Ogródek doktora Lokiego ? cd...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek doktora Lokiego ? cd...

Post »

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Nawóz jak zwykle pozyskałem ze sklepu ogrodniczego oczywiście? Można w workach kupić przekompostowany nawóz koński oraz krowi. Do tej pory zawsze używałem końskiego, stwierdziłem, że w tym roku zaszaleję? :;230

Właśnie sobie wyobraziłem Ciebie zbierającą końskie ?jabłuszka? do worka i mało monitora ze śmiechu nie oplułem? :;230 Przedni widok to musiał być! Tak mi się przypomina, jak kolega kiedyś pracę na olimpiadę biologiczną w liceum przygotowywał, a praca była o zakażeniach pasożytami jelitowymi wśród krakowskich psów. No i zagląda pod krzaczki, chodzi, zbiera materiał badawczy, i ktoś się go pyta, czy grzybów szuka i grzyby zbiera. Jak powiedział czego szuka i co zbiera naprawdę, pytający miał ponoć bardzo dziwną minę.

Hah? Jeśli chodzi o tekst o Czukczach ? nawet nie pamiętam już o co chodziło, więc nie pomogę?

Z wysiewami jak zwykle planuję zastartować w pierwszej połowie marca. Okna obstawione doniczkowcami i muszę poczekać do momentu, gdy jak coś wykiełkuje, będę to mógł przynajmniej na dzień przed dom wystawić (a na noc z powrotem do chałupy)?

Sorry za brak fotek, ale nic nowego nie kwitnie na razie? Barwinek większy, który zawsze o tej porze roku cieszył mnie bujnym kwieciem, niemalże wypadł z mojego ogrodu na skutek jakiejś choroby grzybowej?

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiele tego nie ma, ale przez chwilę pojawił się śnieg, więc cośtam obfociłem? No i jeszcze bonusowo wykonana tydzień temu fotka niedobitka barwinka większego?

Helleborus orientalis
Obrazek

Vinca major

Obrazek

Fotki poglądowe:
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedy poprzednio był u Ciebie śnieg?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Francja i śniegu tyle co u mnie w Polsce. Tylko mrozy u Ciebie pewnie mniejsze. U mnie dzisiaj w nocy ma być -15 ;:145
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No fajnie, że i ty masz śnieg :)
Piękny ten różowy ciemiernik. Wcześnie zaczyna. ;:215
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Madziagos ? o ile pamięć mnie nie zawodzi, poprzednio śnieg u siebie widziałem jakoś tak w lutym 2019. roku. Do pracy wtedy nie udało mi się dojechać, bo z powodu opadów pociągi nie kursowały.

@ Kasia ? mrozów właściwie u mnie nie ma w tej chwili? Ten śnieg, choć spadło go dobre dziesięć centymetrów, utrzymał się kilka godzin? W zasadzie dosłownie w chwilę po ustaniu opadów, wieczorem, choć niby temperatura zazwyczaj na noc spada, z minus jeden, które było cały dzień, zrobiło się plus jeden i zaczęło rosnąć, by nad ranem dobić już do plus pięciu? Najniższa temperatura jaką widziałem tej zimy to było jednej nocy coś koło minus sześciu, najniższa jaką zanotowałem u siebie w ogóle przez te siedem lat które tu mieszkam to minus jedenaście?

@ Anabuko
? jak już napisałem tuż powyżej w odpowiedzi do Kasi, ten śnieg ledwo kilka godzin u mnie leżał? A ciemierniki uwielbiam? W sumie na ich kwitnienie to już normalna pora u mnie?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kwitną już dwa ciemierniki, a inne produkują pąki? No i od listopada nieprzerwanie kwitnie jeden pierwiosnek.

Helleborus orientalis
Obrazek
Obrazek

Primula acaulis

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Loki :D
O :!: rzeczywiście barwinek nadal kwitnie, tak jak wspomniałeś u mnie w watku dawno temu. :wink:
A ciemierniki...no cóż masz ziemię specjalnie stworzona do tych pięknych kwiatów i nic to, że nie sprzyja kwaśnolubnym roślinkom.
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jurku
Jakie piękne :!:
A u nas wszystko zawalone śniegiem i ciemierniki w pąkach.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Elizabetka ? większość barwinka większego mi wypadła z powodu jakiejś choroby grzybowej, więc w tym roku to kwitnienie wyjątkowo skromne? Co do ciemierników ? to jest trochę jednak loteria. Dwa białe mi wypadły (w tym jeden nie zakwitłszy nigdy) po kilku latach, jeden czekoladowy w ogóle tylko jeden sezon ze mną pobył? A wszystkie sadzone w tym samym miejscu. Nie wiem czemu jedne mają się świetnie, wyglądają zdrowo i kwitną co roku bardzo obficie, a inne znikają?

@ Pelagia ? u mnie w ogóle wiosennie się zrobiło? Temperatury rzędu 12°C i leje?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Loki, fajnie masz, ciemierniki rozkwitają, temperatury wiosenne, to kwiatków będzie przybywać, oby tylko zima nie wróciła. A u nas zapowiada się piękna zima, jakiej dawno nie było i wiosna przyjdzie jak u Ciebie będzie lato.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Ciemierniki bardzo urodziwe ;:333 I barwinek też pięknie pozuje. Ja cieszę się obecnie z zimozielonych liści barwinka mniejszego.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Marta ? od przyszłego tygodnia ponoć u mnie znowu przymrozki wracają.

@ Florian ? uwielbiam ciemierniki. Kwitną wtedy, gdy większość innych roślin jeszcze smacznie śpi. A do tego są naprawdę piękne. Co do barwinka większego ? jak już pisałem, większość mi znikła z powodu choroby grzybowej, odsłaniając ogromne połacie pięknej zieleni kolegi mniejszego, który i u Ciebie oczy cieszy.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Co za szaleństwa pogodowe! Tydzień temu w środę sypnęło śniegiem i nadszedł mróz, jak na moje francuskie warunki, dosyć wyjątkowy, może nie w kwestii temperatury (było -9°C, a miewałem tu już -11°C), ale w kwestii długości trwania ? bo przez cztery dni z rzędu temperatury pozostawały poniżej zera? Oczywiście lokalsi niezbyt przygotowani do takiej sytuacji, więc w piątek już do stacji na pociąg zapierniczałem w rakach, bo śnieg pod stopami pieszych zamienił się w lód a na pomysł odśnieżania chodników wpadło niewielu? Za to na odmianę na ten weekend zapowiadają nawet i +18°C? Muszę przyznać że tak długo (jak na moje francuskie warunki) trzymający mróz sprawił, iż obawiam się o moje zimujące w gruncie dalie, mieczyki czy dziwaczki?

Helleborus orientalis
Obrazek
Obrazek

Iris reticulata
Obrazek

Primula acaulis
Obrazek
Obrazek

Vinca minor

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Loki, jaka piękna wiosna u Ciebie, ciemierniki cudne i irysek. Na weekend to już prawie lato się zapowiada. :tan
Może te rośliny, które od lat zimują Ci w gruncie, okryte śniegiem, nie zdążyły zauważyć, że zrobiło się mroźno i dadzą radę przetrwać? Trzymam kciuki ;:215
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”