Kolekcje Floriana cz.2
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.2
Witaj
. Dawno mnie nie było ale jestem i nadrabiam zaległości . Miałeś bardzo urodziwe chryzantemy tamtego roku
. Zima jest potrzebna więc niech sobie będzie
. Zaschnięte rośliny fajnie wyglądają wśród śniegu
. Ja też celowo zostawiam co nie co
. Pozdrawiam
.
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florku
Kiedy te obrazki zdążyły wrosnąć
W szoku jestem ,one nie zmarzną
U nas tylko trzy dni mieliśmy bez śniegu od Świąt.
Czy zaczynasz już kombinować z sadzonkami dalii
Kiedy te obrazki zdążyły wrosnąć
W szoku jestem ,one nie zmarzną
U nas tylko trzy dni mieliśmy bez śniegu od Świąt.
Czy zaczynasz już kombinować z sadzonkami dalii
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciekawe jak moje obrazkowe liście między Rh zawsze wyrastają ponad .Cóż wszystkie rośliny ciągną do światła one również .Udanego sezonu Ci życzę
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Dziękuję Ewelino. Ciekawe, czy chryzantemy nadal będą ładne, bo z doświadczenia wiem, że to rośliny łapiące grzyba i żarłoczne. Te rośliny nie są moim priorytetem więc muszą sobie radzić same albo wylecą
Tak, zima fajna jest; zwłaszcza angielska
Dzięki lekkim zimom aukuby czują się jak w rodzimej Japonii

Agnieszko, miałaś kiedyś obrazki włoskie w ogródku? Chyba nie, bo one zawsze wypuszczają liście późną jesienią. Czasem mróz je uszkodzi ale przy łagodnej zimie dotrwają bez szwanku do wiosny. Za to je lubię, nawet jeśli nie zakwitną.
Kończę sadzenie dalii do doniczek na sadzonki. Czas najwyższy, bo z początkiem marca trzeba się brać za robienie sadzonek

Jadziu wiadomo - słońce to życie dla roślin. My też jak rośliny i zwierzęta kierujemy się do Słońca
Po kilku dniach ciepłych, znów chłodniej. Ale ożance to nie przeszkadza:

Tak, zima fajna jest; zwłaszcza angielska

Agnieszko, miałaś kiedyś obrazki włoskie w ogródku? Chyba nie, bo one zawsze wypuszczają liście późną jesienią. Czasem mróz je uszkodzi ale przy łagodnej zimie dotrwają bez szwanku do wiosny. Za to je lubię, nawet jeśli nie zakwitną.
Kończę sadzenie dalii do doniczek na sadzonki. Czas najwyższy, bo z początkiem marca trzeba się brać za robienie sadzonek

Jadziu wiadomo - słońce to życie dla roślin. My też jak rośliny i zwierzęta kierujemy się do Słońca
Po kilku dniach ciepłych, znów chłodniej. Ale ożance to nie przeszkadza:

- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
O matko! Ile Ty masz roboty z tymi daliami?! Szybko zaczynasz sezon
Aukuba jest naprawdę śliczna. Kupiłam kiedyś, ale nie przeżyła u mnie zimy. To było jednak dawno. Jeszcze przed erą "angielskich zim"
Aukuba jest naprawdę śliczna. Kupiłam kiedyś, ale nie przeżyła u mnie zimy. To było jednak dawno. Jeszcze przed erą "angielskich zim"
- any57

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ty to chyba jesteś pierwszym ogrodnikiem Florianie - wiem i rozumiem, szybko zaczynasz, bo dużo przed tobą.
Powodzenia
Powodzenia
- anida

- Od: 26 sie 2015, o 21:28
I zaczęła się "zabawa". 
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
No ,no sporo donic masz już do podglądania ale to przyjemność dla takiego kolekcjonera
Fajnie wygląda Aukuba sąsiad też kiedyś ją miał i okrywał na zimę teraz jej nie widzę to nie wiem czy może mu przemarzła, ale zmieniła miejsce
- Florian Silesia

Izo, śląski klimat sprzyja aukubom i rosną one też w ogrodach znajomych. Na początku miałem obawy i okrywałem. Teraz nie okrywam i wysadziłem wszystkie trzy aukuby do gruntu. O trzy donice mniej do schowania na zimę
Dobrze u nas radzą sobie też zimą hortensje ogrodowe. Teraz zdobią suche kwiatostany:

Andrzeju, dużo dalii więc praca przy nich trwa przez cały rok. Właśnie wyszedłem z piwnicy, gdzie dziś skończyłem sadzić tzw. dalie-matki i zacząłem podział karp dla chętnych:

Anido, już mnie ręce jak to się u nas mówi "świerzbiały", by pogrzebać w ziemi więc z chęcią posadziłem 215 dalii do doniczek i rosną już sobie w domu, w ciepełku
Różyczka z Dnia Babci nie znalazła nabywcy, bo przestała być atrakcyjna
Trafiła więc do mojej piwnicy, a gdy nie ma mrozu - wystawiam ją na zewnątrz. Wiosną powędruje do gruntu:

