PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 6 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 6 cz.

Post »

W stołówce już pustawo. Sikorki zaglądają od czasu do czasu, mazurki też niewiele korzystają. Kosy lekko ,,zagryzają'' ślimaczy kawior jabłkiem. W tym roku zimowało więcej kosów niż w poprzednich latach i do tego prawie nie korzystały z dożywiania. Przypiliło je tylko na czas zalegania grubej pokrywy śnieżnej. Kosy tutaj nauczyły się wykopywać z ziemi złoża jaj rudych ślimaków i jeśli tylko nie ma śniegu, to mają się w zimie bardzo dobrze. Pierwszy raz w zeszłym roku w zimie wypatrzyłam jak pani kosowa wykopała złoże jaj pod samym oknem domu i wcinała je z wielkim smakiem. Miałam okazję dokładnie się temu przyjrzeć.
Teraz modraszki zaczynają ostro jeść jabłka. Wczoraj było 6 sztuk na raz, czego nie udało się zobaczyć przez całą zimę. Jak się tylko któreś skuszą na budkę lęgową, jabłka będą dostawać aż do wylotu młodych. W zeszłym roku korzystały z takiego dożywiania bardzo chętnie i nawet karmiły jabłkami młode. Oczywiście podstawą było łowione w wielkich ilościach mięsko.
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kozula pisze:W zeszłym roku korzystały z takiego dożywiania bardzo chętnie i nawet karmiły jabłkami młode.
Bardzo cenna informacja, dziękuję :wit
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

U mnie nadal to samo stado: jery, grubodzioby, dzwońce, czyże. Ostatnio więcej sikor, zwłaszcza bogatek. Od tygodnia zauważyłam, że wszystkie karmidła są wymiecione do czysta już w połowie dnia, czyli ptaszyska żerują intensywniej niż czasie śniegów :?:
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Widać i u mnie większy ruch śmiejemy się, że z całego miasta zwołują na ucztę swoich przyjaciół ale to mnie właśnie cieszy. Sporo ostatnio wróbli a myślałam, że ich już nie ma.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dla dzwońców i czyży zaczyna się przednówek. Nasiona olch i brzóz już zjedzone, a te dwa gatunki to zawzięte jarosze. U nas musiał być urodzaj na nasiona drzew, bo w zimie zobaczyć dzwońca albo czyżyka w karmidle było trudno. Teraz zaczynają przylatywać pojedynczo jedne i drugie. Najszybsze naturalne karmienie dla nich to nasiona mniszka, tasznika, kurzyśladu i pewnie jeszcze kilku innych chwastów. W zeszłym roku mieliśmy pierwszy rok nie koszenia trawnika po wieloletniej przerwie. Na świeże nasiona zleciały się szczygły, dzwońce, czyże i zięby. Młody tasznik skubały ze smakiem sierpówki.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie też już ptaki poszły ' na swoje' i korzystają z tego co natura im zostawiła. Jeszcze sypię w karmink ale już widzę, że za dużo i nie przejadają. Resztki więc rzucam na dzikie tereny i o ile nie przeora mi tego pies to rosną rózne zboża na kolejny rok.

Z przyjemnością słucham jak cała działka świergoli. Zrobiliśmy dużą przycinkę w zlamanych drzewach i martwiłam się, że im usunęłam miejsca ale ptaszyny są dalej. Na iglaku ktoś tworzy gniazdo. Ciekawa jestem kto w tym roku. Mam wrażenie że to... mewy(?!).

Niestety nie wszyscy są zachwyceni i jeszcze się dobrze wiosna nie robi a już zaczynają się interwencje pt strącanie gniazd. Ostatnio zgarnialiśmy młodego gołębia z trawnika wytrąconego prawdopodobnie z gniazdem z balkonu, a teraz obserwuję pewien blok gdzie były gniazda jaskółek i jerzyków i nagle zniknęły... :evil:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z nadejsciem wiosny się dzieje coś pięknego. Zostawienie dzikich zakamarków to nie jest głupi pomysł, tak samo jak kilku wyższych drzew. Dopatrzyłam na mojej działce 6 (!!!!!) gniazd. Wszystkie drzewa są zamieszkałe, krzaki skrzeczą i ćwierkają. Dziś to się nawet bili. Chyba słowiki, taka chmara wyfrunęła i rzuciła się na jedego, który sobie skromniutko skubał jabłko i popijał wodę.
Sikory też dają popalić. Wyrzuciłam ostatnio sobie wkoło pigwy nasiona do rozsiania, a one przyleciały i mi to wszystko zżarły ;:306 okropne.
Ptaszyny nie gardzą też larwami chrabąszczy majowych. Po przekopaniu grządek im je wyciągam i kładę na płycie i zawsze ktoś jest.
Towarzyszy mi też sroka i sójka. Ta ostatnia jest niesamowita - naśladuje dźwięki. Ostatnio to był kot ( miauczała tak że całą rodziną szukaliśmy po dzialkach konającego kociaka) a teraz nasladowała wronowate. Normalnie gada. Świetna jest. Nagrałam ją i jak ogarnę wrzucanie filmów to pokażę bo to coś co warto zobaczyć.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Kilka fotek z tego sezonu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

