Urszula, bardzo dziękuję. Zwyczajowo kosaćce pachną i to różnorodnie. Ale powiem szczerze, że nie chce mi się kłaść na ziemi, by powąchać te maluchy.
Bardzo stara odmiana, a mimo to wyróżnia się oliwkowym kolorem od innych:
'Green Spot' (Cook 1951)
'Mały Przyjaciel' (Piątek 2013)
Aniu, dziękuję. Oczywiście też dalie są u mnie kwiatem nr1 ale gdy kwitną kosaćce - zapominam o całym świecie! Są jeszcze bardziej kolorowe od dalii i łatwość ich kolekcjonowania polega właśnie na tym, że nie trzeba ich wykopywać.
'Yo-Yo' (Schreiner 1978)
Agnieszko, dziękuję. Pamiętam Jolę G. i też mam do dziś od niej rośliny
Tak, muszę się sprężyć z pokazywaniem niskich kosaćców, bo już zaczęły kwitnąć średniowysokie

Są wysokie temperatury i to przyspiesza kwitnienie kosaćców. Kwitną krócej ale ładniej, bo to przecież kwiaty pełnego słońca!
'Duma Jaźwinu' (Robert Piątek)
Sauromatum, mam dwa gatunki kamasji; granatowa kamasja Kusika kwitnie wcześniej, a Leichtlina właśnie teraz. Są tak poszukiwane we florystyce, że od razu zostały ścięte. W Belgii znalazłem dziko rosnące kamasje. Widok cudowny!
Mam nadzieję, że lista Twoich kosaćcowych chciejstw będzie się wydłużała
'Pumping Iron' (Black 1990)
'Jazz Matazz'
Miłko, Twoje "paćkania" zdobią naszą ścianę więc nie ustawaj. Ostatnio znajoma właśnie opowiadała mi o technice malowania akwarelą i było to bardzo zajmujące. Sam bym spróbował ale za dużo tych pasji więc wolę się nie wciągać do kolejnej, tylko szlifować to, co już zacząłem
'Forrest Sound' (Piątek 2012)
'Whydydi' (Blyth 2002)
Dzięki
Loki. Jeśli Cię nie znudzi taka monotematyczność u mnie, to zapraszam serdecznie! Barwinki to za przeproszeniem zapchajdziury u mnie. Za to kosaćce - majowa arystokracja wśród roślin! Pod koniec miesiąca będą konkurowały z piwoniami. Tych mam jednak znacznie mniej.
'Blue Hope'
I na koniec moja tegoroczna duma; w końcu utrafiłem z miejscówką dla chrzanu 'Variegata' o wybarwił się cudnie ale i utworzył piękną rozetę liści!