Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

Witaj Lucynko u mnie pada i pada auto pod blokiem nie wyjedziemy mimo nowych opon zimowych przydałoby się założyć łańcuchy. Pomidorek ładny życzę aby udało się odnaleść odmianę bo warty mogłaś zrobić jeszcze zdjęcie w środku jak wyglądają komory to by pomogło. Pozdrawiam życzę udanego weekendu ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko pomidor apetyczny,ale nie wiem co za odmiana.Ja w przyszłym roku nie będę siała malinowych jakoś przestał mi się podobać ich smak.Jak już pisałam u nas zima na całego.
Miłego dnia. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Ani śniegu nie dosypało, ani słonko się nie pokazało.Taki ten mój grudzień byle jaki. Tylko mróz ma się dobrze.
Na szczęście cały dzień zagospodarowałam sobie tak, że nie miałam czasu zerkać w okna.

Alu - u Ciebie śniegu nadmiar, u mnie ciągle za mało. ;:131 Nie mniej i tak jestem szczęściarą, bo kołderka na rabatach leży, a są miejsca w Polsce, gdzie w ogóle śniegu nie ma, a mróz, owszem, jest. :D
Przekroiłam pomidora. Widzę, że już mogę wydłubać nasionka.Tak wygląda w przekroju:

Obrazekdarmowy hosting zdjec

Obrazek

Obrazek

Może Tobie uda się go rozpoznać. ;:218 Byłoby super. ;:303
Pozdrawiam cieplutko i życzę dobrego tygodnia. ;:3 ;:196

Danusiu - pomidory malinowe już od lat mi nie smakują i w ogóle ich nie uprawiam. ;:222 Pamiętam smak tych pomidorów jeszcze z domu rodzinnego. Były naprawdę pyszne. ;:215 Teraz tak je doskonalili, że zupełnie straciły nie tylko smak, ale i kolor, zupełnie nie przypominają nawet barwy malin. ;:222
Zimę masz naprawdę piękną, śnieżną, ;:138 nie to co u mnie.
Pozdrawiam cieplutko ;:3 , miłej niedzieli życzę ;:196 i proszę: uważaj na zaspy. ;:167

Przeglądam zdjęcia z działki i zastanawiam się, czy w nowym sezonie też będzie tak kolorowo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niech niedziela przyniesie Wam dużo radości. ;:4 ;:4
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko a jakie pomidory teraz uprawiasz?Jak się nazywają?
U nas zima jak na razie trwa i nie odpuszcza,niestety straszą deszczem.
Miłego wieczoru.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nareszcie doczekałam się słoneczka! Mróz i wiatr porządnie szczypały w uszy, ale słonko dało takiego kopa, że słonia mogłabym przenieść z miejsca na miejsce. Taką pogodę lubię i już żałuję, że od jutra zaczyna się odwilż.

Danusiu - najbardziej smakują nam pomidory paprykowe. ;:215 Uprawiam też Bawole serce, Pikador, Or Pera d'Abruzo i odmianę Bohun ze względu na wyjątkowo wczesne owocowanie. ;:303 W tym roku dorzucam odmianę NN od koleżanki, ponieważ zasmakował nam ten pomidorek z uwagi na to, że jest kwaskowy. ;:333
U nas zima jeszcze się trzyma, w nocy mieliśmy -11*, w dzień -7, ale dzisiejszej nocy ma już wzrosnąć do -2 stopni. a jutro słupek rtęci powędruje do +3*C Idzie odwilż, na szczęście nie będziemy pływać, bo śniegu nie nawaliło. :D
Trzymaj się cieplutko i zdrowiutko. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko a gdzie kupiłaś te pomidory oprócz bawolego serca?
Ja wolę pomidory słodsze.W tamtym roku siałam Malinowy smaczek dwa razy i nic nie wzeszło.
U nas śnieg topi się na potęgę.
Miłego wieczoru.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witaj, Danusiu ;:196
Nasiona pomidorów kupowałam w internetowym sklepie "Świat Kwiatów". Teraz mam już własne nasiona. ;:333
Po świętach wyciągnę karton z nasionami i jeśli będzie ich sporo, to się z Tobą podzielę. :D
Wszystkie mają raczej słodkawy smak, jednak na przeciery zdecydowanie bardziej odpowiadają mi kwaśne. ;:108

Śniegu u mnie już prawie nie ma, znowu robi się szaroburo i zapewne w takiej szacie przyjdzie mi spędzić święta. ;:223
Prawdopodobnie po świętach zima wróci, niech wraca. ;:303 Za to dzisiaj czytałam, że lato będzie jeszcze bardziej upalne niż tegoroczne. ;:oj Nie lubię lejącego się z nieba skwaru. ;:145

Trzymaj się, Kochana, zdrowo i wesoło. :lol: ;:196

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie! ;:4
Coraz trudniej mi się wyrobić, dlatego weszłam na Forum tylko po to, by życzyć wszystkim Przyjaciołom i Gościom spokojnych, zdrowych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia w rodzinnym gronie pełnym wzajemnego zrozumienia i prawdziwej miłości.

Obrazek
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

Lucynk jako podczytywaczka Twojego wątku życzę Ci wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia oraz rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie po świętach. ;:4
Nareszcie doczekałam się prawdziwie rodzinnych świąt, ;:303 choć już było blisko braku najmłodszej latorośli.
Teraz czekam kolejnego spotkania w rodzinnym, nieco okrojonym gronie w sylwestra. Jedna para wyjeżdża bawić się w innym miejscu Polski. Niech się bawią, póki mogą. ;:333
Jedyne, co w okresie świątecznym nie dopisało, to pogoda. :( Każdy dzień był szarobury, mokry, nieprzyjemny i taka aura nadal panuje. ;:oj Wprawdzie ze dwa razy pokazało się słoneczko, jednak na bardzo krótko, chmury szybko się z nim rozprawiły. ;:14

Podczytywaczko Aniu - miło mi ogromnie gościć Cię w moim wątku. ;:167
Serdecznie dziękuję za życzenia ;:196
Zapraszam do częstych odwiedzin. ;:180

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepięknie rozrosły Ci się tawułki! One najładniej wyglądają w większych łanach.
Powiadasz, że lato będzie jeszcze bardziej upalne niż ostatnie. Ło matko, jak ja to zniosę? A rośliny to już w ogóle może nam wysuszyć na amen ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko! ;:196 miło oglądać Twoją letnią działeczkę. Mało wchodzę i oglądam ostatnio ogrody forumowiczów, ale i mój ogród inaczej traktuję. Nic nie dokupuję po ostatnich wyczynach kiedy to kupione rośliny pół roku czekały na miejscówkę. Nie było to przez zaniedbanie tylko stare rośliny się rozrosły i na nowe miejsca brakło, a nie chciałam poszerzać upraw.
Cieszę się czytając o świętach w Twoim domu :D bo w moim też był komplet dzieci i wnuków. Już większość się rozjechała i jutro już dom będzie prawie pusty. Sylwester planuję, ale co z tego wyjdzie to się okaże już niedługo.
Pomidor przypomina mi pewnego mojego...a nazywam go czarnym. Jakbym się skupiła mocno to pewnie znalazłabym nazwę. Jest faktycznie pyszny, ale najlepszy uprawiany w gruncie ;:215
Pozdrawiam Was serdecznie życząc szampańskiego Sylwestra i cudownego Nowego Roku 2023 obfitującego w zdrowie i plony zarówno kwiatowe jak i warzywne. Do Siego Roku ;:cm ;:cm ;:1 ;:304

p.s. głaski dla Misi ;:167
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Lucynko po świętach.
Jeżeli będziesz miała parę nasionek to z góry dziękuję.
Pogoda u nas się popsuła,nie ma już śniegu. ;:124
Miłego wieczoru. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzisiaj słoneczko zaszczyciło mnie swoją obecnością. Co prawda tylko na półtorej godzinki, ale było pięknie. Zresztą pułap chmur był dość wysoki i porozrywany, a co za tym idzie, dzień weselszy, dużo jaśniejszy. Tylko śniegu brakuje i nieprędko się pokaże. Temperatury mają być dość wysokie. Oby tylko wegetacja nie ruszyła, do wiosny bowiem jeszcze daleko.

Wandziu - moje tawułki nie lubią dobrych warunków. ;:7 Gdy takie miały, nie przyrastały i zakwitały bardzo oszczędnie. ;:145 Zdenerwowały mnie i zostały wyrzucone za ogrodzenie, przed siatkę. Tam poczuły się jak w raju i tak zaczęły rosnąć, że muszę je ograniczać, bo zarosłyby alejkę, którą sąsiedzi docierają do swoich działek. :shock:
Takie prognozy na lato wyczytałam, jednak mam nadzieję, że nie będzie aż tak źle. ;:185 Długoterminowe na ogół się nie sprawdzają. ;:218

Obrazek

Marysiu - powiem Ci w tajemnicy, że będę miała podobny problem ze znalezieniem miejsca dla nowych nasadzeń, które czekają w tunelu. ;:306 Jedyna nadzieja w tym, że jak zawsze coś wypadnie po zimie, a dodatkowo zmniejszę ilość jednorocznych. ;:108
Po kilku latach doczekałam się wreszcie kompletu dzieci przy wigilijnym stole. ;:138 Po wieczerzy najstarsza para pojechała do Gdyni, bo tam mama synowej samotna jak kołek w płocie. :idea: Przyjadą znowu na sylwestrowe szaleństwa. :tan
Cieszę się, że i u Was gwarno było przy świątecznym stole ;:303 i życzę, by sylwester też zgromadził całą rodzinkę. ;:167
Misia wygłaskana, dziękuje mruczandem. ;:180 A Ty wymiziaj swojego młodego łobuziaka i jego starszą towarzyszkę. ;:168
Niech Wam Nowy Roczek przyniesie zdrowie i mnóstwo radości w domu, w rodzinie, w ogrodzie i pasiece. ;:167 ;:167

Obrazek

Danusiu - Jeszcze nie zajrzałam do nasionek, ale sądzę, że będę mogła się z Tobą podzielić. Nigdy nie zostawiam kilku sztuk, zawsze trochę na wyrost. ;:333
U mnie pogoda też bardziej jesienna niż zimowa, ;:222 tylko słoneczko trochę mi dzisiaj nastrój poprawiło.
Pozdrawiam cieplutko. ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko, piękne widoczki u Ciebie ;:138 Tawułki pod ogrodzeniem malowniczo się prezentują. Lubię je oglądać u innych w ogródkach, u mnie słabo się sprawdzają. Może to podobnie jak u Ciebie, złe dla nich miejsce wybrałam ? Podoba mi się Twoja hosta, taka ciemna i duża, kwiat jakby niski do tych wielkich liści ? Fajna, podoba mi się :D
Lucynko, niech ten zbliżający się Nowy Rok przyniesie wiele spokoju, spełnienia marzeń, życzliwości i nadziei na lepsze czasy. Szczęśliwego Nowego Roku! :wit
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”