Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Janku, różnie bywa z narcyzami u mnie, ale są wieloletnie, niektóre już nawet kilkudziesięcioletnie. Z najstarszych, pozbieranych na wsi od znajomych, jedynie takie strzępiaste mi wyginęły, a żal, bo były od takiej "przyszywanej" babci. Potem kupowałam jak wpadły mi jakieś w oko, ale te nowsze mocno przerzedziła mi ciepła, deszczowa jesień z dnia na dzień zamieniła się w mroźną zimę. Zdarzyło mi się też posadzić dorodne cebule i po zimie zostały tylko dziury w ziemi.
Zasada jest taka, że jeśli kępa kwitnie pięknie, to trzeba ją rozsadzić i staram się tak robić. Wyjątkiem są pachnące "babcine", one chyba lubią rosnąć w ścisku bo po rozsadzeniu nie mogę doczekać się obfitego kwitnienia.

Lucynko, na szczęście jeszcze nie wszystkie narcyzy zakwitły ;:138 .Bardzo się spieszą, chyba dlatego, że gonią je tulipany. ;:306
Nad ciemiernikiem zastanawiam się, bo ciekawy kwiatek, ale czy sobie biedaczek poradzi w korzeniach już rozrośniętej "mamusi"? ;:174
Powtórzę kwiatuszkom Twoje pochwały ;:180
Pszczółka to moje wielkie osiągnięcie fotograficzne, bo jestem uczulona i boję się tych bzyczących okropnie, dlatego patrzę gdzie latają, a nie co widzi aparat ;:306
Dobrych życzeń nigdy dość, Wam również życzę działkowania w zdrowiu i słoneczku. ;:196

Wczoraj pięknie zaświeciło słoneczko od rana, aż tulipanki się rozszalały ;:138 , niestety w południe już dostały po nosie ulewą. ;:185

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zawilce też spojrzały słoneczku w twarz.

Obrazek

A pod żywopłotem pięknie kwitną fiołki i chwasty, nawet złoć znalazłam . ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Martusiu a co Ci siewka przeszkadza w smrodku kępy? Daj się jej rozrosnąć i wtedy podzielisz, a teraz możesz tylko zniszczyć ;:185 Ogród widzę bucha kwieciem w każdym zakątku! Tulipanki w pełnym rozkwicie a moje dalej skulone, pewnie słyszały o ochłodzeniu jakie idzie ;:65
Nazbierałaś dużo odmian żonkili i ciemierników, śliczne są ;:333
Pozdrawiam i życzę słoneczka ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

No, proszę! Tulipanki jak na zawołanie pokazały swoje piękne oblicza! ;:138
Fiołeczki zalotnie swymi oczkami mrugają, zawilce pełnymi buźkami śmieją się do słoneczka, bratki pozwalają podziwiać swoje małe kwiatuszki, a żółciutka złoć w przewidywaniu pogorszenia pogody stara się zastąpić słoneczny blask. ;:215 ;:63 ;:63

Mam nadzieję, że to już ostatnie takie załamanie pogody i po nim będzie już tylko coraz cieplej. ;:108
Trzymaj się cieplutko i zdrowo, Martusiu. ;:3 ;:3 ;:167 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś tulipany botaniczne pięknie Ci kwitną. Niebieskie zawilce cudne, czy są długowieczne?
W wątku tematycznym podglądnęłam Twoje łany narcyzów, przepiękne poletko. ;:oj U mnie też siedem lat nie przesadzane, pora się zmobilizować. ;:173
Pisałaś o ułudce, która odstrasza gryzonie, moich niestety nie. ;:174
U mnie po roku wyginęły siewki ciemiernika, które wsiały się w kępę. ;:222
Niech przymrozki nie wyrządzą szkód w ogrodzie i ciepło wreszcie do nas dotrze. ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Masz cudne kępy tulipanów i nawet juz rozkwitają fiołki ,zawilce greckie.Fajny kolor ciemiernika https://images92.fotosik.pl/494/28e81b22d54daf9dmed.jpg ten piegusek też śliczny i wijąca się fala hiacyntów ;:333 Zdróweczka Martusiu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Martuniu widać, że słonka u Ciebie nie brakowało, że wszytko tak pięknie zakwitło ;:215 a tu jedna chwila i dostają po swoich pięknych główkach jak nie deszczem to gradem ;:223 U mnie wczoraj w południe było to samo , tyle że dostały tymi lodowatymi kulkami;:oj ;:oj
Doczytałam, że ułudka odstrasza gryzonie. Czy ułudka i brunnera o zielonych liściach to jedno i to samo? :wink:
Pozdrawiam gorąco o miłego dnia ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Marysiu, wcale mi nie przeszkadza ta siewka, tylko boję się, że sobie nie poradzi i zginie, chociaż jeśli przetrwała parę lat do kwitnienia, to musi być silna :tan
Moje tulipany śpieszą się kwitnąć, jak i funkie i lilie wystawiając nosy na mróz ;:14 Chyba muszę zainstalować radio w ogrodzie, żeby słuchały prognoz, bo widzę, że nie mogę liczyć na ich naturalną intuicję.;:185 Narcyzy uwielbiam od zawsze, a ciemierniki coraz bardziej mnie kręcą przez to forum, gdzie nie spojrzysz, pojawia się jakiś cudny :roll:
Dużo ciepłego słoneczka, Marysiu ;:196

Lucynko, tulipanki wykorzystały jedyny moment na słoneczną kąpiel swoich wnętrz, bo zaraz musiały szybciutko zamykać się przed deszczem ;:145 Zawilce i złoć też nie lubią chmur i śmieją się tylko do słoneczka ;:174 , tylko fiołkom buźki się nie zamykają :tan
Nadziei na ciepłą wiosnę się trzymajmy ;:215 ;:196

