Kuchnia śląsko Halżbiytki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

13. Żurek śląski.

Zwykle kupuję gotowy żurek w worku ale można samemu ukisić. 2-3 łyżki mąki żytniej zalewam przegotowaną letnią wodą, dodaję 3-4 ząbki czosnku i skórkę z razowego chleba (przyspiesza kiszenie żuru) i stawiam w ciepłym miejscu naokoło 5 dni. Najlepiej kisić w glinianym garnku.
~~~~~~~~~~
Parę suszonych grzybków namoczyć na noc.
~~~~~~~~~~
Do garnka z wodą wkładam warzywa: potartą marchew, pietruszkę, seler, cebulę, grzyby pokrojone i przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz pokrojoną na drobno kiełbaskę surową wędzoną ( na osobę ok.2 sztuki) i gotuję aż warzywa będą miękkie.

Jak już się ugotuje to dodaję ukiszony żur i gotuję jeszcze wszystko 5 minut.

Osobno podaję:
- ugotowane ziemniaki okraszone zrumienionym na patelni boczkiem wędzonym,
- ugotowane jajka,
- śmietanę

Zdjęcia nie wstawię bo i tak nie odda smaku tej przepysznej, pożywnej i rozgrzewającej zupy. :wink:





14. Pierogi z mąki razowej..

Robię je tak samo jak zwykłe ale dodaję mąkę razową.

Nadzienie:
250 g kaszy gryczanej,
1/2 kg pieczarek,
natka pietruszki,
ogórek kiszony
2 cebule

Kaszę gotuję, cebulkę podsmażam na maśle, ogórek kiszony kroję na bardzo drobno, natkę też drobniutko i wszystko razem mieszam.


Jak już robię pierogi to robię kilka gatunków i zamrażam a gdy podaję to też są do wyboru np. ruskie, te z kaszą gryczaną czy też ze szpinakiem i czosnkiem.

Sama sobie smaku narobiłam...chyba w sobotę zrobię takie pierożki. ;:173
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3954
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Post »

Elu - bardzo się cieszę, że sernik smakował ;:1
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Ja jeszcze bardziej Justysiu. :D
Fajnie się tak wymieniać przepisami. :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Gabriela pisze:Elu, ja robię tylko z cukru i białek.
Po wyjęciu z pieca wychodzą na wierzch takie kropelki,
i to właśnie jest ta "rosa" :wink:

Gabrysiu kochana, robiłam Twój sernik na ubiegłą sobotę....wyszedł bardzo dobry ale ta "rosa" nie wyszła mi zbytnio bo zrobiła się taka gumowata powłoka i żadnych kropelek nie było.
Myślę, że do sernika byłaby lepsza polewa czekoladowa....muszę coś wymyślić. ;:173


A czy ktoś robił dżem pomarańczowy czekoladowy :?: Teraz jest sezon pomarańczowy więc może w zimie będziemy robić przetwory z pomarańczy :P . Znalazłam w necie przepis na taki dżem.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3954
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Post »

Elżbietko a mogłabyś napisać jak robisz ciasto na pierogi?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Justysiu wybacz....dopiero teraz miałam chwilkę i zajrzałam. :oops:

Już podaję:

15. Ciasto na pierogi.

40 dag mąki,
1 zółtko, płaska łyżeczka soli,
1 łyżka oleju np. słonecznikowego
i trochę wrzątku z czajnika

Mąkę przesiewam robię dołek na środku i po trochu leję wrzątek.....zbieram mąkę z brzegów i z wrzątkiem ugniatam.
Jak już ugniotę około połowy mąki to dodaję zółtko, olej i sól i ugniatam aż całą suchą mąkę wyrobię.
Wyrabiam dosyć szybko i wtedy ciasto jest miękkie i elastyczne.
Oczywiście stolnicę trzeba dosyć dobrze posypać mąką i na niej od razu wałkuję i na bieżąco wkładam przygotowany farsz, zaklejam i odkładam na bok tak zeby się pierożki nie dotykały.

Jak robię to z trzech porcji....część na już a reszta do zamrażarki.

Bywa też tak, ze robię duże pierogi i wtedy na jedna porcję przypadnie np. 5 sztuk. :wink:
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3954
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Post »

Dziękuję Elu ! Chciałam robić pierożki z kaszą gryczaną -więc na pewno w następnym tygodniu u mnie zagoszczą na stole :)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Przepraszam że się wtrące ale rosa wyjdzie tylko wtedy, kiedy będzie miała którędy wyjść... można jej pomóc nakłuwając patyczkiem :)

Elżbietko podziel się przepisem na pomarańczowo czekoladowy dżem
sama bym zrobiła :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Izuś tak po prostu ponakłuwać tą masę przed włożeniem do piekarnika?

Wrócę za jakieś dwie godzinki to podam przepis na dżem ...na razie. :P
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Elizabetka pisze:Izuś tak po prostu ponakłuwać tą masę przed włożeniem do piekarnika?

Wrócę za jakieś dwie godzinki to podam przepis na dżem ...na razie. :P
po upieczeniu :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

16. Dżem pomarańczowy z czekoladą.

1 kg pomarańczy+ 2 pomarańcze,
75 dkg cukru,
2 żelfixy,
25 dkg gorzkiej czekolady,
100 ml soku jabłkowego


Z kilograma pomarańczy wycisnąć sok i wyskrobać miąższ
a dwie pomarańcze sparzyć i pokroić na cienkie plasterki.
Sok, miąższ i plasterki pomarańczy włożyć do garnka, zalać sokiem
jabłkowym dodać cukier i żelfixy.

Gotować 3 minuty następnie dodać czekoladę i niech się rozpuści.
Zamieszać i od razu wkładać do wyparzonych słoików, zakręcić
następnie w przepisie pisze żeby odwrócić do góry dnem na 5minut
ale ja nie będę przewracać tylko owijnę słoiki w koc i pozostawię
aż do wystygnięcia zwykle na całą noc.

Przepisu jeszcze nie wypróbowałach ale teraz mam tydzień ferii więc ...... :P

Obiecuję wkleić fotki jak tylko zrobię. ;:177
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Kto ma ferie to ma :)

ale ja tez kupię jutro pomarańcze i spróbuje :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Wiesz Izabelko....zastanawiam się nad tą ilością cukru.
Przeważnie daję mniej jak jest w przepisie.....ale.... ta gorzka czekolada, no i te żelfixy też zakwaszają- sama nie wiem :?: . No nic będę jednak robić zgodnie z przepisem a jak będzie nie tak to następną partię zmodyfikuję.
:wink:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Post »

Dzisiaj zrobiłam dżem pomarańczowo-czekoladowy.
Na razie jest gorący ale w smaku na ciepło doskonały.
Dałam tyle cukru co w przepisie ale zamiast soku jabłkowego dałam mój ocet jabłkowy i 1 1/2 żelfixu (pozostałość z jesiennych przetworów).

:D :D :D
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

Elżbietko zaganiana jestem i nie miałam czasu być w sklepie... a M nie chcę kazac kupowac bo nie jestem pewna co mi kupi :)
Poczytam o Waszych wyrobach i nauczona dowiadczeniem (Waszym) zrobię :)
z uśmiechami Iza
u liski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”