Wszystko o pomidorach cz. 17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 17

Post »

Nie jestem w temacie mocna ale ja dojrzałego pomidora kładę na talerz rozdrabniam widelcem lekko i wsadzam do sitka myję, nastepnie wykładam po raz kolejny na talerz stawiam w oknie i suszę jak beda suche czyste nasionka wkładam do pojemniczka np.po kremie do twarzy ale czysty, suchy i czekają grzecznie do siewu. Nie miałam problemu aby były słabe, chore.
Ale to mój sposób może nie idealny ale jak dla mnie skuteczny.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

anulab pisze:To taki betokson nawozowy ?
Był kiedyś też wątek o oprysku borasolem , który miał zapobiegać zrzucaniu kwiatów i ułatwiać
zapylanie . Ciekawe czy ktoś jeszcze stosuje borasol ?
Chyba ludzie pisali , że nasiona były małe jakby słabo wykształcone lub nie było ich wcale .
Czasami coś takiego mi się zdarzało , ale w moim odczuciu to nie miało nic wspólnego z opryskiem .
Pewności nie mam . Jeden owoc nie będzie miał nasion to następne powinny mieć . Takiego
przypadku , że zupełnie bez nasion wszystkie owoce nie miałam .
Bo kiedyś był preparat o nazwie betokson który "wmawiał" pomidorom, że są zapylone mimo tego, że nie by były. Dlatego pytam. Mój betokson jest nawozowy.

Tak sobie myślę nad analizą gleby. Bo walczę 4 sezon i mi te pomidory nie wychodzą. Posadziłem je na warzywniaku. Warzywa tam rosną od dziesiątek lat, a pomidory mam zawsze słabo plenne (po 4 na krzak, ale duże 700g) i z przebarwieniami jak by Magnezu brakowało. Czy wykonują gdzieś analizę gleby wysyłkowo ? U mnie w okolicy nie ma. Napisałem właśnie maila do poznańskiej stacji kontroli z zapytaniem czy można przesłać. Na alledrogo są oferty, ale takie za kilka stówek. Szukam coś tańszego. Orientuje się ktoś gdzie wykonam takie badanie wysyłkowo ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

alunia pisze:A ja z innej beczki. Kilkukrotnie natknęłam się, że pomidory ze swoich nasion są często chore bądź mutują. W jaki fachowy sposób przygotowujecie nasiona pomidorów w domu? Nabyłam od sąsiada kilka krzaczków gdzie owoce są pyszne i na przyszły rok chce zebrać i wysiać właśnie te pomidory.
Mógłby ktoś napisać, krok po kroku co i jak robi?
Jest watek o prawidłowym pozyskiwaniu nasion pomidorów. Nasiona raczej nie przenosza chorób grzybowych, jeśli już to choroby wirusowe i bakteryjne. Mutuja, a właściwie rozszczepiaja się odmiany nieustalone.
Pozdrawiam! Gienia.
macjola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 cze 2022, o 21:18

Post »

Rowerzysta pisze:Czy wykonują gdzieś analizę gleby wysyłkowo ? U mnie w okolicy nie ma. Napisałem właśnie maila do poznańskiej stacji kontroli z zapytaniem czy można przesłać. Na alledrogo są oferty, ale takie za kilka stówek. Szukam coś tańszego. Orientuje się ktoś gdzie wykonam takie badanie wysyłkowo ?
Okręgowa stacja chemiczno rolnicza
Wysyłka też działa. Do 70zł z wysyłką się zmieścisz.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit zawsze sieję i uprawiam Red Pear ,wielkoowcowy. Bardzo plenny , niezawodny ,nasiona mam swoje.
W tym roku mnie zawiódł, ale siałam go z kupnych nasion. Takie nasiona też dałam koleżance... u mnie i u niej kiepsko wiąże i dość późno zaczął wiązać owoce.
Czy te kupne pod nazwą Red Pear mogą być inną odmianą? Spotkał się już ktos z taka sytuacją? :(

Asia
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Asia nie pamiętam skąd miałam nasiona, ale właśnie tym się zraziłam do Red Pear- słabym wiązaniem.
U mnie niezawodna i od lat w stałym "repertuarze" jest Sakiewka Chudziak .... choć w tym roku jej zabrakło
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No popatrz , u mnie na prawdę z moich nasion były bardzo plenne. W przyszłym roku sieję swoje nasiona. Sakiewke chudziaka też miałam ,ale czy mam nasiona ...hm :roll:
Muszę sprawdzić
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Mam Red Pear chyba nawet jeszcze z tego forum i sieję własne, wiążą dość późno, ale na krzaku ponad 20 dużych sakiewek (chyba że sarny mi krzaki zjedzą wcześniej). Miałam z polskich nasion - masakra ;/ nie ta odmiana. Teraz mam jeszcze z Franchi - będę porównywać w tym roku z tymi moimi.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

a ,czyli trafiłam na te Polskie nasiona.... ;:131 ,no cóż ,tak to jest ,jak się nie docenia tego co się ma i szuka się czegoś lepszego ;:224
Alyaa daj znać jak wypadły te z Frenchi
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

W tym roku też pierwszy raz posiałam Red Pear (nasiona z Legutko), mam posadzone 7 krzaczków. Z wiązaniem różnie, dwa krzaczki na pierwszym piętrze miały staśmione kwiaty, po ich oberwaniu niewiele zostało :wink: Kilka innych wytworzyły grona chyba z 20 kwiatami :shock: Musiałam redukować.
Po waszych wpisach ciekawa jestem, czy to w ogóle Red Pear...
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Dodam jeszcze, że smak tez rózny. A o polskich koktajlowych Red Pear nie wspomnę, ogólnie mam wrażenie, że często w pl nasionach są jakieś randomowe... Miałam np pomidory f1 i każdy krzak inny, sąsiadka to samo... San Marzano to już całkiem - nasiałam 2 lata temu, a potem chyba z 3 rózne mi z nich wyszły :( I tyle przerobu... W tym roku też mam San Marzano sel. Redorta z Franchi. Zobaczymy jak będzie.
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Zastanawiam się dlaczego nasiona profesjonalne są zdecydowanie lepsze niż te w małych, amatorskich opakowaniach.
Do tej pory potwierdziło mi się to w przypadku ogórków i brokułów, a w tym roku pomidorów. Połowa szklarni czyli 22 sadzonki to nasiona amatorskie, druga połowa to profesjonalne (Grumira i Pink Impression). Różnica we wzroście i wigorze rzuca się od razu w oczy. Zobaczę dalej.
Pozdrawiam. Sławka
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bo to są selekcjonowane nasiona. Plantator musi mieć pewne nasiona, bo MiE może sobie pozwolić na straty tuż przy starcie upraw.
On z tego się utrzymuje, a my , amatorzy, hak nam cis nie wyjdzie, to ponarzekamy i przejdziemy do porządku dziennego
Ja już tez sporo nasion kupuje profesjonalnych. Takie odstępne ,
Ais
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w tym roku też po raz pierwszy mam Red Pear. I słabo wiąże mimo że ma dużo kwiatów. Na razie tylko 6 owoców na 3 piętrach. Ale to może moja wina a nie pomidora.
Mam pytanie- jakie stężenie nawozu wieloskładnikowego stosowac do oprysku?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Tak wygląda mój Red Pear:
Obrazek

Myślicie, że to ta odmiana?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”