Pod warunkiem że nie są zapylane.Ja na taki luksus nie mogę sobie pozwolić gdyż owoce w ogóle by się nie zawiązały gdy przychodzą wyższe temperatury.A i tak na niewiele zdaje się zapylanie Betoksonem gdy jest powyżej 30* na zewnątrz.Tak straciłem 3,4 i cześć 5 w tym roku a i w ostatnich latach jest podobnie.A tendencja upalna w najbliższych będzie podobna jak nie wyższa.Takze nie jest to wszystko proste jak się wydaje.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
W tym roku i roślin mniej i troski mało im poświęciłem ze względu na operację. Na dodatek folia na tunelu już stara do wymiany i grad ją podziurawił w pewnym momencie sezonu.W przyszłym jak wszystko się mam nadzieję ułoży przyłoże się do kolegów bardziej.
Kuzyn Rozovego Tjulpana w zolto-pomaranczowo-malinowych odcieniach z owocowym posmakiem.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Oglądam zdjęcia tulipanów i żałuję że nie wysiałam pomidora Etual , nasiona
ukraińskie . Na zdjęciu na opakowaniu wygląda prawie tak samo . Co w opakowaniu
trudno przewidzieć . Bywają też miłe niespodzianki .
Pomidor Efemer , z ukraińskich nasion wyrosły dwa różne pomidory . Pierwszy , liść
ziemniaczany , niski , owoce typowo przerobowe . Za to drugi , odkrycie sezonu ,
liść zwykły , roślina wysoka , owoce średniej wielkości , równe , ładne , smaczne , bez
wad . Zjadany na bieżąco .
Buratino - odmiana o ciekawym kształcie owoców.
Jak dla mnie owoce smaczne. Z lekką nutą kwasowości ale dobrze
zrównoważoną. Moim zdaniem jeżeli ktoś ma miejsce to odmiana warta
do posadzenia dla urozmaicenia zbiorów.
Buratino w przekroju podłuższym.
Miąższ tak jak skórka o pomarańczowym odcieniu.
Giant of Orenburg - uprawiany przeze mnie w tym sezonie pod folią.
Pewnie dałby też radę w gruncie ale miałam tylko jeden krzak i trafiła mu
się placówka pod folią.
Owoce duże i było ich sporo na krzaku szczególnie na dwóch pierwszych gronach.
W rzeczywistości kolor bardziej czerwony niż różowy ale aparat w telefonie
postanowił pokazać po swojemu.
Giant of Orenburg - owoce duże i smaczne
Giant of Orenburg w przekroju - owoce mięsiste, ładnie wybarwione, miąższ marmurkowy.