Familokowego sezon 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego sezon 2020

Post »

Aż trudno się czyta, że te bezdomne dziady już wyłażą mimo zimy. Już sypałaś? No to znowu się zacznie, u mnie też są tępione.
To może trzeba podpowiedzieć tym Twoim ogrodowym skrzatom, że oprócz czyszczenia rabat muszą jeszcze pilnować ślimaków.
Dobrze wiem, że nie tak łatwo jest rozmnożyć clematisy. Zamówiłam Pamelkę, jednak.... Mam dla niej sporą donicę, powinna się mieć bezpiecznie. Ale jak Ci się uda z Pamelką to i tak o nią Cię poproszę, bo wiem, że wtedy jest superowa i mocna na 100%! ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam bardzo serdecznie miłych gości w ten sobotni chłodny dzień .Po mimo że słoneczko świeci to jednak nie jest to dzień do pracy no chyba ze ktoś ma taką potrzebę .Ja niestety sobie odpuszczam w takie dni zresztą niewiele mi pozostało do uprzątnięcia całego pozimowego bałaganu .Po mimo chłodu coraz więcej krokusowych główek pojawia si na powierzchni i powoli krokusowa łączka zaczyna być widoczna ;:167 Najgorzej potem gdy przekwitną to krokusowe szczypiorki robią nieład na rabacie wygląda wtedy na zapuszczoną. Niestety potem ścinam te szczypiorki o połowę, a czasem całkowicie.

Obrazek

Obrazek

BEATKO no nie wiem jakie to ślimaki były w każdym razie zaśluzowane były liście chryzantemy .Przydałyby sie takie skrzaty które by pilnowały ogródka przed tymi oślizłymi żarłokami Kurcze pamiętam ze Tosia wsadziła do wazonu z wodą łodygę powojnika i fajnie puścił korzenie. Po cieciu hortensji wzięłam parę patyczków Grandiflory do domu i widzę ze powoli puszcza korzonki i to też próba .Oczywiście słoik z wodą owinęłam podziurkowanym workiem

Obrazek

Obrazek

LODZIU masz rację sezon można uważać za otwarty.Przedwczoraj był nawet brzuchato- puchaty jegomość i posilał się pyłkiem pokazały się także pierwsze motylki .Gdzie nie gdzie widać jeszcze resztki tego śniegu szczególnie na wyższych roślinach i iglakach

Obrazek

Obrazek

DOROTKO oczywiście ze listki znajome przecież dopiero co kupiłaś te roślinkę ale również dostałaś sadzonki od milutkiej forumowej koleżanki To liście ciemiernika o bordowych kwiatach kępka pokaźna . Tam gdzie różanecznik to kwaśna rabata z Rh, azaliami , Klonikiem Garnet i Epimedium dosadziłam tam też wrzosy i paprocie, a z drugiej strony rosną róże Karolek Austinkowy, Gloria dei ,Gartenspass i marniutki Big purple z dwoma łodyżkami .Zresztą Gloria dei też ma tylko 2 patyczki reszta niestety ścięta jesienią 2019.Ledwie ją odratowałam i teraz musi nabrać ciałka . Kiedyś rosły tam języczki niestety ślimaki mi je wciąż atakowały i żadnej pociechy z nich nie było szczególnie z pomarańczowej .Dlatego postanowiłam poszerzyć te kwaśna rabatę i przesadziłam też azalię Princess Anna bo tam gdzie rosła wciąż się cofała w rozwoju zbyt sucho .Miałam ja posadzić trochę bardziej do przodu, ale spróbuję podnieść łodygi Rh. Dla Ciebie również udanego weekendu ;:196

