Jerzy
Ekhm lepiej nie będę rozwija tematu ludzkiego obornika
Dodam jedynie skromnie ,że nasz orzech przy sławojce niebotycznie urósł przez ostatnie laty
Marysia /maska mówi ,że w tym granulowanym oborniku mogą być substancje szkodliwe , a dodaję też w warzywniku.
No niestety gołębiego , własnego nie mogę używać / jest obleśny i poza tym przyciąga robale/
Czasem robię z suchego gnojówkę. Zbyszek śmiało stosuje w ogrodzie ozdobnym.
A 'propos kradzieja ,dziad emeryt za pewne od lat kradnie ramki z uli i owoce z drzew.
Nie mamy sił do niego. Mieszka pewnie obok i rowerkiem sobie podjeżdża.
Tam jest wysepka wśród pół i z daleka widać ,czy auto stoi.
Właściciel niby pilnuje ,ale tak na prawdę to dzicz kompletna.
Trzeba by było namiot rozbić i kilka nocy pilnować ,ale by się zdziwił
Pogoda cudna ,ale w nocy Dzied Moroz.
Co noc przykrywam hortensje w donicach i chowam oliwkę.
Drżę o pomidory w szklarni ,trochę wyniosłam tam doniczek bo już w chalupie armagedon.
Nowa szklarnia jest w fazie szkieletu w dwóch miejscach przybetonowanego do trawnika
Kawałek , pod 4 pomidory skopany.
Zbyszek lata przy ulach .
W ogrodzie strasznie sucho i na serio trzeba zacząć podlewanie wężem.
Ajwaj

Czy się da zmontować ,czy będzie sikać z zaworu przy kranie.
Jak na razie nalewałam wężem do beczki w warzywniku.
Wczoraj mimo przeziębienia , nie zważając na to ,że trawa śliska od przymrozku zrobiłam ognicho na łące przy warzywniku. Trochę badyli poległo.
Ogólnie jest pięknie ,czereśnie i grusze kwitną / już zaczynają sypać / ,piękna ,soczysta zieleń na drzewach i krzewach.
W ogrodzie kwitną tulipany poprzeplatane skupiskami badyli /jeszcze nie spalonych/
Jak zwykle chodzę i oglądam tulipany Z. bo ma zawsze kolorowe jakieś ciekawe , a u mnie same białe.

Szachownica z działek.

Korony ze Stonki.

Tulipaniska i badyle. Na prawdę duże tulipany.

Juziowy.

Białe ,pełne ,cudnie pachnące na pół ogrodu narcyzy.

Szachownice kostkowane. Tylko nie widać ,bo białe

Wreszcie jakieś kolory. Niedobitki na rabacie pod gruszą.

Oooo i fioletowy nawet.

Trwały narcyz z Nieto w misie.
Miały być fotki kwitnących czereśni ,ale telefonik i kom. nie zawsze współpracują płynnie.