Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Post »

Teraz będzie tam stał mały domek, dwa leżaczki i będzie wokól mnóstwo warzyw, łany kwiatów i ziół oraz kwitnące krzewy, a może też ze dwa ule. Pszczoły, trzmiele i inne bzyczki będą miały do wyboru rozmaite nektary, a ptaki będą mieć zapewniony pokarm w zimie. Mam nadzieję, że pod drzewami zamieszkają jeże. Część ogrodu pozostanie naturalną łąką.
W mojej wyobraźni raj nie jest trawnikiem, lecz oceanem kwiatów, ziół, motyli i ptaków w całej swojej wielobarwnej palecie. Mam nadzieję stworzyć tu na Ziemi choćby jego namiastkę.
Nic dodać, nic ująć.....Pięknie piszesz o swoim miejscu na ziemi. Będę kibicować ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

wanda7 pisze:Kochane moje
Teraz będzie tam stał mały domek, dwa leżaczki i będzie wokól mnóstwo warzyw, łany kwiatów i ziół oraz kwitnące krzewy, a może też ze dwa ule. Pszczoły, trzmiele i inne bzyczki będą miały do wyboru rozmaite nektary, a ptaki będą mieć zapewniony pokarm w zimie. Mam nadzieję, że pod drzewami zamieszkają jeże. Część ogrodu pozostanie naturalną łąką.
W mojej wyobraźni raj nie jest trawnikiem, lecz oceanem kwiatów, ziół, motyli i ptaków w całej swojej wielobarwnej palecie. Mam nadzieję stworzyć tu na Ziemi choćby jego namiastkę.
Wandziu tak pięknie napisałaś, że oczyma wyobraźni już widzę ten Twój raj ;:196 . Z warzywami sama się przekonasz co u Ciebie będzie rosło lepiej, a co gorzej. Ale coś tam zawsze urośnie. Moja ziemia inna niż Twoja, nie trzyma wilgoci. Ogród kwiatowy, a jak mówi M ,,ogródek,, mam blisko domu, warzywniak czyli ,,ogród,, trochę dalej. Podlewam konewką z beczki, ale nie jest to wielki problem, warzywa wynagradzają ten trud.
Co do ziemi, kupuję taką do wysiewów, ale w zeszłym roku trafiła mi się z ziemiórkami! Myślę czy nie spróbować z perlitem.
Pozdrowienia posyłam.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wando nasionka już przygotowane, tylko siać. Też nie mam jeszcze ziemi do siewu, może i dobrze, bo pewno łapki by mnie już swędziały, a to jeszcze za wcześnie :lol:
Dobrze, że Ci ziemie ogrodową śnieg przysypał, tak jak poprzedniczki napisze to nie za dobry pomysł ją wykorzystać. Na swoim przykładzie napiszę, że jednego roku miałam ją z ziemiórkami, co ja się z nimi namęczyłam w końcu wszystko wyrzuciłam.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Wandziu, ja również odradzam używania ziemi z ogrodu do siania. Od kilku lat stosuję wyłącznie specjalną ziemię do wysiewów, a i to jeszcze na wszelki wypadek wyparzam ją w piekarniku, bo bywało, że ziemiórki niszczyły korzonki malutkich siewek. ;:108
Masz piękne plany zagospodarowania nowego ogrodu i ładny zapasik nasionek, życzę Ci więc, by wszystko Ci się udało i przyniosło mnóstwo radości. ;:215
Pozdrawiam cieplutko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

pelagia, z tego, co się naczytałam, to cebulę można uprawiać na dymkę (wtedy sieje się gęsto i doprowadza do stadium małych cebulek, żeby w następnym roku posłużyły one na start i pozwoliły szybciej mieć pełnowymaiarową cebule) albo uprawiać na dużą cebulę i wtedy sieję się rozsadę). Na razie mam tylko tyle wiedzy w tym temacie. Ja kupię trochę dymki do wysadzenia do gruntu i będę także siąc na parapecie w kuwetkach. Zobaczę, co się lepiej sprawdzi pod koniec lata.
Z roślinek ozdobnych posieję niedługo szałwię trójbarwną i lawendę, którą teraz wsadziłam na przemrożenie do lodówki.
Kupiłam już sobie trochę ziemi do wysiewów, dzięki za ostrzeżenie przed patogenami. ;:196

Iwonka, mam nadzieję, że może chociaż odrobinkę marzeń mi się spełni. Nie mogę się już doczekać momentu, gdy wsadzę tam pierwsze warzywka z rozsady.

kasik69, to naprawdę trzeba mieć pecha kupić ziemię w sklepie, a potem walczyć z ziemiórkami. Boję się tych wstrętnych muszek, zaopatrzyłam się zawczasu w żółte lepy, bo już teraz spotykam latające szkodniki wokół moich fiołków i storczyków. Czasem oglądam telewizję i tuż przed nosem coś mi przelatuje, a przecież środek zimy.

