Zwykle kupuję gotowy żurek w worku ale można samemu ukisić. 2-3 łyżki mąki żytniej zalewam przegotowaną letnią wodą, dodaję 3-4 ząbki czosnku i skórkę z razowego chleba (przyspiesza kiszenie żuru) i stawiam w ciepłym miejscu naokoło 5 dni. Najlepiej kisić w glinianym garnku.
~~~~~~~~~~
Parę suszonych grzybków namoczyć na noc.
~~~~~~~~~~
Do garnka z wodą wkładam warzywa: potartą marchew, pietruszkę, seler, cebulę, grzyby pokrojone i przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz pokrojoną na drobno kiełbaskę surową wędzoną ( na osobę ok.2 sztuki) i gotuję aż warzywa będą miękkie.
Jak już się ugotuje to dodaję ukiszony żur i gotuję jeszcze wszystko 5 minut.
Osobno podaję:
- ugotowane ziemniaki okraszone zrumienionym na patelni boczkiem wędzonym,
- ugotowane jajka,
- śmietanę
Zdjęcia nie wstawię bo i tak nie odda smaku tej przepysznej, pożywnej i rozgrzewającej zupy.

14. Pierogi z mąki razowej..
Robię je tak samo jak zwykłe ale dodaję mąkę razową.
Nadzienie:
250 g kaszy gryczanej,
1/2 kg pieczarek,
natka pietruszki,
ogórek kiszony
2 cebule
Kaszę gotuję, cebulkę podsmażam na maśle, ogórek kiszony kroję na bardzo drobno, natkę też drobniutko i wszystko razem mieszam.
Jak już robię pierogi to robię kilka gatunków i zamrażam a gdy podaję to też są do wyboru np. ruskie, te z kaszą gryczaną czy też ze szpinakiem i czosnkiem.
Sama sobie smaku narobiłam...chyba w sobotę zrobię takie pierożki.
