Bób cz.4
Re: Bób cz.4
A na kiedy przypadał Ci wtedy zbiór?
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zbiór mam koniec czerwca/początek lipca.
Najczęściej udaje mi się wysiać bób końcem lutego/początkiem marca, ale to we Wrocławiu. Przykrywam włókniną. W połowie lipca wyrywam już krzaczki, spulchniam ziemię i sadzę ogórki lub sieję fasolkę. Dużo też zależy od przebiegu pogody. Jak marzec zimny, a kwiecień suchy, to słabo to widzę bez zrobienia rozsad, nawet we Wrocławiu.
Najczęściej udaje mi się wysiać bób końcem lutego/początkiem marca, ale to we Wrocławiu. Przykrywam włókniną. W połowie lipca wyrywam już krzaczki, spulchniam ziemię i sadzę ogórki lub sieję fasolkę. Dużo też zależy od przebiegu pogody. Jak marzec zimny, a kwiecień suchy, to słabo to widzę bez zrobienia rozsad, nawet we Wrocławiu.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też za mną chodzi przyśpieszona uprawa bobu, tzn ogólnie taki jest plan już z jesieni, by na poletku dyniowym rósł bób i był kasowany w miare wzrostu pędów dyni.
Musze przypomnieć sobie jakie odmiany mam, by wybrać o najkrótszym okresie wegetacji.
Musze przypomnieć sobie jakie odmiany mam, by wybrać o najkrótszym okresie wegetacji.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Tak jak pisze Błażej na rynku jest sporo odmian bobu różniących się długością okresu wegetacji. Odmiany wczesne zbierane są po 75-80 dniach od wysiania, średnio wczesne po 80-90 dniach a średnio późne po 90-100 dniach. Różnica wynosi nawet miesiąc. Warto więc, jeżeli zależy nam na jak najwcześniejszym zbiorze postawić na wczesną odmianę. Przy uprawie z rozsady i sadzeniu wczesnej odmiany na początku IV można przyjąć, że zbiór zakończymy pod koniec czerwca. Mimo, że bób znosi spadki temperatury to sadzenie w marcu może być zawodne. Dużo zależy od tego jaki areał chcesz obsadzić i jakie warunki możesz zapewnić rozsadzie, czy masz możliwość, gdyby warunki były niesprzyjające, przetrzymania rozsady (wiąże się to z koniecznością przesadzenia do większych pierścieni/doniczek), czy będziesz osłaniać rośliny po wysadzeniu?
Co do poplonowej uprawy bobu to owszem jest ona możliwa ale plon jest zdecydowanie mniejszy (nawet o 50%), bez możliwości nawadniania nawet nie warto się bawić w uprawę poplonową. Bardzo wzrasta też ryzyko porażenia roślin przez patogeny (np. rdza). Na niewielkim areale amatorsko można próbować uprawiać po bobie wiele gatunków zwłaszcza z rozsady. Ja często, mimo, że nie jest to optymalne następstwo roślin uprawiam wczesną marchew lub fasolę. Można brukselkę,brokuły, cukinię lub ogórki z rozsady.
Co do poplonowej uprawy bobu to owszem jest ona możliwa ale plon jest zdecydowanie mniejszy (nawet o 50%), bez możliwości nawadniania nawet nie warto się bawić w uprawę poplonową. Bardzo wzrasta też ryzyko porażenia roślin przez patogeny (np. rdza). Na niewielkim areale amatorsko można próbować uprawiać po bobie wiele gatunków zwłaszcza z rozsady. Ja często, mimo, że nie jest to optymalne następstwo roślin uprawiam wczesną marchew lub fasolę. Można brukselkę,brokuły, cukinię lub ogórki z rozsady.