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Grandiflora od Ciebie jest wspaniała! Czyli tamten Twój sposób na hortensję się bardzo powiódł. Zakwitła mi przecież już w następnym roku!
Ten czerwony liliowiec, który mam od Ciebie jako ostatni jest niesamowicie żywotny. To jedyny, który mi się aż tak rozrasta. Inne dość słabo przybierają w ilości. Jestem i nim zachwycona. Tak gdzieś czytałam, ze to te polskie odmiany tak szybko się rozrastają.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEATKO wiadomo co polskie to bardzo dobre i zdrowe ;:108 Mam więcej patyczków Grandiflory powsadzanych, ale w ogródku w donicy .Jedne sadzone jesienią dla Irenki widzę że fajnie przeżyły ,a reszta z wiosennego ciecia, jedne w donicy, inne w worku z torfem ,a jeszcze inne w wodzie .No sporo w tym roku ich nawsadzałam :;230 ,ale co sie ma marnować w pojemniku ECO Może komuś się przydadzą ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jadziu podziwiam Twój zapał do pracy w ogrodzie i troszkę zazdroszczę ,że masz już sporo zrobione.
U nas nadal ziemia zmarznięta, a teraz wróciła zima ... ponoć na krótko.
Ukorzenianie hortensji przerabiasz na wszystkie sposoby i ... jaki wniosek ?
Pytam bo ciekawi mnie który daje najlepsze rezultaty i niezbyt rozumiem - worek z torfem :)
Pewnie pamiętasz jak pytałam jesienią czy nadal ukorzeniasz coś metodą "gazetową"
Sporo różnych sadzonek zdrewniałych tak spędziło 2 miesiące na stychu a efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania.
Miłej niedzieli.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, to w tym roku wiosna u Ciebie dużo szybsza niż u mnie ;:63 Cytrynek latał, ale jakiś oszołomiony, bo nie przysiadł nawet na sekundę ;:124 , ale trzmiela jeszcze nie widziałam ;:oj Moje pierwiosnki też jeszcze nie pokazują kwiatów, nawet tego, co kwitł w grudniu nie namierzyłam.
Twoje krokusiki śliczne ;:167
Czy dla mnie jakiś patyczek Grandiflory się znajdzie? ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRYSIU na wnioski dopiero czekam, bo wszystkie hortensjowe patyczki wsadzane w tym samym czasie .Do tych w donicy nie zaglądałam również do tych w worku z torfem .Dałam z lenistwa do tego worka z torfem, bo nie chciało mi się wsypywać do następnej doniczki :;230 Te patyczki w wodzie które mam w domu mają sporo zaczątków korzeniowych, a jest to hortensja Pinky Winky której dotychczas nie udało mi się ukorzenić w normalny sposób wsadzając do ziemi. Niestety zaprzestałam ukorzeniania w gazetach, bo większość patyczków mi pleśniała.Możliwe ze na Twoim stryszku panują lepsze warunki niż te które ja im zapewniłam dla tego jesteś wielka ;:303 Może kiedyś wrócę do takiego ukorzeniania

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU oczywiście patyczki się ukorzeniają i jak będą gotowe to oczywiście nie jeden sie znajdzie .U mnie tylko pojedynczy pierwiosnek pokazał kwiatka reszta stoi w pogotowiu czekając na poprawę pogody

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj chłodno wieje lodowaty wiatr i główki kwiatków zamknięte po mimo że świeci ;:3 Życzę wszystkim udanej niedzieli ;:196 ;:196

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Jadziu. będę podglądać jak Twoje patyczki się mają.
Ja na jesień powkładałam patyczki hortensij ogrodowych do doniczek, przez zimę trzymałam w domku ogrodnika i widzę, że mają się dobrze.
Jestem ciekawa co mi pokażą.
A jak Twoje wyglądają.....puszczają coś zielonego?
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

