Ogródek ziołowy musi być
W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kokorycz - roślina z rodziny makowatych; miododajna bylina;najczęściej bulwiasta; kwiaty białe, żółte, czerwone lub fioletowe, z ostrogą, zebrane w szczytowe grono; w Polsce 5 gatunków, najpospolitsza kokorycz pusta (C. cava) o purpurowych kwiatach i pustych bulwach; wykorzystywana w medycynie ludowej.
kokorycz pusta

Kokorycz żółta

kokorycz pełna

kokorycz żółta

Kokoryczka - W Polsce 3 gatunki:
- kokoryczka okółkowa (Polygonatum verticillatum), o liściach w okółkach i drobnych, niepozornych kwiatach, głównie występująca w lasach górskich;
- kokoryczka wielokwiatowa (Polygonatum multiflorum), liście ustawione skrętolegle, kwiaty po kilka w pęczkach, zwisające, roślina leśna;
- kokoryczka wonna (Polygonatum odoratum), podobna do poprzedniej, ale kwiaty przeważnie ułożone pojedynczo, pachnące, rośnie w ciepłych lasach i zaroślach. Kokoryczki są często uprawiane jako rośliny ozdobne.

(Foto z netu)
kokorycz pusta
Kokorycz żółta
kokorycz pełna
kokorycz żółta

Kokoryczka - W Polsce 3 gatunki:
- kokoryczka okółkowa (Polygonatum verticillatum), o liściach w okółkach i drobnych, niepozornych kwiatach, głównie występująca w lasach górskich;
- kokoryczka wielokwiatowa (Polygonatum multiflorum), liście ustawione skrętolegle, kwiaty po kilka w pęczkach, zwisające, roślina leśna;
- kokoryczka wonna (Polygonatum odoratum), podobna do poprzedniej, ale kwiaty przeważnie ułożone pojedynczo, pachnące, rośnie w ciepłych lasach i zaroślach. Kokoryczki są często uprawiane jako rośliny ozdobne.

(Foto z netu)
- judyta

- Od: 10 lut 2008, o 14:08
No i proszę jaki przegląd przez kokoryczki i kokorycze zafundowała nam Halinka.
Są ładne, a najważniejsze, że chcą rosnąć w cienistych miejscach ogrodu.
Teraz jeszcze brakuje nam do zestawienia serduszek (może ktoś ma kępeczkę na zbyciu?:oops:
) i paproci, o hostach nie wspomnę.
Teraz jeszcze brakuje nam do zestawienia serduszek (może ktoś ma kępeczkę na zbyciu?:oops:
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- ElzbietaaG

- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Zyta

- Od: 21 maja 2008, o 21:38
- Kontakt:
Haluś ja jestem bardziej za zapachem ziół,,,Halina Kwak pisze:Joluś, bo ja w tym roku nastawiam się na rośliny zapachowe ... przede wszystkim ;-)
Ogródek ziołowy musi być![]()
![]()
Kubki węchu mam chyba lepiej rozwinięte niż kubki smakowe.
Po prosto nie wszystkie zioła które posiadam wykorzystuję do potraw.
Są aby zapach ich rozchodził się po mieszkaniu lub ogrodzie :P
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Halinko, fajne tematy u Ciebie.
Szarłaty urocze i chyba się na nie skuszę w tym roku. Na szczęście na kokorycze i kokoryczki skusić się nie muszę, bo już mam. Chyba, że gdzieś trafię na kokorycz pustą bądź pełną. Moja to kokorycz żółta (złocista). Ma tę przewagę nad pozostałymi, że ma listki ozdobne przez cały sezon i sama się rozsiewa. Ale jej kuzynki ładniej kwitną. Elżbieto, kokorycze są małe więc może by się u Ciebie zmieściły
Kokoryczka - sama piękność i wdzięk
Nadają ogrodowi baśniowego uroku.
A z roślin na miejsca cieniste, czy znacie kopytniki? Bardzo wdzięczna i niezmordowana roślinka zadarniająca.
Szarłaty urocze i chyba się na nie skuszę w tym roku. Na szczęście na kokorycze i kokoryczki skusić się nie muszę, bo już mam. Chyba, że gdzieś trafię na kokorycz pustą bądź pełną. Moja to kokorycz żółta (złocista). Ma tę przewagę nad pozostałymi, że ma listki ozdobne przez cały sezon i sama się rozsiewa. Ale jej kuzynki ładniej kwitną. Elżbieto, kokorycze są małe więc może by się u Ciebie zmieściły
Kokoryczka - sama piękność i wdzięk
A z roślin na miejsca cieniste, czy znacie kopytniki? Bardzo wdzięczna i niezmordowana roślinka zadarniająca.
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Asiu Kochana, cały czas zaglądam do Twojego wątku i bacznie będę czuwała kiedy pojawią się zdjęcia Twoich roślinek
Za chwilkę jeszcze raz przeglądnę Twój ogród i oglądnę te mięty w necie
Dorotko, czyli już trzeba rozglądać się za szarłatami, żeby w lutym wysiać. Jutro pójdę popytać do sklepów ogrodniczych
Dziękuję, że o tym przypomniałaś :P
Zeniu, sadzimy te śliczne mięty, niech cieszą nasze oczy i inne zmysły
Zyto, ja też bardziej byłam za zapachem ziół, niż za ich wyglądem. Te które mam są raczej przeciętnej urody. Te ozdobne, które na forum zobaczyłam zachwyciły mnie i już wiem, że muszę je mieć
Latem, jak jestem na działce, to parzę zioła: miętę i melisę oraz wcinam koper włoski, ale już jesienią, wiosna i zimą kupuje gotowe herbatki ziołowe
Jeszcze nie dojrzałam do zbierania ziół

