Wszystko o pomidorach cz. 17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
marcia102
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 gru 2020, o 16:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

odmiana pomidorów

Post »

Mam prośbę,jeżeli miał ktoś pomidory : Marmande i or pera d"Abruzzo / sakiewka/ proszę coś napisać .Chciałabym posadzić w tunelu foliowym.
fridka27
100p
100p
Od: 25 kwie 2017, o 07:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 17

Post »

Pozdrawiam Ewcia :)
Bombelka
50p
50p
Od: 24 lis 2019, o 11:25

Post »

Zyzia_Krakow pisze:Dużo filmów na temat odmian można znaleźć na YouTube, zauważyłam, że zwłaszcza Amerykanie uwielbiają nagrywać recenzje pomidorów. Ja już też nabyłam ok. 45 odmian i do tego tunel, to chyba wszystko przez tą pandemię ;:223 ;:306
A jaki tunel jak mozna wiedziec? Aktualnie rowniez szukam.
Zyzia_Krakow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2018, o 21:47

Post »

Tunel 2,5m szeroki, 4m długi, 2m wysoki, bo tyle miejsca mam na działce, żeby go postawić. To mój pierwszy tunel w życiu do hodowli roślin, wiec nie jestem ekspertem, leży jeszcze w pudełku ;) Nie był drogi, lekko ponad 400 z dostawa. Dla mnie ważne było, żeby były 2 wejścia na przeciwległych końcach tunelu, żeby owady mogły swobodnie z niego wylatywać i żeby można było przez niego przejść jak i go przewietrzyć. Tunel, który kupiłam to był chyba jedyny, który znalazłam z 2 wejściami przy długości 4m wiec nie miałam specjalnie wyboru. Teraz zastanawiam się, ile pomidorów w nim posadzić, nie chcę przesadzić z ilością, ale tez nie chcę zmarnować przestrzeni w tunelu. Rozrysowuję różne warianty na kartce i wychodzi mi pomiędzy 18 a 28 sztuk. Pomidory będę podwiązywać na sznurku i hakach przy pomocy zapinek do łodyg. Będę prowadzić na 1-2 pędy, ale też będę patrzeć na poszczególne egzemplarze, jak rosną, zanim podejmę decyzję.
Bombelka
50p
50p

Post »

A mozna by prosić o fotke tunelu albo nazwe czy cos?

Ja tunel samorobke z rurek pcv mialam pierwszy sezon, teraz planuje kupno gotowca. Ale z moich doświadczeń po tym roku sporobym zminilla i upchnela wiecej pomidorow niz mialam. Np wykorzystując najniższe punkty tunelu na pomidory karlowe lub samokonczace.
Zyzia_Krakow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ja kupiłam tunel Plonos 10m2, 2 wejścia. Widzę, ze jest dostępny w najpopularniejszym serwisie aukcyjnym ;). Tylko jest wersja z 1 i 2 drzwiami, więc trzeba uważnie czytać opis, żeby kupić właściwy.
Czy ktoś ma radę, ile wysokich pomidorów posadzić w takim tunelu, żeby było swobodne przejście przez środek? Pomidory karłowe będę sadzić tylko w dużych donicach na balkonie, w tunelu będą tylko te wysokie. Z góry dziękuję za pomoc :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Pomidory powinno się sadzić w odległości od siebie 50 cm. Czyli jeżeli tunel ma np 3 m długości, to teoretycznie 6 st sadzonek. No i tak można tez obliczyć ile szt wejdzie na szerokosc tunelu, ale trzeba wziąć pod uwagę szerokosc ścieżki i jakiś odstęp od ścianek.
Asia
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ands pisze:Bawole serce to jest typ pomidora. W tym typie można znaleźć wiele odmian, które różnią się między sobą różnymi drobnymi cechami
i tak mamy na przykład odmiany: Corazon, Oxheart, Herodes i Cuor Di Bue
Odmiana 'Corazon' jest sakewką, nie ma nic wspólnego z sercem !
Pozdrawiam
Jerry
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Zyzia_Krakow pisze:Tunel 2,5m szeroki, 4m długi, 2m wysoki
Miałam szklarnię z poliwęglanu o szer. 2,5m. Tak wyglądały posadzone w 3 rzędach co 60cm. Część była posadzona po dwa w jeden dołek i prowadzone na jeden pęd, a część pojedynczo i prowadzona na dwa pędy. Mąż się śmiał że jeszcze trochę i musielibyśmy wchodzić z maczetą.
Wybór czy dwa, czy trzy rzędy należy do Ciebie.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Sławka
Bombelka
50p
50p

Post »

Zdrowe pomidorki. Na mojej ziemi w takiej rozstawie i nie przerywane już dawno by chorowaly na szarą pleśń albo cos innego.
Zyzia_Krakow
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To chyba rozważę dwa rzędy, bo trzy to faktycznie prawdziwa dżungla. Ale piękne okazy ;:215
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Bombelka pisze:Na mojej ziemi w takiej rozstawie i nie przerywane już dawno by chorowaly na szarą pleśń albo cos innego.
Ziemię mam żwirową więc pod pomidory przynajmniej w dołki (dość duże) daję coś lepszego. W ubiegłym roku na dno dołka dałam też trochę gliny, żeby i woda i zasilanie nie uciekały za szybko w głąb.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

:wit
Mam pytanie. Uprawiał ktoś z Was pomidory odmian Big mama F1, Cencara F1, Romus ?
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

W zeszłym roku miałam Romusa. Mogę polecić. Miałam w odkrytym gruncie. Bezproblemowe i smaczne pomidorki, nie chorowały. No i do tego plenne, owoce wielkości Ping-ponga, twarde, słodkie ale nie za słodkie.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Dzięki Ewa za opinie. Czyli zostawiam w koszyku.
Pozdrawiam
Dariusz
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”