U Ciebie to ani Ty, ani wiosna nie czekacie na oklaski, tylko wzięłyście się ostro do roboty. Początkiem marca mieć większość rabatek wysprzątanych? Wybacz, ale to nie jest normalne ;:306 Widać, że rączki już Ci się rwały do roboty i jak dałaś im wolną rękę, to pooooszły jak burza. Ale zwiastuny wiosny czasu nie marnują, tyle dobra już jest na wierzchu, że tylko czekać aż wszystko wybuchnie feerią barw :tan Zastanawiałam się dlaczego tę rabatę nazwałaś kwaśno-słodkąObrazek Kwaśna już wiem, a słodka? Jakiś miodek tam schowałaś?
Muszę się przyjrzeć w tym roku swojej sangwinarii, Twoja jest cudeńkiem, moja chyba tak urocza nie jest.
Miłego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Te kwiecie to już tegoroczne ;:oj :?: :D
Cudne krokusiki i skalniak ;:63
U nas wszystko zwinięte i ukryte.
Co prawda iryski reticulata się czają i przy ;:3 się rozwiną.
Co ciekawe wyszły w nieoczekiwanych miejscach ,chyba stare cebulki się odrodziły. :)
Brawa za posprzątany ogródek ;:63
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień uroczysty ,jednak pogoda nie dopisała.Wciąż jakieś resztówki białego puchu lecą z nieba i sporo się ochłodziło .Niech tam jeszcze trochę sie wyszumi ta zima i oby tylko astronomiczna wiosna przyszła i zasługiwała w pełni na to miano. Witam serdecznie wszystkich miłych gości ;:196 a dla miłych pań z okazji naszego święta bukiecik ogrodowy.

Obrazek

Obrazek

AGUSIU dwie ostatnie fotki z Głodkiem w roli głównej to samo fotka skalniaka to jeszcze wspomnieniowe.Na skalniaku dopiero później będzie kwieciście. No ogródek nie do końca wysprzątany ,ale w większości mam już wysprzątany ,ale co mój miniaturowy w porównaniu z Twoim areałem mój to jakby chusteczka .Moje Reticulata wszystkie dostały nóg :wink: krokusiki i Ranniki to tegoroczne

Obrazek

Obrazek

IWONKOmój ogródek to mały kawałek wiec raz raz i wysprzątany ,a trzeba wykorzystać pogodę werwę i zdrowie .Trochę mi jeszcze pozostało ,ale to małe piwo :wink: Rabata słodko kwaśna ano tak sobie nazwałam, bo są i róże słodziaki :wink: i Rh Najbardziej jestem ciekawa jak będą rosnąć w tym miejscu paprotki, a szkoda byłoby gdyby mi padły .Tobie też udanego tygodnia ;:196

Obrazek

Obrazek

KRYSIU sama jestem ciekawa która metoda będzie lepsza i da 100% ukorzenionych patyczków .Muszę też jeszcze wypróbować ukorzenianie różanych patyczków w mokrym substracie kokosowym. Twoje stały calutką zimę moje są dopiero wiosenne

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim gościom miłego ;:3 tygodnia ;:196

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Jadziu, Ty wiesz jak pocieszyć prawdziwe kobiety :;230
Bukiety cudne, podnoszą na duchu. Miłego świętowania Kobieto ;:cm
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Piękne różyczki u pięknej kobiety,ogrody są odzwierciedleniem naszych dusz ,jak w piosence było "co nam w duszy gra"...Dziękujemy ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jadziu kolorowe bukieciki z Twego ogrodu sa piękne i bardzo dziękuję. W tym dniu każdy kwiat mile widziany ale "nasze chłopy" nie zawsze o tym pamiętają. Co do hortensji to ub wiosny przy cięciu pędów wetknęłam kilka patyczków przy matecznych i ... bez żadnej opieki część zaczęła rosnąć :)
A ... do "gazetowych patyczków" trochę za późno zajrzałam - leżały ponad 2 miesiące na stychu. Potem ze 3 tygodnie w najchłodniejszym miejscu mieszkania czyli okno w łazience.
I ... spora część tak wyglądała jak na zdjęciach :)
Wstawię zdjęcia, a potem je usunę ...
Obrazek
Obrazek
Zawsze dolną część patyczków zasypuję wyparzonym żwirem i tak zawijam aby się zbytnio nie przesuwał.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Piękną wiosnę pokazujesz ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”