Jolu, mam taką starą książkę z 1982 "ŚWIAT ROŚLIN" i tam też pisze gdzie jakie rośliny rosną. Przez pierwszych kilka lat, jak ją kupiłam, to na okrągło ją wertowałam i karteczkami zaznaczałam co kiedyś muszę kupić. I wiesz, że trochę karteczek już usunęłam, ale sporo jeszcze zostało
Irenko i Jacku, ale z Was szczęściarze, że macie kokorycze i kokoryczki w ogrodzie
Gdyby tak u Was więcej siewek było, to bardzo proszę o mnie pamiętać
Irenko, za chwilkę idę do Twojego ogrodu popodziwiać kokoryczki
Jacku, kokorycz żółta (złocista) to chyba jedna z ładniejszych, chociaż wszystkie są cudne :o Wyczytałam w googlach, że jest jeszcze czerwona ... ciekawa jestem jak wygląda. Będę jeszcze szukała jej zdjecia, jak znajdę, to wstawię
Jacku, kopytniki
, hmmm ... pierwszy raz słyszę, nooo i muszę zobaczyć co to za roślinka
Elu, posłuchaj dobrych rad Jacka i skuś się na te cudne roślinki. Warto zadbać, żeby nasz ogród był baśniowy, chociaż Twój i tak już jest baśniowo - egzotyczny :o

Za chwilkę jeszcze raz przeglądnę Twój ogród i oglądnę te mięty w necie
Dorotko, czyli już trzeba rozglądać się za szarłatami, żeby w lutym wysiać. Jutro pójdę popytać do sklepów ogrodniczych
Dziękuję, że o tym przypomniałaś :P
Zeniu, sadzimy te śliczne mięty, niech cieszą nasze oczy i inne zmysły
Zyto, ja też bardziej byłam za zapachem ziół, niż za ich wyglądem. Te które mam są raczej przeciętnej urody. Te ozdobne, które na forum zobaczyłam zachwyciły mnie i już wiem, że muszę je mieć
Latem, jak jestem na działce, to parzę zioła: miętę i melisę oraz wcinam koper włoski, ale już jesienią, wiosna i zimą kupuje gotowe herbatki ziołowe
Jolu, mam taką starą książkę z 1982 "ŚWIAT ROŚLIN" i tam też pisze gdzie jakie rośliny rosną. Przez pierwszych kilka lat, jak ją kupiłam, to na okrągło ją wertowałam i karteczkami zaznaczałam co kiedyś muszę kupić. I wiesz, że trochę karteczek już usunęłam, ale sporo jeszcze zostało
Irenko i Jacku, ale z Was szczęściarze, że macie kokorycze i kokoryczki w ogrodzie
Gdyby tak u Was więcej siewek było, to bardzo proszę o mnie pamiętać
Irenko, za chwilkę idę do Twojego ogrodu popodziwiać kokoryczki
Jacku, kokorycz żółta (złocista) to chyba jedna z ładniejszych, chociaż wszystkie są cudne :o Wyczytałam w googlach, że jest jeszcze czerwona ... ciekawa jestem jak wygląda. Będę jeszcze szukała jej zdjecia, jak znajdę, to wstawię
Jacku, kopytniki
Elu, posłuchaj dobrych rad Jacka i skuś się na te cudne roślinki. Warto zadbać, żeby nasz ogród był baśniowy, chociaż Twój i tak już jest baśniowo - egzotyczny :o