziła mikoryzę jednak z forumek, która miała przecudne różaneczniki ,ale mieszkała w lesie to ziemia kwaśna, a może podsyp siarką ona porządnie zakwasza tylko gdzie taką siarkę kupić ja dostałam kiedyś trochę od koleżanki ,bo tego nie trzeba za wiele .Miłego tygodnia ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, z moim rododendronem dzieje się to samo, co z Twoim. Nigdy nie potrzebował dodatkowych zabiegów, a jest to bardzo stara odmiana, natomiast w tym roku stanowi obraz nędzy i rozpaczy. Z tym, że u mnie po mokrej zimie i przedwiośniu nastała wyjątkowo sucha wiosna. Pomyślałam, że poprzycinam łodygi i zobaczę, co dalej będzie. ;:218
Przepięknie kwitną Twoje różyczki, a jak dobrze im wśród goździków brodatych! ;:138 ;:138 Wspaniale się zaprzyjaźniły i stanowią fantastyczną kompozycję. ;:215 ;:303
Pięknie prezentują się maki wschodnie i niebieskie bodziszki. ;:333
U mnie zakwitły tylko różowe bodziszki, pewnie im za sucho, ;:131 a wodę muszę oszczędzać, by ratować warzywka. ;:108
Naparstnice u mnie też nieciekawe i jak na razie tylko dwie w pełni wypasione. :?

Twój drugi obraz też piękny i widać, że oba robią wrażenie na gościach wernisażu. ;:63 Gratuluję. ;:433 ;:433

Pozdrawiam cieplutko i dobrej pogody życząc, buziaki zostawiam. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

. Jadziu :wit dziękuję bardzo. Będę myśleć o tej mikroryzie . Siarka... Cóż będę pytać i szukać gdzie ją można dostać. Ile jej trzeba dać pod krzaczek ? Czy do samych korzeni ??
Pijaki, czyli co ?? Codziennie podlewać ?
Ile tej wody ? Może ja za mało je podlewam. Może też trzeba im lać wodę co drugi dzień ??
Oj , naprawdę jestem jakaś zielona w tym temacie. :roll:
. Lucynko Nie myślałam,że rododendrony są takie trudne i wybredne.
No cóż spróbuj je poratować. Może się uda.
Ja tez miałam mokrą zimę i mokra wiosnę to wówczas im wody nie brakowało.
Tak róże już mi dobrze rosną i kwitną. Miałam jakąś bidę to ją przesadziłam w inne miejsce i odżyła.
Tak goździki kamienne chyba dobrze komponują się z różnymi roślinami.
Kwitnien już coraz więcej. Cieszę ładniej.
Dziękuję, wenissz był udany.
Cieszę się że te moje obrazy i tobie się spodobały i innym osobom i na wernisażu.
Dziękuję i tobie Lucynko dobrego, słonecznego dalszego tygodnia. ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czas piwonii- cudny czas ;:167
Japońska piwonia Sarah Bernhardt
Piwonia jest prawdziwą księżniczką ogrodów, w Japonii zwana także ''kwiatem cesarza''. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold