Ogród nowicjuszki - justynaz

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

justynaz pisze: mój ogródek to na razie taka prowizorka troche, ale będę się starała Wam dorównać.
Nie wątpię w to, że nam dorównasz a nawet z czasem prześcigniesz.
justynaz pisze: Ta roślinka o którą pytasz to "Gorejący krzew Mojrzesza"- bardzo łatwa w utrzymaniu, wytrzymała u mnie mrozy dochodzące do -30, rozsadzam ją z nasion i mam już kilka. Nazwa roślinki bierze się stąd, że jak jest w pełnym słońcu wydziela jakiś olejek i można się nim poparzyć. Czy jest tak naprawdę nie wiem, bo nie miałam takiego przypadku. Czytałam o tym gdzieś. Polecam ją.

.
:
Dyptam / gorejący krzew Mojżesza naprawdę może poparzyć. Mnie się to kiedyś przysmażyło. Niebezpieczny jest w fazie gdy roślina przekwitła a torebki / gwiazdki/ nasienne są jeszcze zielone, niedojrzałe. Właśnie zrywając te piękne gwiazdki dla dekoracji dotykałam je gołymi rekami. Za kilka dni na przedramionach wystąpiły brunatne plamy. Nie wiedziałam skąd one pochodzą. Wyglądało to na tyle przerażająco, że pani z apteki ze strachem w oczach wysyłała mnie natychmiast do dermatologa. Ponieważ mnie to nie bolało to ciągle odkładałam wizytę u lekarza. Za kilka dni znowu zrywałam nasienniki dyptamu i wtedy pojawiły się następne plamy. I już wiedziałam od czego pochodzą. To była bardzo łagodna forma poparzenia. Bywają dużo poważniejsze. Znajomej córka,idąc w krótkich spodenkach otarła się o krzew. Potem miała na udach brzydkie i trudno gojące się pęcherze.
Przepraszam, za takie długie wywody, ale to ku przestrodze, zwłaszcza gdy ogród odwiedzają dzieci.

Justynko, trochę niedowidzam :wink: ale orliki piękne zobaczyłam. No i oczywiście róże a także azalie i pieris. :lol:
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To piękny kierunek wybrałaś taki na topie.
Jak przeczytałam ,że ostróżki były takie wysokie to się zdziwiłam, że żaden wiatr ich nie złamał. U mnie wiatry wiele kwiatów łamały szczególnie cierpiały mieczyki. Wysokie roślinki muszę palikować i przywiązywać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p
Od: 26 maja 2008, o 19:38

Post »

Witaj Justyno :D piękny ten Twój ogródek i wcale nie sprawia wrażenia małego.
Zdjęcia które dotąd pokazałaś sprawiaja wrażenie ze dysponujesz całkiem sporym metrażem.
Rośliny sprawiają wrażenie zadowolonych a Fafik też radośnie merda ogonkiem .
Jeśli pozwolisz będę tutaj częściej zagladała . Jak mam w zwyczaju przy pierwszej wizycie zawsze przychodzę z kwiatkiem , mam też coś specjalnego dla Ciebie :wink:

Obrazek
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Justynko piękny prezencik dostałaś od Joli

Mnie też zainteresował bardzo ten gorejący krzew,
bo jest rzeczywiście piękny
:roll: :roll: :roll: ...ale okazało się, że i niebezpieczny :twisted: :twisted: :twisted:
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Kontakt:

Post »

Krystyno dziękuje za odwiedziny i zapraszam oczywiście ponownie. Ciesze się, że podoba Ci się u mnie.

Dla Ciebie Dorotko znalazłam nawet zdjęcie mojej starej ostruszka, która miała wysokość drzewa, coś koło 3m.

Obrazek

Jolu dziękuje za prezent. Co to za roslinka? Pierwszy raz ją widze. Jak możesz napisz coś więcej o niej.

Elżbieto gorejący krzew mojrzesza u nas rośnie między różami, nikt się do niego nie zbliża dlatego nikomu krzywdy nie zrobił. Myślę, że można go posadzić w ogrodzie w miejscu niedostępnym bezpośrednio.
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Awatar użytkownika
szafir44
500p
500p
Od: 28 paź 2008, o 19:21

Post »

Justyno ładny ten Twój ogródek i kwiatuszki też,pokaż proszę więcej Twojego ogrodu.
Pozdrawiam, Małgorzata
Zapraszam.
justynaz
200p
200p
Kontakt:

Post »

Małgorzato na razie nie mam nic więcej do pokazania. Zostały mi zdjęcia okolicy i kilku roslinek. Okolice taka jaką widze z balkonu. Będę dodawac w miare możliwości. Zaraz na wiosne jak tylko coś się pojawi, zacznę robić zdjęcia.

Obrazek

Obrazek
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
justynaz
200p
200p
Kontakt:

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p
Od: 26 maja 2008, o 19:38

Post »

Justyno kwiatek który Tobie przyniosłam to goryczka siedmiodzielna łac. Gentiana septemfida var.lagodechiana to jedna z moich ulubionych roślin skalnych , kwitnie lipiec-sierpień ta odmiana jest małokłopotliwa i rośnie szybko, mam jeszcze 4 odmiany goryczek ale pozostałe są trudniejsze i bardziej kapryśne , maja różne pory kwitnienia maj, wrzesień.
Jeśli chcesz wiecej informacji to napisz, goryczek jest wiele odmian dla mnie jest to ulubony kwiat w kolorze blue.
Justynko zachwyciły mnie Toje ostróżki :roll: ale mutanty u ciebie rosną ,a które z nich należą do Twoich ulubionych :?:
Pozdrawiam Jola
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Bardzo tu ładnie u Ciebie ,tak swojsko.Masz piękne orliki ,akurat takiego koloru nie mam ,może się wiosna wymienimy...Czekam na wiecej zdjęć .... Szkoda ,że róże u mnie tak nie rosną .Widzę ,że jesteśmy nowicjuszkami w ogrodzie i w prowadzeniu swojego ogrodu :P

----------------------------------------------------------------------

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=16[/url]
justynaz
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jolu dziękuje za opis roślinki, bardzo chętnie widziała bym ją u siebie w ogrodzie jeśli taka możliwość wchodzi w grę. Mogę się za coś wymienić co by Cie interesowało, a ja bym tym dysponowała.

Ida nie ma problemu co do wymiany. Sprawdze czy nie mam więcej sadzonek, jak nie to sie tego podzieli i będzie. Przypomnij mi na wiosne gdybym zapomniała.[/b]
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
justynaz
200p
200p
Kontakt:

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Justyno :D Zapowiada się bardzo ładny ogród :) Jak zwykle szczególną uwagę zwróciłam na azalie i rododendrona.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Justynko jaką Ty masz wokół siebie piękną okolicę, pagóreczki, wzniesienia. Ty z drugiej strony Wisły i masz taki super teren, a u mnie totalna równina. Czy ziemię masz dobrą , bo u nas taka jałowa z piaskiem.
Dzisiaj dopiero otworzyło mi się zdjęcie ostróżki -giganta, ja jeszcze takiej ogromnej nigdy nie widziałam. Zaczęłaś tak skromnie , a u Ciebie zapowiada się ,że będziemy miał co oglądać i podglądać :lol: :lol:
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Justynko ja tylko porę Dorotki słowa :D
Zapowiada się w przyszłości piękny ogród,bardzo piękną masz okolicę u mnie też równina :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”