Dziękuję za odpowiedzi, zaczynam eksperymentarną rozsadę wczesnych bobów, zobaczymy co się wydarzy
natrętnie pytam o terminy zbiorów, bo po bobie chciałabym wsadzić ogórki, cukinie. Oczywiście też z rozsady, mam małe grzadeczki, muszę wycisnąć jak najwięcej. Bob lubi chłód, ale do jakich temperatur?
- Panna_be
- 100p
- Od: 15 sie 2020, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już jutro zabieram się za wysianie bobu na bardzo wczesny zbiór (rozsady). Nie mam zupełnie doświadczenia z bobem, ale trochę się nasłuchałam i naczytałam. Jedyna odmiana jaka była u nas w ogrodniczym, to Bartek, średnio-wczesna. Mam plan, żeby później na jego miejscu posadzić jarmuż na zbiór zimowy. Nie wiem czy dobrze się orientuje ale zniesie do -4°C ?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Siewki bobu wytrzymują przymrozki do -4°C. Starszy bób potrafi wytrzymać nawet do -6°C .
Gdy prognozowane są większe przymrozki, bób można przykryć agrowłókniną.
Na początku lutego wysiałem już bób na rozsadę. W pierwszej dekadzie marca będzie wysadzony na działce.

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Mirek19
- 1000p
Pozdrawiam, Mirek
- Panna_be
- 100p
- Od: 15 sie 2020, o 13:30
Dzięki za to zdjęcie, właśnie siałam tego samego dnia co Ty i wczoraj zastanawiałam się czy moje siewki nie są za bardzo wyciągniete- teraz widzę że są 
Ale też już rozsadę trzymam na dworze w dzień i dzisiaj miała powędrować do chłodniejszego pomieszczenia.

Myślicie, że warto pikować do większych doniczek, żeby trochę podratować sytuację, siać od nowa czy nie jest tak źle ?

Ale też już rozsadę trzymam na dworze w dzień i dzisiaj miała powędrować do chłodniejszego pomieszczenia.

Myślicie, że warto pikować do większych doniczek, żeby trochę podratować sytuację, siać od nowa czy nie jest tak źle ?

- Mirek19
- 1000p
Nie wiem w jakim regionie kraju mieszkasz ?
Możesz trzymać rozsadę na dworze przez 24h ?
Siewki wytrzymują przymrozki do minus 4 stopni Celsjusza. Starszy bób potrafi wytrzymać nawet minus 6 stopni Celsjusza.
W razie silniejszych przymrozków, można okryć agrowłókniną, lub rozsadę wstawić do domu
Ja do gruntu swój bób posadzę na początku marca. Liczę na wcześniejszy plon.

Możesz trzymać rozsadę na dworze przez 24h ?
Siewki wytrzymują przymrozki do minus 4 stopni Celsjusza. Starszy bób potrafi wytrzymać nawet minus 6 stopni Celsjusza.
W razie silniejszych przymrozków, można okryć agrowłókniną, lub rozsadę wstawić do domu

Ja do gruntu swój bób posadzę na początku marca. Liczę na wcześniejszy plon.

Bób można siać do gruntu co 2-3 tygodnie, aby mieć ciagłość zbiorów
Pozdrawiam, Mirek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lip 2012, o 21:58
Ja miałam w tamtym roku z 10 doniczek takich 8l. Szybko przesychał ale kwitł i owocował. Po kilka strąków było z krzaka. Nie zmieścił mi się, dlatego w donicach. Nie będę tego kontynuować, no ale się da.BronekTrzmiel pisze: ↑19 kwie 2022, o 13:37 Uprawia ktoś bób w doniczce? Bo ja właśnie w tym roku wysiałem odmianę "Bizon" (na początku marca) i ma już 35 cm. Czy trzeba używać drabinek, na co uważać i jak duży bób może urosnąć?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Anka
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 lip 2012, o 21:58
W ogóle w tym roku planuję sporo bobu, spodobał mi się. Jak na razie mam 12 odmian do przetestowania. W marcu pójdą do ziemi. W rozsadę nie będę się bawić bo za dużo tego a potrzebuję miejsce na papryki I pomidory. W tamtym roku się sprawdziło więc jak mi go nic nie zeżre to coś będzie 
Anka
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bób namoczony wczoraj. Dziś widać zaczątki kiełków. Jutro będe siał w kubeczki. W tym roku głównie będzie odmiana Aquadulce supersimonia. 

-
Wczoraj wieczorem do namoczenia powędrowały nasiona odmiany Buffalo (NOV 8140 BB).
25 II 2023 -nasionka powędrowały do wilgotnego perlitu.
25 II 2023 -nasionka powędrowały do wilgotnego perlitu.
-