Borówka amerykańska - 12 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 12 cz.

Post »

Co dolega tym krzakom. Sadzone na wiosnę -Duke i Spartan. Proszę się nie sugerować brakiem ściółki ale zgarnąłem ją podczas plewienia . Ziemia z lasu sosnowego.

Obrazek Obrazek
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

To mogą być wirusy ale także susza w glebie lub szkodniki i choroby korzeni. Zasolenie gleby przenawożenie. przesuszenie bryły korzeniowej. Ja już wiele takich wykopałem okazów co liście się robiły żółte i czerwone. Takie krzewy na wiosnę trzeba mocno przyciąć i jak nie zaczną rosnąć wykopać i kupić zdrowe sadzonki. Zdradzę mój patent jak mieć duże silne krzewy. Trzeba taką sadzonkę pierwszy rok lub dwa uprawiać w donicy 7-15 l wystarczy i co dwa dni w lecie podlewać deszczówką i nawozić nawozem rozpuszczanym co 2 tyg. Krzewy wysadzić w miejsce docelowe jak krzew przekroczy metr wysokości ma kilka pędów a cała doniczka jest przerośnięta korzeniami. Takie borówki trzeba ciąć raz lub dwa po sadzeniu. Owocowanie w drugim a jak sadzonka jest mała to w 3 roku po sadzeniu. Niedawno sadziłem taką 4 letnią własną sadzonkę i mam to nagrane i jeszcze to jak ją zrobić.
Insoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 maja 2021, o 13:03

Post »

Posiadam 4 krzewy borówki i dokupiłem jeszcze kilka sadzonek. Czy 10 krzewów różnych odmian to nie za dużo jak dla dwóch osób? Ile kg owoców uda się z nich uzyskać? Czy rzeczywiście można zebrać 6 kg z jednego krzewu? Odmiany: 2×chandler, 2×bluecrop, 2×duke, 2×darrow, 1×spartan, 1×toro.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze posadziłeś bo będziesz je miał 2 miesiące albo dłużej. I za to lubię borówkę bo jest całe lato a owoce są trwałe i nie gniją. Ja jeszcze mam borówki na krzewach w zamrażarce kilka kilo a w szafce zapas słoiczków dżemu. Nic się nie zmarnuje. Ja sadziłem od 2017 r. i te największe krzewy mają już 2-4 kg na oko bo nikt tego nie waży. Ale 6 kg jest jak najbardziej realne przy mocnych krzewach. Ale przy 10 krzewach zawsze coś pójdzie nie tak. Jak 7 z tych 10 się uda to będzie sukces. Wiem co pisze bo u mnie tak jest. Jedna piękna, duża a druga marniutka.
Insoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za odpowiedź. Ostatnio zadaje dużo pytań. Mam jeszcze jedno. Mam małą działkę na której ciężko znaleźć miejsce by coś posadzić. Od południowej strony działki mam wysoki żywopłot z tuj. Od maja do końca lipca borówki będą w miare dobrze oświetlone (6-8 godzin słońca) natomiast we wrześniu część z nich będzie niemal w całkowitym cieniu. Jak to może wpłynąć na ich wzrost? Niby będą miały słońce w okresie owocowania. Niestety lepszego stanowiska dla nich nie mam :(
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

We wrześniu kończy się już wegetacja i raczej zacienienie nie powinno odbić się na wzroście roślin.
Co do wcześniejszego pytania, czy nie za dużo krzewów. Ja nadmiar borówek rozdawałam sąsiadom. Zawsze można było liczyć na miły rewanż :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam kilka krzewów rosnących przy ścianie południowej. Mają słońce od 8-9 do 15-15.30. Rosną i owocują nawet lepiej niż te na otwartej przestrzeni. Mają cieplej również w zimie i nie przemarzają wcale. Mam też borówki, które rosną obok wiśni. Która daje lekki półcień przez większość dnia. Owocują normalnie ponieważ ta wiśnia nie jest gęsta i światło do tych krzewów dochodzi w wystarczającej ilości.
Insoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Toksyczność orzecha włoskiego

Post »

Mam na działce orzecha włoskiego. Mam zamiar go ściąć w tym roku na jesień. czy sąsiedztwo ściętego orzecha wpłynie na borówki? Jak długo w ziemi zalegać może juglon?
iwonka-amzi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 mar 2021, o 22:47

Post »

Dzień dobry,
2 borówki posadzone wiosną 2021, nawet miały kilka owoców. A teraz brązowieją im liście. Czy to normalne? Czego im brakuje?
Obrazek

Obrazek
jagusia111

Post »

A nie jest to przypadkiem efekt kilku zimnych nocy?
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też się przebarwiają ale nie wszystkie. Borówka teraz zawiązuje pąki kwiatowe. Warto jest sypnąć nawozu jesiennego z siarką. Można też powycinać ogniska chorób grzybowych. A ,że liście zaczynają się przebarwiać to nie należy się przejmować. Lepiej poszukać przyszłych owoców bo na wczesnych jak Duke już są pąki dobrze widoczne.
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27

Post »

U mnie na Duke też są wyraźne pąki. Na starszych odmianach są ledwo widoczne.
Insoman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zakupiłem niedawno sadzonki odmiany darrow. Moją uwage zwróciły czerwone opadające liście. Z tego co wiem jest to odmiana późno owocująca i we wrześniu jeszcze powinna mieć owoce. Tymczasem na początku września już gubi liście. Czy to normalne, czy coś nie tak z tymi sadzonkami. Dodam że wszystkie inne borówki są jeszcze zielone.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogą być kłopoty z tą borówką. Darrow jest wrażliwy na choroby grzybowe pędów. Będę go ciął na porzeczkę czarną wycinając najstarsze pędy u nasady. Pozwoli to trzymać patogeny grzybowe w ryzach. Mam nagraną chorą borówkę i można sobie zobaczyć jak to wygląda na pędach.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wertując producentów sadzonek borówki natknęłam się na wykaz terminu kwitnienia poszczególnych odmian. Teraz nie mogę tego znależć. Jest wykaz i jest w opisach pora dojrzewania, ale o porze kwitnienia ani słychu, ani dychu. Ma ktoś coś takiego pod ręką?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”