Soniu, ;:180 Zawilce greckie mam od dawna, rozrastają się i sieją :tan , polecam! Kochają słońce wiosną, nie lubią zbyt mokrych miejsc i późnego sadzenia.
Narcyzy powinno się rozsadzać co 3-4 lata góra 5, ale teoria swoją drogą, a w praktyce różnie bywa :oops:
Te, które widziałaś, mam od znajomej, która wykopywała je każdego roku i sadziła jesienią. Kwiaty były dwa razy większe niż u mnie, dorównywały wielkością kielichom czerwonych tulipanów Darwina, które traktowała tak samo.
Zmartwiłaś mnie bardzo tym, że gryzonie ułudki się nie boją, pozostał mi jeszcze nostrzyk wieloletni, bo jednoroczny ominęły i lilie wyżarły ;:14
Soniu, ta siewka musi mieć kilka lat, skoro zakwitła, to może przetrwa?
Żadnych przymrozków i już tylko ciepła ;:196

Jadziu, to ciemiernik biały, tylko tak fajnie zmienia kolor przekwitając. Fiołki motylkowe w ogrodzie dopiero rosną w siłę, tylko tego pod żywopłotem przypiliło. ;:306
Jadziu, Tobie też dużo zdrówka życzę ;:196

Halinko, przedwczoraj był tylko deszcz, ale wczoraj burze szalały z wiatrem i gradem, na szczęście, niewielkim.
Ułudka to niziutka, rozłogowa bylinka. Taką wiadomość gdzieś wyczytałam, ale Sonia nie potwierdza jej właściwości odstraszających gryzonie. ;:185 Jednak jej maleńkie, niebieściutkie kwiatuszki są śliczne.
Miłego dnia ;:196

Ułudka

Obrazek

Obrazek

Tulipanki praestans, bardzo je lubię, choć często pokaxują same liście, w tym roku kwitną obficie.

Obrazek

I narcyzy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Narcyzy w bogatej gamie odmianowej prezentujesz ;:138 O teorii tak częstego przesadzania narcyzów pierwsze słyszę ;:oj W wiejskich ogródkach kwitły zawsze w jednym miejscu latami ,kto by ich tam tak często przesadzał...Nie znam teorii jakoby ułudka odstraszać miała gryzonie.Nie potwierdzam i nie zaprzeczam. :lol:
Miłego dnia Martusiu! ;:168

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Piękności odmianowe narcyzów mogę chociaż u Ciebie podziwiać u mnie ani tulipany ani narcyzy nie chcą sie mnożyć .Te które posadziłam jesienią też nie będą kwitnąć to samo z narcyzami .Tak fajnie przezimowały w altance, a gdy tylko poszły na rabaty już sie zbuntowały . ;:196 Miłego dzionka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Martusiu, piękną i bogatą kolekcję narcyzów podziwiam z zapartym tchem. ;:138 ;:138
U mnie coś im przeszkadza w rozmnażaniu, a ja z uporem maniaka każdej jesieni dosadzam i dosadzam, ;:108 co na niewiele się zdaje, bo i tak wiosną więcej ich nie ma. ;:223 W związku z tym cieszę się tymi, które są i najbliższej jesieni znowu będę sadziła. ;:306
Nie wiem, co tam u mnie na działce, bo grzeję stare kości w ciepłym mieszkanku i czekam na słoneczko i bezwietrzny dzień. Zapewne coś tam przybyło, ale cokolwiek to jest, musi na mnie poczekać. :lol:

Pozdrawiam cieplutko i dobrego weekendu życząc, ;:3 ;:3 buziaki zostawiam. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Martuniu czego to nie ma u Ciebie, same cudeńka :?: i to na dodatek w wielu odmianach ;:215 ;:215
Zastanawiam się czy Ty przypadkiem nie masz wykształcenia związanego z ogrodnictwem, bo mało tego , że znasz prawie wszystkie roślinki to zawsze podzielisz się dobrymi poradami ;:333
Pozdrawiam gorąco ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Pięknie sportretowałaś swoje kwiatki.Śliczne są,szkoda tylko,że tak krótko kwitną.
Zgromadziłaś sporą kolekcję narcyzów,zawilce greckie piękna kępa,tulipanki itd.itd.
Zawilce greckie zakwitły u mnie chyba dwoma kwiatkami i tak cud,że są.
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Cześć Martuś nie chce się wychodzić z twojego ogródka taka piękna wiosna u ciebie,ja obeszłam dom dookoła 2 razy i na górkę spacerkiem ale niewiele kwiecia jeszcze po prostu wiosennych u mnie nie dużo ale dobrze że w ogóle są. ;:173 Czekam na rozkwit tych drobnych białych narcyzów one pięknie pachną i kwitną jak żonkile już przekwitną.Tobie też dużo słoneczka. ;:138
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martusiu oglądając Twoje kwitnienia wiem już na pewno ze ja mieszkam na biegunie zimna. Coś tam zaczyna ale bardzo marnie. U Ciebie za to pięknie ;:167 tyle tulipanów ;:138 narcyzów ;:138 co jeden to piękniejszy, zawilce cudne ciemierniki ;:138 Piękna uczta dla oczu, pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto Twój ogród zaskakuje ilością kwitnień, jest pięknie. Zbiór odmian narcyzów imponujący, a jak długo one rosną u Ciebie. Ja muszę co trzy lata dosadzać nowe cebule, nie są długowieczne.
Ułudkę uwielbiam za delikatność i kolor kwiatów, takie maleństwo, a jak zachwyca.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”