Jadziu, donic sporo ale przynajmniej nie brakuje mi zajęcia ogrodniczego zimą. A już wkrótce zazieleni się w doniczkach i zacznie się akcja robienia sadzonek
Tymczasem na zewnątrz ogromne ilości śniegu i trzeba się przedzierać przez zaspy, by dotrzeć w różne części posesji. Większość roślin pod śniegiem ale niektóre przebijają się:

Dobrze u nas radzą sobie też zimą hortensje ogrodowe. Teraz zdobią suche kwiatostany:

Andrzeju, dużo dalii więc praca przy nich trwa przez cały rok. Właśnie wyszedłem z piwnicy, gdzie dziś skończyłem sadzić tzw. dalie-matki i zacząłem podział karp dla chętnych:

Anido, już mnie ręce jak to się u nas mówi "świerzbiały", by pogrzebać w ziemi więc z chęcią posadziłem 215 dalii do doniczek i rosną już sobie w domu, w ciepełku
Różyczka z Dnia Babci nie znalazła nabywcy, bo przestała być atrakcyjna

Jadziu, donic sporo ale przynajmniej nie brakuje mi zajęcia ogrodniczego zimą. A już wkrótce zazieleni się w doniczkach i zacznie się akcja robienia sadzonek
Tymczasem na zewnątrz ogromne ilości śniegu i trzeba się przedzierać przez zaspy, by dotrzeć w różne części posesji. Większość roślin pod śniegiem ale niektóre przebijają się:

- Madziagos
- -Moderator Forum-.

- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Dech mi zaparło na widok tylu karp dalii zgromadzonych w piwnicy.
Chylę czoła i jestem pod wrażeniem niewyobrażalnego ogromu pracy, jaki musisz władować w te wszystkie dalie
Chylę czoła i jestem pod wrażeniem niewyobrażalnego ogromu pracy, jaki musisz władować w te wszystkie dalie
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
To prawdziwy magazyn daliowy
Ilość dalii jaką posiadasz od początku robiła na mnie wrażenie. Ale co innego to sobie wyobrażać, a co innego widzieć
Teraz to dopiero otworzyłam oczy.... Nie wiem jaką trzeba mieć cechę szczególną, żeby to wszystko ogarnąć, mam zaledwie niewielki ułameczek tej ilości, a i tak zdarzają mi się pomyłki, dalie źle oznaczone. Chylę czoła
Ogrodowe hortensje zupełnie nie udają się na moim terenie, dlatego z nich zrezygnowałam. Ale zawsze z przyjemnością im się przyglądam, gdy widzę je w polskich ogrodach, "gdzieś na trasie".
Teraz to dopiero otworzyłam oczy.... Nie wiem jaką trzeba mieć cechę szczególną, żeby to wszystko ogarnąć, mam zaledwie niewielki ułameczek tej ilości, a i tak zdarzają mi się pomyłki, dalie źle oznaczone. Chylę czoła Ogrodowe hortensje zupełnie nie udają się na moim terenie, dlatego z nich zrezygnowałam. Ale zawsze z przyjemnością im się przyglądam, gdy widzę je w polskich ogrodach, "gdzieś na trasie".
- Florian Silesia

Dzięki Madziu. Praca przy daliach trwa przez cały rok. Jest z tym trochę zachodu ale ja to lubię
Choć z wiekiem praca idzie wolniej, trzeba częściej odpoczywać i nie nosić zbytnich ciężarów. Właśnie zaczynają wschodzić dalie w doniczkach:

A za oknem mroźna zima:

Iwonko, mi też zdarzają się pomyłki, bo jakiś znacznik się zawieruszy lub coś pomyli. Mam taki osobny pojemnik na dalie nieoznaczone/pomylone i co roku jest pełny
Sadzę je na osobnej grządce i cierpliwie czekam, aż zakwitną, by z powrotem oznaczyć. Ale nauczyłem się skrupulatności i opracowuję zawsze jakiś system awaryjny, np. robienie zdjęć, mapka nasadzeń, alfabetyczny układ itp.
A tymczasem w doniczkach zaczyna się coś dziać i dalie pokazują oczka

A za oknem mroźna zima:

Iwonko, mi też zdarzają się pomyłki, bo jakiś znacznik się zawieruszy lub coś pomyli. Mam taki osobny pojemnik na dalie nieoznaczone/pomylone i co roku jest pełny
A tymczasem w doniczkach zaczyna się coś dziać i dalie pokazują oczka

- kasik 69

- Od: 10 maja 2010, o 15:04
O matko! On już dalie sadzi
. Dobrze zrozumiałam, że z tych posadzonych do donic będziesz robił sadzonki? Widzę, że karpy przetrzymujesz na sucho. Moje siedzą w odkwaszonym torfie, trochę się o nie boję, jutro poproszę małżonka, żeby sprawdził temperaturę. A, że zdarzają Ci się pomyłki to się nie dziwię przy takiej ilości. Ja też robię zdjęcia, numerki itp, a i tak pomylę, a mam ich tylko trochę.
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Zobaczyłem tę ilość dalii, wyobraziłem sobie, że ja miałbym to wszystko sadzić i wszystko we mnie krzyknęło ?NIEEE!!!??
Podziwiam, że Ci się chce.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- any57

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
To jest ogrodnik
Dalie już kiełkują