U mnie dopiero od 2 tygodnie zszedł śnieg z rabatek. Krokusy zakwitły wszystkie na raz. Wróble od razu zjadły prawie wszystkie żółte, totalnie je podziobały, istne pobojowisko. A miał być taki piękny efekt barwny na święta. Dziwne jest to iż innych kolorów nie niszczą.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24

Post »

Mewa, piękne te Twoje zdjęcia. ;:180 Moje technicznie są dużo gorsze ale chcę pokazać jedno.
Na koniec sezonu pozostały u mnie tylko "moje" sikory czyli stali rezydenci. Reszta ptaszków odleciała za swoimi sprawami.
Wydaje mi się, że wszyscy rezydenci mają lekką nadwagę. Myślę, że zrzucą zbędne 1.5 grama już wkrótce :wink:

Obrazek
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

U mnie co dzień urządza koncert drozd śpiewak :D . Dzisiaj przyleciały bociany
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Sikorzanka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 gru 2018, o 15:58

Post »

Ta pogoda to jakieś nieporozumienie. Na zmianę albo leje, albo pada śnieg. Zimno aż kolana strzelają ;:161
Moja jadłodajnia nadal pęka w szwach. Był moment, że było cieplutko....naiwnie łudziłam się wtedy, że w końcu ta cała ferajna ptaszydeł pójdzie na swoje....Nic bardziej mylnego.
Zamiast obserwować zmniejszony ruch przy karmnikach to ja obserwuję coraz to nowe gatunki. Nagle pojawiły się zięby i czarnogłówki (albo ubogie, nie odróżniam ich), pan rudzik, którego podczas zimy widziałam może trzy razy, dziś jest codziennie. Co rusz nawiedza mnie zgraja szpaków. W jeden dzień z kawkami opitoliły 20 kul tłuszczowych...(obwiesiłam trzepak, bo tyle mi zostało i nie chciałam tego magazynować do przyszłej zimy).
Harmider niemiłosierny, non stop tylko awantury, bijatyki i od rana do wieczora darcie dziobów.
Z czterech budek wywieszonych w zeszłym roku zajęta tylko jedna, przez bogatki :heja
Reszta ptaszydeł ma chyba na mnie i moje budki wywalone ;:161
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie każda budka jaką wybudowaliśmy jest zamieszkała i to się aż biją. Któregoś roku tam wlazła popielica i zdetronizowała rodzinę sikorek i mieszkała rok, teraz znów mam tam kogoś innego.

Muszą chyba im pasować miejsca, bo służby powiesiły swoje i nie mieszkają tam.
A z ciekawostek to u nas też wieszają budki dla nietoperzy. Widzieliście może u siebie?

Szpaków w tym roku chyba bardzo dużo. Nie wiem czy wy też to obserwujecie? W tamtym roku nie widziałam ich aż tyle.
Awatar użytkownika
Sikorzanka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 gru 2018, o 15:58

Post »

Szczerze zazdraszczam ptasich mieszkańców. Moje towarzystwo tylko napycha brzuchy i ani myśli o własnym kącie. Trudno, jak im oferta mojej spółdzielni mieszkaniowej nie pasuje to niech mokną pod chmurką ;:14
Jeśli chodzi o mnie to mam tą wątpliwą przyjemność mieszkać w mieście, w którym włodarze uwielbiają kostkę brukową. Niewielkie parki, w których wystarczyłyby dwie ścieżki na krzyż są poprzecinane "kilometrami" wybrukowanych ścieżek. Wygląda to okropnie i wręcz tragikomicznie. Jest parę budek dla owadów i nic poza tym.
Ostatnio mało nie padłam z wrażenia....pod jednym z bloków na całej jego długości zalali betonem trawnik. Zamiast zieleni, ludzie mają beton pod oknami...Dosłownie zgroza...
I masz rację. W zeszłym roku szpaków jak na lekarstwo. Za to w tym dopisały. Ale to dobrze. Gdzieś czytałam (nie wiem ile w tym prawdy), że szpaki zjedzą najohydniejszego robala, takiego, którego inne ptaki nawet nie dotkną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”