Familokowego sezon 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Clio1
50p
50p
Od: 20 kwie 2021, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego sezon 2020

Post »

Jadzia, mam na imię Sylwia. Miło mi, że mogę Cię poznać i gościć w Twoim ogrodzie.
U mnie... Sylwia
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu, czytam, że przeszłaś wstrętną coronę. Dobrze, że nie skończyło się szpitalem i przechorowałaś to w domu. Dbaj teraz o siebie podwójnie, bo organizm jest osłabiony.
Dobrze, że możesz przebywać w swoim ogródku i doglądać kwitnących kwiatów. Nie ma to jak świeże powietrze ;:108
Masz na pewno podgrzewany ogród, bo takich kwitnień i w takiej ilości to chyba nie widziałam u nikogo. Nawet różaneczniki zaczęły swój spektakl. Podziwiam piękny okaz Pameli Jackman ;:oj Niesamowity egzemplarz ;:224
Ślimorów i walki z nimi współczuję. Żerte to tałatajstwo niemożliwie, ale walczyć trzeba, bo inaczej zeżrą wszystko do ostatniego listeczka.
Dużo zdrówka Jadziu ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Jadziu witam i pozdrawiam serdecznie ;:167 ;:196
Cieszę się, że pogoda wczoraj dopisała i dostarczasz nam znowu porcję cudownych zdjęć ;:215 ale ślimaków nie zazdroszczę. U mnie w tym roku jeszcze tak dużo ich nie ma, a może im za zimno? Dzisiaj rano znowu dwa na minusie, ale zapowiada się piękny dzień. :tan
Lubię rododendrony i azalie i troszkę już tego mam, ale to wszystko młodzież ;:306
Na jesieni wycięłam dużego świerka, gdzie przy okazji zostały wyłamane dwie azalie i w to miejsce posadziłam kilka rododendronów królewskich, a w tył upchałam starego , który po zimie bardzo zmarniał, a szkoda było mi go wyrzucić ;:306
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, u Ciebie już róże i lilie kwitną, a u nas ciężko doczekać się wiosny :;230
Ale ta Pamela to już naprawdę kwitnie? Muszę takiego szybciora sobie posadzić. ;:215
Ślimaków w tym roku mam chyba najwięcej od początku inwazji ;:223 Poddałam się i sypnęłam granulki. Jeży nie widzę, a żaby i kosy niech uważają, niechby to dziadostwo wcześniej wyżarły. ;:14
Zdrówka i miłego słoneczka ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest cieplutko, ale wieje okropnie i po co ten wiatr, jak za chwilkę gleba będzie sucha, bo aż takiej ilości deszczu nie było .Trudno ważne ze słoneczko zaświeciło to i kwiatki Pamelki się otwarły,ale też zauważyłam pierwsze dwa pąki na Doktorku,ale już lekko oklejone lepką spadzią mszycową :heja tadammmmm.

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU no róże za chwilkę zakwitną :wink: no przy dobrej pogodzie pierwsze kwiatki za jakiś tydzień ,albo 2 :) Lilijkom jeszcze daleko do kwitnienia, ale wszystko przed nami :wink: Dzisiaj dzień bez ślimaka, bo cieplutko to schowały sie te gady wstrętne . Tobie również odwzajemniam życzonka ;:196 ;:196

Obrazek

Epimedium

Obrazek

HALINKO ;:196 ten różanecznik o którym pisałam w poprzednim poście ,że nie pamiętam nazwy to Nova Zembla mój upragniony, ale leniwy .Teraz chyba już zapamiętam tę nazwę :;230 Dzisiaj nawet się zastanawiałam ze zamiast tylu piwonii pod płotem które kwitną tak sobie posadzić w to miejsce różaneczniki czy azalie .Jednak potrzebowałabym gliny żeby wymieszać i zwiększyć pojemność wodną gleby. Może azalie dałoby sie jakoś uratować, bo one nie są aż takie słabe to mocne dziewczyny

Obrazek

Pastorały paprociowe.

Obrazek

DOROTKO też sie cieszę ze moja choroba nie skończyła się szpitalem bo nie wiadomo jakby było .Trzeba Bogu dziękować ze tylko tak to przeszłam .Najważniejsze, że można powiedzieć że doszłam do siebie ,chociaż to trochę trwało .Póki sił mi starczy będę walczyć ze ślimakami ,no chyba że znów jakaś przeciwność mnie dopadnie. To wtedy siła wyższa ;:131

Obrazek

Obrazek

Miłego popołudnia oczywiście wśród roślinek.