korzo, ziemia przykryta śniegiem, po tych silnych mrozach zamarznie na kamień, więc całe szczeście, że nie mam do niej dostępu. Mialam jednak w jednej doniczce ziemię z ogródka i dzisiaj posiałam sobie w niej rzodkiewkę, żeby miećświeże listki do chrupania na kanapki.

płocczanka, trochę torebek z nasionami mam, ale powiem Ci, że z chęcią miałabym drugie tyle. Już samo przeglądanie tych kolorowych obrazków sprawia mi ogromną przyjemność. A jeszcze pogaduszki z Wami na temat planów na nadchodzący sezon to naprawdę przemiłe zajęcie na ten jałowy miesiąc, jakim jest styczeń.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Wandziu :wit
Widzę u ciebie piękne wspomnienia wiosenne. ;:215
Śliczne nasz azalie.
Coraz bliżej do takich ponownych widoków.
Ja nam chęć jeszcze na jakąś ciekawą. Zobaczę co na wiosnę spotkam. :)
Zimę i śnieg masz ?

Puzdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Wandziu

Twoja działka i Ty decydujesz co na niej będzie, a marzenia swoje trzeba spełniać i te duże i te malutkie :D
Azaliami uradowałaś moje serce i oczy ;:108 Co to za różowa piękność na trzeciej i czwartej fotce? Ma przepiękne kule kwiatów. Bardzo mi się podoba ;:167
Tak wspominajmy, bo styczeń to zawsze taki okropny miesiąc dłuży się. U mnie śniegu nawaliło i bardzo mi się to podoba, a czy w Twoim ogrodzie też śnieg okrył roślinki?
Pozdrawiam cieplutko w te zimne dni ;:196
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu piękne azaliowe wspomnienie ;:215 Też je uwielbiam, aby do maja ;:167 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Wanda, raz też skorzystałam z miękkiej własnej ziemi ogrodowej, takiej milusiej z kopczyka kreta. Ale szybko stała się zbyt twarda dla siewek, dlatego od tamtego czasu do wszystkich jednorocznych i do siewek daje ziemię z worków. Ale jak sadzę byliny do donic to wykorzystuję przekompostowaną ziemię z ogrodu, tu się sprawdza.
Jestem fanką Twoich aranżacji roślinnych w ogrodzie, ozdób ogrodowych także. ;:167
Cebuli nie umiem "wyprodukować". Tak, zwykła zielona cebulka mi się nie udawała, jak dotąd. Zrobię tak jak napisałaś, może się powiedzie.
Ze szczypiorkiem nie miałam nigdy problemu, a z cebulką - a i owszem. Jednakże nie ustępuję w działaniach i próbuję podobnież jak z koprem. Mam ogromne oczekiwania co do tej skrzyni na warzywa, może akurat i cebulce się to spodoba.
Żółtą cukinie upodobałam sobie już od dawna. Udaje się tak samo dobrze jak ta zielona. Tylko z reguły trafiałam na odmiany, których skórka była pokryta ostrymi drobnymi włoskami, więc tą żółtą zawsze muszę obierać ze skórki. Ale może kiedyś trafię na inną odmianę. Dostrzegam delikatną różnicę w zielonej i w żółtej. Ta druga jest chyba jeszcze bardziej subtelniejsza w smaku.
Również sporo cukinii używam w kuchni, zdecydowanie wolę małe cukinie.
Szałwię trójbarwną też sieję od dłuższego już czasu i przepada u mnie. W tym roku planuję wysiać ją do donicy, może tak się uda.
Przechowuje sporo roślin na ganeczku, więc muszę uważać na wszelkie niechciane fruwacze, małe i duże. Szczególnie wtedy jak się zrobi już tam w miarę ciepło. Zauważyłam, że jak podlewam albo spryskuję te rośliny wodą z tytoniem (roztwór tak jak na mszyce, ale nieco słabszy) to problem znika.
Fuksje już wypuszczają młode listki, więc już muszę czuwać nad dobrą kondycją tych roślin.
Wszystkiego dobrego!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

anabuko, tak, ja też mam na szczęście śnieg w ogrodzie, wczoraj nawet pozgarniałam ze ścieżek na rośliny, żeby je na noc lepiej okryć. Dzisaj jest piękne słoneczko, więc na dworze jest przyjemnie, to jeszcze poprawię to przykrywanie.

Shalina, dziękuję ;:196

Krysiu, ta różowa azalia to Rosy Lights. Wcześnie kwitnie i pachnie obłędnie. A kwiaty to regularne kulki. Teraz ma już pączuszki, oby tylko mrozy ich nie zniszczyły. Gdy będziesz miała okazję kupić, nawet się nie wahaj. :D

Obrazek

Obrazek

Beaby, wiesz z tą cebulą, to poczytałam na wątku jej poświęconym, że dymkę przed wysadzeniem do gruntu trzeba podsuszyć na przykład przy kaloryferze. Nigdy bym na to sama nie wpadła. Zadałam tam jednak pytanie, czy nie ma ryzyka, że cebulka zacznie wypuszczać szczypiorki.
Piszesz o koprze. Sądziłam że co jak co, ale koper to nawet sam się wysiewa. Ciekawa jestem, czy mi się on sprawdzi. Sporo go w kuchni używam.
Ja oprócz cukinii chcę jeszcze posadzić bakłażany. Bardzo mi się podoba kolor i połysk ich skórki. Życzę Ci dobrego tygodnia Beatko!
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Wando :) witam Wypatrzyłam u Ciebie Lagunę ,mam ją od jesieni ub roku ,jedna pójdzie na pergolę wolno stojącą ,druga na kratkę przy altance .Czy ona jest podatna na grzyby ,lub inne typu mączniak ?Zdrówka w nowym roku i fajnych działań na nowej działeczce życzę . :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wando masz przepiękne azalie, jak kwitną jest bajecznie na pewno pachnąco. Ślicznie wokół, jeszcze do wypełnienia masz bardzo ładne dekoracje. Teraz wiem jakie cudo stworzysz na Podlasiu, warzywnik będzie majstersztykiem ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Wando
Człowiek odzwyczaił się już od pięknych barw w ogrodzie a tu takie cuda pokazujesz :D
Biała azalia najbardziej mi się spodobała ,ale pastelowe róże też piękne :D
Z cebulką - dymką właśnie tak postępuję - wieszam w woreczku jutowym w ciepłym miejscu na 6 tyg.
Czyli powinno się już niebawem kupić i powiesić - w marcu można sadzić dymkę. :D
Tylko trzeba uważać ,żeby nie wyschła za bardzo np. przy piecu tradycyjnym.
Ja też nie mogę się doczekać już pracy przy rozsadach. :D
Z szybkich warzywek to można posiać w marcu szpinak i rzodkiewkę - do pojemników np. w inspekcie ,czy chłodnym parapecie.
Szpinak potem rozsadzić do gruntu.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Wandziu

Nazwę Azali zapisałam ;:180 jest bardzo urokliwa i ten kolor przyciąga mój wzrok, ależ już tęsknię za tymi kolorami...
Wiesz ja w tamtym roku też zapragnęłam swoich warzyw i M zrobił mi skrzynie w której posiałam koper, pietruszkę posadziłam selery, rzodkiewka była i buraczki. Czytam że można posiać wcześniej szpinak i później rozsadzić, spróbuje w tym roku , bo uwielbiam szpinakowe liście. Zapomniałabym że i sałatkę miałam, oczywiście wszystko to smakuje inaczej niż ze sklepu. Pozdrawiam Wandziu cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Bobka, ta róża Laguna jest zdrowa, nic jej nie łapie. U mnie rośnie w takim trochę półcieniu. Wiosną muszę ją nieco odmłodzić.
Za życzenia bardzo dziękuję i Tobie również Bogusiu życzę skukcesów ogrodowych w nadchodzącym sezonie.

Obrazek

korzo, uwielbiam azalie i różaneczniki. Mój ogród po latach się "zakwasił" i powstało dobre środowisko dla kwasolubów, więc przestałam upierać się przy roslinach, które u mnie nie chciały rosnąć, i skoncentrowałam się na Rh i im podobnym. Na starość człowiek pokornieje. ;:108

Obrazek

pelagia, ta biała azalia to Oxydol. Mnie też się ona najbardziej podoba. Jest idealnie śnieżnobiała, a pod wieczór wydaje się nawet, że lśni na rabacie białym światłem.
Wiesz, ja chyba szpinak od razu wysieję do gruntu jako przedplon do pomidorów, podobno jest wytrzymały na niskie temepatury. Obok wysadzę dymkę. Takie mam amatorskie pomysły na początek sezonu.
Bardzo cenie sobie Twoje rady Agnieszko. ;:196

Obrazek

Krychna, też zamierzam uprawiać w skrzyniach, bo chyba łątwiej jest ogarnąć takie poletka. Mąż na razie zrobił mi jedną skrzynię, a do dwóch pozostałych jakoś nie mogę go zmotywować, bo zawsze znajduje się coś ważniejszego. Jeśli nie zdąży mi sklecić do wiosny, to posadzę sadzonki na takim podwyższeniu z darni, takim jakby wale permakulturowym, który już sobie ułożyłam jesienią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”