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jadziu centralne założyłaś w ogrodzie ;:oj moje powojniki dopiero pączki liściowe ledwo wypuszczaj a o różach mogę pomarzyć ;:145
Dopiero przebiśniegi przestały kwitnąć i tulipany zaczynają a u Ciebie ogród kwieciem kipi ;:138 Jak zawsze pięknie ;:167
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Jadziu u Ciebie chyba faktycznie podłączone jest centralne w ogrodzie,jak masz już kwitnące azalie, powojnik i róze w pąkach. ;:215 Wprawdzie widziałam już kwitnącą azalię u Wandzi, ale już taką kupiła w szkółce, a tam wszystko możliwe ;:306 Dziękuję za nazwę rododendrona, wszyscy go chwalą, mój reklamowany K.J. jeszcze nie doszedł.
Piękny klonik Garnet, mój jeszcze malutki ;:333
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapowiadał się piękny dzień ,a teraz już niebo zasnute chmurami ;:131 Ciekawe czy się przejaśni i będzie słoneczny dzień.Witam serdecznie miłych gości .

Obrazek

HALINKOmój różanecznik też już w podeszłym wieku ,ale zawsze wcześnie zakwita za chwilkę do niego dołączy Cunnigham White, a potem na końcu Kali i Catawbiense grandiflorum .Swojego Garneta przycinam każdej wiosny, bo wielkie drzewo mi nie pasuje ,ale jak na razie nie obraża sie na mnie za cięcie .Tobie również Halinko miłego dzionka oby słonecznego i dużo zdróweczka ;:196

Obrazek

Obrazek

MARYSIU no centralne na full włączyłam :;230 .Musisz sobie kupić takiego wczesnego powojnika, to też będziesz mieć wcześniej kwiatki .Na razie ta róża jest wcześniejsza od Maigolda w ubiegłym roku też tak było ,bo łodyga przypięta do muru ,ale na górnych partiach na razie tylko zieleń

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, do mnie też słonko zajrzało świtkiem, ale chyba wczoraj za długo świeciło, to schowało się za chmury odespać. ;:306 wiatr wieje zimny, a miało być 20 stopni!
Ale jak w Tatrach śnieg, to czego się spodziewać, jak wieje od nich? ;:145
Odwiedziłam wczoraj najbliższą szkółkę w poszukiwaniu różanecznika Cheer, ale w tym roku nie mają żadnych wielkokwiatowych, za to obkupiłam się w kwasolubne maluchy :tan , a może kiedyś jeszcze wybiorę się gdzieś dalej. Cheer już kwitnie, a moim, pomijając ogólnie słabiutkie zapowiedzi kwiatów, jeszcze daleko do rozwinięcia pąków. ;:185
Czy Twój miłek na tych zielonych pędach już nie zamierza kwitnąć? Może go trzeba czymś podkarmić?
Mimo braku słońca, przyjemności ogrodowych ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Jadziu dobrze ,że już do zdrowia ;:167 wróciłaś , bo kto by Nam takie piękne zdjęcia owadów i nie tylko robił?
Byłam dziś na ogrodzie , nie za ciepło było , ale chwasty po deszczu rosną trochę zdjęć zrobiłam i wróciłam , bo od gór taki zimny powiew wiatru się zerwał , kiedy to będzie ciepło? ;:168
Clio1
50p
50p
Od: 20 kwie 2021, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu, dobrze, że nie trafiłaś do szpitala. Z tą chorobą nie ma żartów. Sama się o tym przekonałam. Wśród moich bliskich nie poczyniła spustoszenia, jednak wśród wielu znajomych było tragicznie. Ale lepiej o kwiatkach...u Ciebie to już pełnia wiosny. Moje powojniki to dopiero listeczki mają. O różach nawet nie piszę, bo to maluszki jeszcze. Trzymaj się ciepło i dbaj o siebie. Pozdrawiam Cię serdecznie.
U mnie... Sylwia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

U mnie wszystko śpi jeszcze , jedynie hortensje wypuszczają zielone listki.
Jadziu czy Szywerekia będzie odpowiednia na obrzeża?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie miłych gości .Niby dzisiaj słonecznie calutki dzień jednak mroźny wiatr nie pozwalał posiedzieć w ogródku .Wczoraj wieczorem trochę popadało wiec rano poszłam jak zwykle szukać napastników moich roślin .Jednak dziennie zbieranie daje efekty, a za siatką podsypałam im ziarenek to już tak tłumnie do mnie nie wchodzą ,tylko tam sie gromadzą.Musiałam coś zrobić bo by pożarły mi wszystkie rośliny a dzisiaj kupiłam sadzonki selerów i pora.Na razie nie sadzę, bo zimno i z pewnością oślizłe zaraz by je wyczaiły tak jak w ubiegłym roku.Życzę wszystkim zdróweczka i dużo ;:3 ;:196

Obrazek

Obrazek

JOASIU Szywerekia jest i płożąca tak jak floksiki oczywiście że się nadaje na obwódki i łatwą ją usunąć .Czemu u Ciebie wszystko tak się opóźnia i czytam że calutki tydzień deszcze.U mnie trochę podlało mogłoby dziennie tyle podlać .W tym roku jak dalej będzie taka pogoda rośliny będą rosnąć w altance w inspekcie ;:222 zamiast na rabatach

Obrazek

Obrazek

SYLWIO masz rację lepiej porozmawiać o roślinkach niż chorobach .Też wiem że lepiej ze w domu się wychorowałam i z dnia na dzień czuję sie lepiej .Dzisiaj nawet sama poszłam na zakupy, bo i z oddychaniem już dużo lepiej .Calutki czas piję herbatki ziołowe osładzane miodkiem z pędów sosnowych .Teraz gdy zacznie kwitnąć u mnie miodunka będę dodawała także do herbaty jej liście i kwiaty bo to inaczej płucnik i pomaga wyzbyć się śluzu i zanieczyszczeń z płuc ;:196

Obrazek

Obrazek

TERENIU wreszcie sie pokazałaś a już sie martwiłam co z Tobą .U mnie też wciąż docinam róże za każdym razem ja zachodzę do ogródka.Widzę jednak że zapodobało im się takie niskie cięcie, bo wypuściły sporo młodych odrostów.Chwasty też sobie szaleją to samo ślimaki ,jednak próbuję sobie ze wszystkim poradzić na bieżąco ;:196 zdróweczka

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU czego mam im podsypać bo nie mam pojęcia .Tak reszta łodyg bez pąków tylko te 4 zakwitły. Widzę ze spodobał Ci się ten różanecznik jak się za nim rozglądasz :) Jest śliczny gdy go kupowałam pisało ze ma wyrosnąć na 2m wysokości ,ale raczej u mnie tego nie osiągnie idzie bardziej na szerokość ,ale mnie to nie przeszkadza. Przeszkadza to raczej rosnącym obok azaliom na razie nie widzę u nich pąków ,ale czego się spodziewać jak wciąż zimno

Obrazek

Obrazek

Źyczę wszystkim spokojnej nocki i słonecznego dnia ;:3 ;:3

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, ja swojego miłka wiosennego podsypuję popiołem drzewnym i dolomitem, skorupki też dostaje, trochę dla wapnia, a trochę przed ślimakami, chociaż i niebieskie granulki sypię, bo ślimaki go uwielbiają ;:14 i trochę kwitnie, chociaż w ciasnocie i muszę go przesadzić koniecznie, bo zanosi się na remont murka, przy którym rośnie.
Dobrze smakuje herbata z miodunki? Zaparzasz żywcem liście i kwiatki, czy suszysz i w jakiej fazie to zbierać? Coś tam obiło mi się o uszy, że to zdrowotne zielsko, ale jakoś nie dociekałam, a mam jej mnóstwo. ;:oj
Czy nad jagodowcem kwitnie tegoroczny już orlik?
Cieplutkiego słoneczka ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARTUSIU ;:196 to nie orlik tylko miniaturowe Epimedium .Dzięki za wskazówki co do Miłka. Będę musiała wybrać trochę popiołu z grilowego pojemnika ,bo moi ludkowie palą drzewem.Wiesz ,ze jeszcze nigdy nie zauważyłam żeby uszkodziły go ślimaki myślałam że on dla nich niejadalny ;:224 No trochę popadało a teraz znów wyszło słonko .No to udanego dnia ,a u mamy dzisiaj śniegiem sypnęło dasz wiarę ;:202

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”